Τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης ανεμιστήρα

NEWSROOM
ανεμιστήρας στο δωμάτιο
Shutterstock

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του και οι καύσωνες. Τους οποίους αντιμετωπίζουμε κλασικά με αιρ κοντίσιον και ανεμιστήρες.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ανεμιστήρα δεν αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή. Σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων ύπνου Μαρνκ Ρέντικ ο ύπνος με ανεμιστήρα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μια σειρά μειονεκτημάτων.

Ανεμιστήρας στο δωμάτιο

Τα οφέλη περιλαμβάνουν ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, σταθερή κυκλοφορία αέρα και έναν διακριτικό ήχο που δεν είναι καθόλου εκνευριστικός αφενός, αφετέρου βοηθά κάποιους με προβλήματα ύπνου να κοιμηθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα είναι ότι μπορεί να προκαλούν ή να πυροδοτούν υπάρχουσες αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της ποσότητας σκόνης και γύρης που μπορεί να σηκώσουν και να εισχωρήσουν στη συνέχεια στο ρινικό σύστημα. Και κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Ρέντικ πάντα, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα θα μπορούσαν, αν κοιμηθούν με ανεμιστήρα, να έχουν περιπετειώδεις νύχτες.

Και για αυτό κάθε φορά που βάζετε στην πρίζα τον ανεμιστήρα και πατάτε το on, χρειάζεται προσοχή. Αν τα φτερά του έχουν μαζέψει σκόνη θα σηκωθεί στον αέρα και κάποια ποσότητα θα καταλήξετε να την εισπνέετε.

Επίσης, προβλήματα μπορούν να προκληθούν και από τον ξηρό αέρα που παράγουν οι ανεμιστήρες. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος και του λαιμού σας και επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια σας, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.Οι ρινικές δίοδοι και τα ιγμώρια θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε καταρροή και πονοκεφάλους.

Το σταθερό ρεύμα αέρα, επίσης, έχει την τάση να στεγνώνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμώριά σας. Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει υπερβολική βλέννα για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα αυτή. Και όλο αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και... ταλαιπωρία.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε με κράμπες και πόνους στους μύες λόγω ακριβώς της σταθερής ροής αέρα.

Πάντως, ο ίδιος ο Ρέντικ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείς με ανεμιστήρα στο υπνοδωμάτιό σου. Είναι θέμα προτίμησης και εύρεσης του ιδανικού μέσου για τις ανάγκες του καθενός. Ναι, για κάποιους ο ανεμιστήρας είναι η πιο σωστή λύση για να δροσιστούν τις καυτές νύχτες του καύσωνα, παρά τα οποία αρνητικά μπορεί να έχει η χρήση τους. Ο ειδικός επί θεμάτων ύπνου, μάλιστα, τονίζει η χρήση ανεμιστήρα έχει αρκετά πλεονεκτήματα και τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να εξαλειφθούν αν είμαστε λίγο προσεκτικοί και χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα που έχει χρονοδιακόπτη, περιστρέφεται και τον βάλουμε στη χαμηλή σκάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ