Κακός μαθητής σήμερα... πετυχημένος ηγέτης αύριο

NEWSROOM
Κακός μαθητής σήμερα... πετυχημένος ηγέτης αύριο
Φωτό: Shutterstock

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα ακούγονται... εξάψαλμοι με αφορμή τις μέτριες επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο όπως αυτές αποτυπώνονται στους ελέγχους του τριμήνου. Όμως ίσως οι μέτριοι βαθμοί να είναι τελικά καλύτεροι από το άριστα.

Οι άριστοι μαθητές, υποστηρίζουν οι έρευνες, δεν είναι εκείνοι που κατά κανόνα αναλαμβάνουν αργότερα ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις και σε αντίθεση με το πρώτο θρανίο στη σχολική τάξη δεν βρίσκονται σε θέση επικεφαλής στον μη ακαδημαϊκό τους βίο. Μπορεί βέβαια να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα ή να γίνουν ερευνητές και να θριαμβεύσουν αλλά τις ανώτερες θέσεις στην διοικητική πυραμίδα είναι πιο πιθανό να καταλάβουν εκείνοι που είχαν μετριότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η αμερικανική στρατιωτική ακαδημία του Γουεστ Πόιντ εξέτασε τη μεταγενέστερη πορεία των αποφοίτων της στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και διαπίστωσε πως ο εκείνοι που είχαν μέτριες επιδόσεις στη βαθμολογία τους ήταν περισσότεροι σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης σε σχέση με τους αριστούχους. Μία ερμηνεία είναι ότι απέναντι στις υψηλές επιδόσεις των αριστούχων οι μαθητές με χαμηλότερους βαθμούς έχουν να αντιπαραθέσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη σε βαθμό που μπορούν να προκαλούν έμπνευση σε άλλους και, κατ' επέκταση, να μπορούν να ηγούνται και να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Ακόμα όμως και αν οι βαθμοί του βλασταριού σας είναι πιο κάτω, υπάρχει πάντα μια θετική ανάγνωση. Μια ιστορία, εν είδει ανεκδότου που διηγούνται στην Αμερική, λέει πως κάποτε ένας βαθύπλουτος επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο στο οποίο είχε σπουδάσει. Συμβούλευσε τον πρύτανη να προσέχει τους άριστους μαθητές διότι κάποιοι από αυτούς θα διδάξουν αργότερα στο ίδιο πανεπιστήμιο, τον συμβούλευσε επίσης να προσέχει τους μαθητές με πιο μέτριες επιδόσεις διότι αυτοί θα γίνουν οι δωρητές του πανεπιστημίου στο μέλλον (καθώς θα εργάζονται σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις) και τέλος τον συμβούλευσε να προσέχει τους μαθητές με τους κακούς βαθμούς διότι από αυτούς θα ξεπηδήσουν οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες που θα εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες.

Τελικά, για όλους υπάρχει χώρος, ας μη μας χαλάνε τη διάθεση οι βαθμοί...

ΣΧΕΤΙΚΑ