Οι 10 καλύτερες πόλεις του κόσμου για τους φοιτητές

NEWSROOM
Οι 10 καλύτερες πόλεις του κόσμου για τους φοιτητές
Φώτο: Shutterstock

Μαθήματα, κουλτούρα και προσιτό κόστος ζωής. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που θεωρούνται παγκοσμίως απαραίτητα για την απόλυτη φοιτητική εμπειρία, όμως δεν μπορούν όλα τα πανεπιστήμια να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες.

Το QS Quacquarelli Symond αποκαλύπτει ποιες πόλεις προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία για τους φοιτητές βάσει παραγόντων όπως κόστος ζωής, αλλά και επιθυμία να ζήσεις εκεί όπως αναφέρουν οι φοιτητές.

10. Σεούλ - Ν.Κόρεα

Η πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων που είναι γνωστά για τα ερευνητικά τους τμήματα και για όσους στοχεύουν ψηλά. Η πόλη κινείται στους ρυθμούς του «δούλευε σκληρά, πάρταρε επίσης δυνατά» με τη νυχτερινή ζωή να ενισχύει αυτή τη στάση. Επίσης για όσους επιζητούν πιο ήρεμες διασκεδάσεις όπως καφέ και χαλαρωτικά σπα, η Σεούλ είναι το μέρος που μπορεί να ικανοποιήσει προσιτά κάθε επιθυμία.

9. Σίδνεϊ - Αυστραλία

Έδρα των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων της χώρας και της περίφημης όπερας, το Σίδνεϊ σίγουρα δεν είναι ένα μέρος με φθηνά ενοίκια και κόστος ζωής. Παρόλα αυτά οι πολλές ακριβές επιλογές για στέγαση των φοιτητών και οι ευκαιρίες για εργασία μετά τις σπουδές που δεν είναι τόσες πολλές όσο σε άλλες πόλεις του κόσμου, φέρνουν την πιο πολύδιαφημισμένη πόλη της Αυστραλίας στην 10αδα.

8. Ζυρίχη - Ελβετία

Για όσους λατρεύουν το τυρί και την σοκολάτα, τα χαμηλά δίδακτρα των πανεπιστημίων της Ελβετίας για τους ξένους φοιτητές βοηθούν να ισοσκελιστούν τα πολλά έξοδα σε στέγαση και κοινωνική ζωή. Η εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς φυσικούς προορισμούς συμπεριλαμβανομένης και της ομώνυμης λίμνης αλλά και τις Ελβετικές Άλπεις, σημαίνει πως οι φοιτητές μπορούν να απολαύσουν ένα τοπίο στη φύση ενώ παράλληλα μένουν σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

7. Βερολίνο - Γερμανία

Η γερμανική πρωτεύουσα συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φοιτητών χάρις στη χαλαρή ατμόσφαιρα και τα προσιτά ενοίκια που υπάρχουν σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι ξένοι φοιτητές μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα ενώ μερικά πανεπιστήμια συνεισφέρουν ακόμα και οικονομικά στις μετακινήσεις των φοιτητών. Πολλά μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά ενώ μπορείτε να δείτε να διδάσκουν πολλοί διάσημοι μοντέρνοι καλλιτέχνες όπως ο Ai Weiwei στο Berlin University of the Arts.

6. Μόναχο - Γερμανία

Επιμένουμε γερμανικά στη πρώτη 10αδα με το Μόναχο να ανεβαίνει 3 θέσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ξεπερνώντας πλέον το Βερολίνο. Όπως πολλές γερμανικές πόλεις, έτσι και το Μόναχο έχει πολύ χαμηλά ενοίκια και κόστος ζωής, με φθηνές μετακινήσεις ενώ η βαυαρική κουλτούρα ταιριάζει στους φοιτητές. Ανεξαρτήτου εθνικότητας των φοιτητών δεν υπάρχουν δίδακτρα για όσους κάνουν πτυχίο σε δημόσιο πανεπιστήμιο, κάτι που κάνει την πόλη ανεπανάληπτη και ισχυρό διεκδικητή για την προσέλκυση φοιτητών.

5. Παρίσι - Γαλλία

Η γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε στη κατάταξη το 2016 και από τότε δεν έχει χάσει την θέση της από την πρώτη 5αδα, καθώς συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό ποιοτικών πανεπιστημίων σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις του κόσμου. Χαμηλά δίδακτρα είναι το αντίβαρο στο υψηλό κόστος ζωής στο Παρίσι, με τους παριζιάνους απόφοιτους να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν δουλειά σε όλη την Ευρώπη μετά το πέρας των σπουδών τους.

4. Μόντρεαλ - Καναδάς

Μπορεί να έχασε την κορυφή από το Λονδίνο, αλλά το Μοντρεάλ δεν το λες και κακή πόλη για έναν φοιτητή. Η πόλη συνεχίζει να σημειώνει υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που είναι απαραίτητοι για τους φοιτητές εκτός από το οικονομικό κόστος ζωής. Η πολιτιστική σκηνή του Μοντρεάλ σε συνδυασμό με την κουλτούρα του καφέ και την ποικιλομορφία του διατηρεί την φήμη της πόλης πως αποτελεί σημείο συνάντησης για όλους τους διεθνείς φοιτητές.

3. Μελβούρνη - Αυστραλία

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αυστραλίας βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις όλα τα τελευταία χρόνια για τις πιο επιθυμητές πόλεις που απευθύνονται σε φοιτητές. Η πόλη διαθέτει ένα τεράστιο εύρος πολιτιστικών και καλλιτεχνών δρώμενων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, χαρίζοντας πολλές επιλογές στους φοιτητές. Όπως σε πολλές αυστραλιανές πόλεις, η φοιτητική εμπειρία στη Μελβούρνη έχει ως αρνητικό σημείο το κόστος ζωής.

2. Τόκιο - Ιαπωνία

Η κορυφαία πόλη της Ασίας για τους φοιτητές στη κατάταξη, το Τόκιο προσπέρασε εντυπωσιακά την Σεούλ σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Αν και η ιαπωνική πρωτεύουσα είναι μια από τις πιο πολυπληθείς αστικές περιοχές του κόσμου, και αποτελεί μεγάλο οικονομικό κέντρο με σπουδαίες επιχειρήσεις. Όμως οι λίγοι φοιτητές που υπάρχουν στη πόλη, δύσκολα μπορούν να βρουν εργασία εύκολα μετά τις σπουδές και η απαιτητική τοπική κουλτούρα του Τόκιο κάνει δύσκολη την ενσωμάτωση των ξένων φοιτητών φέρνοντας το στη δεύτερη θέση.

1. Λονδίνο - Βρετανία

Για πρώτη φορά το Λονδίνο βρέθηκε στη κορυφή της κατάταξης ως η καλύτερη πόλη του κόσμου για έναν ξένο φοιτητή, χάρις στην ελεύθερη είσοδο στα μουσεία, την εύκολη πρόσβαση σε πολιτισμικά μνημεία, την πολυπολιτισμικότητα και την επιθυμία των φοιτητών να μείνουν εκεί και μετά την αποφοίτησή τους. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει μεγάλη συγκέντρωση πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων και του University College London και το Imperial College. Πάντως αν το μόνο κριτήριο είναι το κόστος ζωής μόνο του, το Λονδίνο θα βυθιζόταν στη 113η θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ