Αρκούδα ή λιοντάρι; Ο ύπνος δείχνει τι «ζώο» είστε

Φώτο: Shutterstock

Σπουδαίο πράγμα ο ύπνος. Είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής αλλά αποτελεί συνάμα και απαραίτητο στοιχείο για μια καλή και υγιή ζωή. Ο Μαικλ Μπρους, γιατρός ύπνου στο Λος Άντζελες, σημειώνει πως αν κάποιος είναι πρωινός ή βραδινός τύπος αυτό οφείλεται στη βιολογική του προδιάθεση.

Πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κόσμο αναγνωρίζουν την σημασία της χρονοτύπου και αφήνουν τους υπαλλήλους τους να διαμορφώνουν τα προγράμματα εργασίας τους ανάλογα με το πότε είναι πιο παραγωγικοί.

Μαθαίνοντας τον χρονοτύπο σας μπορείτε να βρείτε τις πιο παραγωγικές σας ώρες και ίσως να μπορέσετε να κάνετε μερικές αλλαγές στα ωράρια σας, που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τις εντυπώσεις των συναδέλφων και του εργοδότη σας.

Ο δρ. Μάικλ Μπρους έχει χαρακτηρίσει τους 4 διαφορετικούς χρονοτύπους με αντίστοιχους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου: Αρκούδα, Λιοντάρι, Λύκος και Δελφίνι.

Αρκούδα

Η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Αρκούδα. Όποιος είναι αρκούδα γενικά κάνει καλό ύπνο και το βιολογικό του ρολόι ακουλουθεί την πορεία του ήλιου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η ιδανική ημέρα για μια αρκούδα ξεκινάει στις 7 το πρωί. Όσοι είναι αρκούδες πρέπει να τρώνε ένα πρωινό με υψηλές πρωτεϊνες αμέσως μόλις ξυπνήσουν και να μην καταναλώνουν καφεϊνη παρά μόνο μετά από 90 λεπτά που θα έχουν ξυπνήσει.

Όσον αναφορά την ημέρα στη δουλειά, εργασίες που απαιτούν μεγάλη προσήλωση και συγκέντρωση είναι καλύτερο να γίνονται το πρωί, ενώ το απόγευμα μπορούν να ασχολούνται με τις πιο δημιουργικές εργασίες.

Αντί να τρώνε δείπνο στις 6 το απόγευμα, οι αρκούδες καλύτερα να χρησιμοποιούν αυτή την ώρα για να ασκηθούν και μετά να τρώνε ένα σχετικά ελαφρύ γεύμα χρησιμοποιώντας τις ώρες πριν πέσουν για ύπνο για να ξεφουσκώσουν.

Λιοντάρια

Ο Μπρους δηλώνει πως πολλοί άνθρωποι έχουν «ζήλια για λιοντάρια» εννοώντας πως θέλουν να είναι ο τύπος ανθρώπου που ξυπνάει χωρίς ξυπνητήρι και ξεκινάει την ημέρα του νωρίς. Όμως όπως υποστηρίζουν πολλοί άνθρωποι «λιοντάρια», η ενέργεια τους ξεκινάει να πέφτει μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Μπρους τα λιοντάρια θα πρέπει να τρώνε και να ενυδατώνονται μόλις ξυπνήσουν και πριν προγραμματίσουν την υπόλοιπη ημέρα τους. Το πρωί είναι καλύτερο να ξοδεύεται σε αναλυτικές εργασίες και το απόγευμα με σκέψεις και γράψιμο ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Παράλληλα αντί η άσκηση να είναι το πρώτο που θα κάνουν το πρωί, τα λιοντάρια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 5 το απόγευμα να γυμναστούν και μετά να ετοιμαστούν για ύπνο γύρω στις 10 το βράδυ.

Λύκοι

Οι Λύκοι είναι τα τυπικά «νυχτοπούλια», πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο για εκείνους να ξεκινήσουν την εργασία τους στις 9 το πρωί. Οπότε ο Μπρους προτείνει να ξεκινάνε δυναμικά την ημέρα τους με ένα πρωινό στις 8 και μετά να βγουν έξω για να ασκηθούν. Ο καφές δεν πρέπει να κάνει την εμφάνιση του πριν τις 11.

Καθώς οι λύκοι δεν φτάνουν στο απόγειο της πνευματικής τους διαύγειας μέχρι πιο αργά μέσα στην ημέρα, πρέπει να ξοδεύουν το πρωινό τους σχεδιάζοντας την υπόλοιπη ημέρα τους και να συγκεντρώνουν τις σκέψεις τους. Αργά το απόγευμα είναι η ιδανική ώρα για τους λύκους να συναντήσουν τους συναδέλφους τους ή να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στον προϊστάμενο, καθώς είναι πιο ενεργοί από τους άλλους ανθρώπους εκείνη την ώρα.

Το δείπνο μπορεί να περιμένει μέχρι τις 8 το απόγευμα, αλλά οι λύκοι θα πρέπει να αποφύγουν το αλκοόλ καθώς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους γύρω στα μεσάνυχτα.

Δελφίνια

Σύμφωνα με τον δρ. Μπρους, τα δελφίνια υποφέρουν από αϋπνίες καθώς δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Σε όσους είναι δελφίνια, προτείνει να είναι η άσκηση το πρώτο πράγμα που θα κάνουνε πριν καταναλώσουν ένα πρωινό υψηλό σε πρωτείνες. Αντί να ξοδέψουν το πρωινό σε δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση, τα δελφίνια θα πρέπει να δοκιμάσουν να καταγράψουν τις ιδέες τους και να σκέφτονται μια ευρύτερη εικόνα. Τα απογεύματα όταν ανεβαίνει η ενέργεια τους είναι εξαιρετικοί στο να κάνουν έρευνα ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση.

Τα δελφίνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ώρες μεταξύ δείπνου και ύπνου για να κλείσουν τις οθόνες τους και να αποφορτιστούν.

Και να θυμάστε

Τα βασικό δεν είναι να πολεμήσετε τους εσωτερικούς ρυθμούς αλλά να τους εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Αντί να εκνευρίζεστε που δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι τα ξημερώματα και να τρέξετε 8 χιλιόμετρα, βρείτε κάποια άλλη ώρα που σας βολεύει. Κανείς δεν λέει πως θα είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ πιθανό να αξίζει τον κόπο και οι συνεργάτες σας μαζί με τον εργοδότη σας θα δουν την διαφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ