fbpx19 σημάδια ότι είστε ναρκισσιστές (και ας μην το ξέρετε) | Economistas.gr
Skip to main content

19 σημάδια ότι είστε ναρκισσιστές (και ας μην το ξέρετε)

19 σημάδια ότι είστε ναρκισσιστές (και ας μην το ξέρετε)
Shuttestock

Οι ναρκισσιστές κυκλοφορούν παντού ανάμεσά μας. Πώς μπορεί κανείς να τους ξεχωρίσει; 

Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω 19 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι και εσύ ο ίδιος ναρκισσιστής και να μην το ξέρεις!

1.Βγάζουν τον κακό τους εαυτό στον αθλητισμό 

Οι ναρκισσιστές όταν χάνουν σε έναν αθλητικό αγώνα θα προσπαθήσουν να ταπεινώσουν τον διαιτητή, ενώ αν κερδίσουν θα αντιδράσουν υπερβολικά, θα προσβάλλουν τους αντιπάλους τους, θα τα... σπάσουν στο γήπεδο. 

2.Αισθάνονται συνεχώς υποτιμημένοι 

Οι ναρκισσιστές έχουν μόνιμα ένα παράπονο για τον κόσμο. Αισθάνονται πάντα ότι δικαιούνται κάτι καλύτερο και πιστεύουν πάντα ότι δεν έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. 

3. Αν δεν είναι επιθετικοί, είναι εσωστρεφείς, υπερευαίσθητοι, αμυντικοί και ανήσυχοι

Οι ψυχολόγοι μιλούν για τα δύο πρόσωπα του ναρκισσισμού. Στο ένα άκρο υπάρχει ο υπερ-επιθετικός, υπερ-δυνατός τύπος. Αλλά υπάρχει και μια πιο ήπια μορφή ναρκισσισμού. Ονομάζεται «συγκαλυμμένος ναρκισσισμός», ο οποίος υποδηλώνεται από την εσωστρέφεια, την υπερευαισθησία, την άμυνα και την ανησυχία.

Και οι δύο αυτές αποχρώσεις του ναρκισσισμού μοιράζονται έναν κοινό πυρήνα εγωκεντρικότητας, αλαζονείας και τάσης για ενδιαφέρον μόνο για τις δικές τους ανάγκες και πλήρη άγνοια για τις ανάγκες των άλλων. 

4. Νομίζουν ότι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι

Πολλοί ναρκισσιστές είναι ξερόλες και αισθάνονται άβολα όταν συναντούν συναδέλφους και φίλους τους. Εχουν μια αξιοσημείωτη αίσθηση ανωτερότητας και υποτιμούν όλους όσους συναναστρέφονται. 


5. Βρίζουν τους άλλους 

Οι ναρκισσιστές συχνά διαπληκτίζονται με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται και συνήθως βρίζουν και βλαστημούν. Επίσης, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν σεξουαλικά υπονοούμενα, θέλοντας να υποτιμήσουν τον άλλον. 

6. Αισθάνονται μικροί Θεοί

Οι ναρκισσιστές συχνά πιστεύουν ότι οι απόψεις τους είναι εγγενώς ανώτερες από αυτές των άλλων ανθρώπων. Αλλά αυτό που πραγματικά εκτιμούν είναι η προσοχή που λαμβάνουν για τις απόψεις τους αυτές. 

Για παράδειγμα, ένα άτομο με ναρκισσισμό μπορεί να πιστεύει ότι έχει στενότερη σχέση με το Θεό - αλλά είναι πιο σημαντικό γι 'αυτόν ότι άλλοι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτή τη σύνδεση και θαυμάζουν την βαθιά αίσθηση πνευματικότητας.

7. Φοβερίζουν τους άλλους και ρίχνουν το βάρος σε αυτούς

Οι «εκδικητικοί» ναρκισσιστές γενικά γνωρίζουν ότι η εκφοβιστική ή αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Αλλά αισθάνονται καλά ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο επειδή αισθάνονται συνεχώς ότι έχουν αδικηθεί. Και όταν ακούνε παράπονα από τους άλλους συνήθως απαντούν «αυτό δεν το εννοούσα».

8. Απολαμβάνουν να καθοδηγούν τους άλλους και να τους λένε τι πρέπει να κάνουν

Οι ναρκισσιστές συνήθως έχουν ηγετικές θέσεις αφού είναι σε θέση να επιβάλλονται στους άλλους και να εκπληρώνουν την ανάγκη τους για καθοδήγηση. 

9. Κυρίως είναι νεαροί και άνδρες 

Μετά από 34.653 συνεντεύξεις, ο ψυχολόγος Frederick Stinson διαπίστωσε ότι οι άντρες τείνουν να είναι πιο ναρκισσιστές από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια ζωής τους.

Ο ναρκισσισμός πιστεύεται ότι κορυφώνεται κατά την εφηβεία και μειώνεται με την ηλικία.

10. Μισούν να έχουν συναισθήματα

Οταν εκδηλώνει κανείς τα συναισθήματά του μπροστά στους άλλους, χτίζει ένα δεσμό μαζί τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ναρκισσιστές δεν εκδηλώνουν ποτέ δημοσίως τα συναισθήματά τους. Και όταν κινδυνεύουν να... αποκαλυφθούν απλά αλλάζουν θέμα συζήτησης. 

mikros-vasilias.jpg

11. Είναι πιο ελκυστικοί  ή τουλάχιστον νομίζουν ότι είναι

Οι ναρκισσιστές χαρακτηρίζονται γενικά ως πιο κομψοί και σωματικά ελκυστικοί, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο Simine Vazire, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα...

12. Αντί να ακούν, απλά περιμένουν να μιλήσουν

Η Anita Vangelisti, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, διαπίστωσε ότι οι ναρκισσιστές συνήθως προτιμούν να κρατούν τη συζήτηση επικεντρωμένη στον εαυτό τους, «κάνοντας υπερβολικές κινήσεις με τα χέρια τους, μιλώντας δυνατά και δείχνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος όταν οι άλλοι μιλούν».

13. Είναι σαγηνευτικοί

Υπάρχει μια κατηγορία ναρκισσιστών που είναι σαγηνευτικοί. 

Αυτοί οι άνθρωποι ερωτεύονται εύκολα και γρήγορα, συχνά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολύ καλά. Πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους είναι τέλειοι - το τέλειο συμπλήρωμα στην τελειότητα τους - μέχρι να καταλάβουν ότι ο σύντροφός τους δεν είναι τέλειος και να τον χωρίσουν. 

14. Aπατούν τους συντρόφους τους

Οι ψυχολόγοι Joshua Foster στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα και ο W. Keith Campbell στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζιας διαπίστωσαν ότι οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συντρόφους τους, όταν πιστεύουν ότι τους έχουν... δέσει. 

15. Βάζουν τους ανθρώπους σε βάθρα

Η λογική των ναρκισσιστών λέει ότι αν βρω κάποιον τέλειο, θα τον έχω από κοντά για να εξελίξω τη δική μου τελειότητα. Με αυτό στο μυαλό οι ναρκισσιστές είναι ζεστοί με αυτούς που θεωρούν τέλειους και στη συνέχεια απογοητεύονται βαθιά όταν διαπιστώσουν ότι δεν είναι τέλειοι. 

16. Τους αρέσει να έχουν κοινό και να χειραγωγούν

«Η αναζήτηση του θαυμασμού είναι σαν ναρκωτικό για τους ναρκισσιστές», δήλωσε ο Mitja D. Back, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz της Γερμανίας.  Γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν τώρα δεν θα τους επικροτούν για πάντα, φροντίζουν να χτίζουν το... επόμενο κοινό τους. 

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι ναρκισσιστές συνήθως διατηρούν μόνο αδύναμες σχέσεις.

17. Οι γονείς τους και τους αγνοούσαν και τους λάτρευαν

Είναι αυτός ο περίεργος συνδυασμός κατά την παιδική ηλικία που φαίνεται να κάνει κάποιους αθεράπευτα ναρκισσιστές. 

18. Επιλέγουν φίλους που θα τους δώσουν πόντους

Οι ναρκισσιστές άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικούς τρόπους επιλογής φίλων.

Οι γυναίκες επιλέγουν ως φίλους τους άνδρες με υψηλή κοινωνική θέση. Οι άντρες επιλέγουν φίλους που θα μπορούν να τους στηρίξουν στα συναισθηματικά τους.

19. Θέλουν πάντα να έχουν τον έλεγχο 

Εχοντας πάντα τον έλεγχο, οι ναρκισσιστές διατηρούν την αίσθηση της απόλυτης αυτονομίας - την οποία τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα βρείτε αν έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Πώς θα βρείτε αν έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Δύο άνθρωποι με υψηλό IQ μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά απόδοσης στο σχολείο ή στην εργασία. Αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους είναι η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Πώς θα βρείτε αν έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Πέντε διαδεδομένοι μύθοι για την Ψυχολογία
Πέντε διαδεδομένοι μύθοι για την Ψυχολογία
Οι ψυχολογικές ανακαλύψεις διευκολύνουν τους ανθρώπους ολοένα περισσότερο να εντρυφούν και να εμβαθύνουν στην κατανόηση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης κατάστασης γενικότερα.
Πέντε διαδεδομένοι μύθοι για την Ψυχολογία
Πώς θα καταλάβεις ότι ο συνάδελφος είναι τοξικό άτομο
Πώς θα καταλάβεις ότι ο συνάδελφος είναι τοξικό άτομο
Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Στη δουλειά, στο σπίτι, στις παρέες. Τις περισσότερες φορές έρχονται με το πρόσχημα των καλών φίλων και συνήθως «τυφλώνουν» όλους όσοι βρίσκονται γύρω τους.
Πώς θα καταλάβεις ότι ο συνάδελφος είναι τοξικό άτομο
Rolland Garros: Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς για το τρόπαιο
Rolland Garros: Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς για το τρόπαιο
Ο «Νολε» θα είναι ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στο μεγάλο τελικό της Κυριακής (13/06, 16:00), όπου είναι το φαβορί για την κατάκτηση του 19ου major τίτλου του
Rolland Garros: Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς για το τρόπαιο