Η Γαλλία και ο πλανήτης υποδέχονται σήμερα το φετινό Μποζολέ

Φωτογραφία: AP Images

Οι φιάλες με το Beujolais Nouveau ανοίγουν σήμερα, τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και οι λάτρεις του κρασιού είναι πιστοί στο γαστρονομικό ραντεβού τους. Με μουσικές, πυροτεχνήματα ειδικές εκδηλώσεις και με τη φράση "Le beaujolais nouveau est arrivé", «Το μποζολέ νουβό έφτασε» , υποδέχονται σήμερα στα μπιστρό του κόσμου το φρέσκο κόκκινο κρασί της σοδειάς από την παραδοσιακά οινοποιητική περιοχή της Γαλλίας.

Η κυκλοφορία του καθημερινού κόκκινου κρασιού που έχει γίνει παγκόσμια μόδα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο και έχει μετεξελιχθεί σε ένα είδος αγώνα για το ποιος θα προλάβει να παραλάβει και να σερβίρει το νέο μποζολέ.

Το Παρίσι γίνεται ξανά για μια νύχτα «μια κινητή γιορτή» όπως ακριβώς το περιέγραφε ο Έρνεστ Χέμινγουει ενώ στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας όπου παράγεται το Beaujolais Nouveau διοργανώνονται 120 διαφορετικά φεστιβάλ. Οι εορτασμοί όμως φτάνουν μέχρι την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τα βάθη της Ασίας.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία το 40% των φιαλών πωλείται εκτός των γαλλικών συνόρων. Ανάμεσα στους σημαντικότερους καταναλωτές μποζολέ νουβό περιλαμβάνονται οι Ιάπωνες, οι Αμερικανοί, οι Καναδοί και οι Βρετανοί. Η παγκόσμια επιτυχία του αποδίδεται στην προσιτή τιμή του, στα ποιοτικά βήματα που σημειώνει χρόνο με το χρόνο και φυσικά στο καλό μάρκετινγκ!

Το μποζολέ νουβό παράγεται γύρω από τον Ροδανό ποταμό από την ποικιλία Γκαμέ , έχει άρωμα φρούτων και εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του.

Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, συνήθως λίγες εβδομάδες μετά την παραγωγή του γιατί η παλαίωση του δεν έχει τίποτα να προσθέσει στην ποιότητα του καθώς πρόκειται για κρασί φτωχό σε τανίνες.

Σερβίρεται δροσερό και συνοδεύει κυρίως ελαφριά γεύματα.

Αμπελουργοί, οινοπαραγωγοί και σομελιέ δηλώνουν πως όλα είναι ήδη έτοιμα για εορταστεί σε περισσότερες από εκατό χώρες η φετινή άφιξη του ευκολόπιοτου κρασιού– το οποίο φέτος είναι λιγότερο δυνατό αλλά πιο αρωματικό από το περσινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ