Το εντυπωσιακό bonus που έλαβε ο Τιμ Κουκ της Apple

NEWSROOM
Το εντυπωσιακό bonus που έλαβε ο Τιμ Κουκ της Apple

Μπορεί να είδε την τιμή της μετοχής της Apple να κατακρημνίζεται στο τέλος του 2018 και τις πωλήσεις των iPhone να μειώνονται, ειδικότερα στη Κίνα. Μπορεί η Apple να έχασε 55 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας μετά την επιστολή του για μειωμένες πωλήσεις την εορταστική περίοδο, σκορπώντας τρόμο σε επενδυτές και αγορές.

Ο Τιμ Κουκ, ο διάδοχος του Στιβ Τζομπς, μπορεί να θεωρείται γκουρού των εφαρμογών και να κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα κέρδη και να αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο της Apple σε όλο τον κόσμο, αλλά του λείπει το μαγικό άγγιγμα του σπουδαίου ανθρώπου της Apple.

Από τον θάνατο του Στιβ Τζομπς και μετά η Apple δεν έχει καταφέρει να βγάλει στην αγορά ένα καινούριο πετυχημένο μοντέλο σε κάποιο προϊόν. Αντιθέτως συνεχίζει να αναβαθμίζει ελάχιστα το iPhone και να το εκτοξεύει σε ακόμα υψηλότερες τιμές, αλλά πλέον οι καταναλωτές γυρνάνε την πλάτη και σε αυτή την τακτική της αγαπημένης τους εταιρείας.

Τους τελευταίους μήνες η χρηματιστηριακή αξία της Apple έχει μειωθεί κατά περίπου 500 δισ. δολάρια με την τιμή της μετοχής της να βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από Amazon, Microsoft και Alphabet. Όμως τα περισσότερα δυσάρεστα νέα για την Apple ήρθαν μετά τον Σεπτέμβριο που είχε κλείσει το οικονομικό έτος για το 2018.

Πάντως παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες ο CEO της Apple Τιμ Κουκ θα λάβει ένα αστρονομικό ποσό σαν bonus, που για πολλούς ανθρώπους θα έφτανε για να ζήσουν αρκετά χρόνια πλουσιοπάροχα. Σύμφωνα με την εταιρεία Cupertino, ο Τιμ Κουκ πήρε bonus 12 εκατ. δολαρίων για το έτος που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Πέραν του μπόνους ελαβε επίσης μισθό 3 εκατομμυρίων δολαρίων και μετοχές αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων ως stock award 10ετίας, φτάνοντας συνολικά στα 136 εκατ. δολάρια. Παράλληλα είχε και ορισμένα προνόμια συνολικής αξίας 682.000 δολαρίων. Το bonus συνδέθηκε με τους στόχους εσόδων και λειτουργικών εσόδων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τέσσερα ακόμη στελέχη της Apple έλαβαν bonus 4 εκατ. δολαρίων, με τη συνολική τους αμοιβή να ανέρχεται στα 26,5 εκατ. δολάρια για τον καθένα, συμπεριλαμβανομένου του μισθού και των αμοιβών σε μετοχές.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του Κουκ προέρχεται από το μεγάλο stock award που έλαβε το 2011, όταν διαδέχθηκε τον Steve Jobs στη θέση του CEO. Ο αριθμός των μετοχών που λαμβάνει εν μέρει εξαρτάται από την απόδοση των μετοχών της Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του δείκτη S&P 500. Τον Αύγουστο, ο Κουκ πήρε 560.000 μετοχές, επειδή η Apple είχε καλύτερη απόδοση συγκριτικά με πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων, σε διάστημα τριών ετών.

Σημειώνεται ότι παρά τα προβλήματα ο τζίρος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους φτάνει τα 84 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 33η θέση του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες ενώ κάποια στιγμή το 2015 η χρηματιστηριακή αξία της Apple έφτασε να ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ