Τα πιο εμφανή σημάδια ότι κινδυνεύετε να απολυθείτε

Φωτό: Shutterstock

Ένα από τα πιο δύσκολα και επώδυνα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί και να μάθει να προσπερνά κάποιος κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι η απόλυση. Γενικά η ιδέα της απόρριψης, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχθούμε και να συμβιβαστούμε εύκολα. Είτε αυτή είναι σε προσωπικό είτε σε εργασιακό επίπεδο.

Όμως σε εργασιακό επίπεδο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα γιατί αφενός στις ανθρώπινες σχέσεις ένα «δεν ταιριάζαμε» είναι αρκετό για να τερματίσει μια δύσκολη προσωπική σχέση χωρις άλλες περιπλοκές ωστόσο το χάσει κανείς τη δουλειά του μπορεί να ανατρέψει ριζικά τη ζωή του ακόμα και την επιβιωσή του.

Επιπλέον, συνήθως μια απόλυση, έχει ταυτιστεί λανθασμένα με ελλιπή ή ανεπαρκή προσόντα, τεμπελιά και δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές, ενώ υπάρχει γενικότερα η αίσθηση πως ο απολυμένος, θα είναι μη αποδεκτός, δακτυλοδεικτούμενος και κατακριτέος από τον περίγυρό του αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Έχει αποδειχθεί ψυχολογικά πως η απόλυση μπορεί να κλονίσει ακόμα και τον πιο εύρωστο πνευματικά και αισιόδοξο χαρακτήρα και να οδηγήσει σε ακραίες νοητικές αντιδράσεις, όπως η κατάθλιψη.

Επειδή ωστόσο το αφεντικό σας δεν θα σας απολύσει επειδή ξύπνησε στραβά ή δεν σας συμπαθεί πλέον, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχει κάποιον σοβαρό λόγο, τις περισσότερες φορές τα σημάδια μιλούν από μόνα τους και αν είστε διορατικοί και άμεσα προσαρμόσιμοι, μπορείτε να αλλάξετε άρδην την κατάσταση και την εικόνα που έχει σχηματίσει εκείνος για εσάς το τελευταίο διάστημα. Αυτά είναι τα πιο... «χτυπητά» σημάδια που συχνά προοικονομούν πως κάποιου η καρέκλα τρίζει και ότι δεν θα μακροημερεύσει στην επιχείρηση. Αν γίνουν κάποια εξ αυτών αντιληπτά από εσάς και θέλετε να παραμείνετε στο πόστο σας, οφείλετε και πρέπει να αναδιοργανωθείτε και να δώσετε απαντήσεις!

  1. Γίνεστε επανειλημμένως λήπτης κακών κριτικών, παρατηρήσεων, σχολίων ή και σε reviews. (Στην τελευταία περίπτωση γίνεται ακόμα πιο εμφανές)
  2. Δεν καλείστε σε κρίσιμα επαγγελματικά ραντεβού, meeting ή μαθαίνετε τις επαγγελματικές εξελίξεις/αλλαγές τελευταίος.
  3. Οι εργασιακές σας υποχρεώσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και μέρα με τη μέρα ο φόρτος εργασίας γιγαντώνεται.
  4. Το αφεντικό σας, σάς προειδοποίησε ευθέως πως αν δεν συμμορφωθείτε, θα αναγκαστεί να σας απολύσει. 
  5. Η αρχική προσωπική επαφή με το αφεντικό σας και οι καλές σας σχέσεις έχουν περιοριστεί σε τυπική επικοινωνία εργοδότη-εργαζόμενου.
  6. Σας ζητά καθημερινά να ενημερώνετε ακριβώς για τον χρόνο παράδοσης κάποιου project ή για τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε, ενώ παλιότερα δεν γινόταν κάτι τέτοιο. Σημάδι ότι δεν σας εμπιστεύεται. 
  7. Όλο και λιγότερα project ανατίθενται σε εσάς.
  8. Δεν μπορείτε να συνεργαστείτε αρμονικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας. 
  9. Το αφεντικό σας ασχολείται διαρκώς με το δικό σας project και μόνο.
  10. Αγνοείστε επιδεικτικά ή γίνεστε παραλήπτης σχολαστικών κριτικών.
  11. Δεν σας καλούν πια σε δείπνα εργασίας ή δεν επικοινωνεί κανείς μαζί σας εκτός δουλειάς.
  12. Κανείς πια δεν σας επαινεί, ό,τι κι αν κάνετε.
  13. Σας ζητήθηκε να πάρετε κάποιες μέρες να «χαλαρώσετε» ή σας έγινε μείωση αποδοχών.
  14. Οι συνάδελφοί σας, σάς κουτσομπολεύουν και αντιλαμβάνεστε περίεργες συμπεριφορές και αντιμετώπιση.
  15. Το αφεντικό σας, σάς κάνει skip και απευθύνεται στους υφιστάμενούς σας απευθείας.
  16. Η πρόσβασή σας στα εργασιακά δεδομένα και στους ηλεκτρονικούς κωδικούς μειώνεται διαρκώς.
  17. Δεν ζητά κανείς τη γνώμη σας.
  18. Ενημερωθήκατε πως θα υπάρξει κάποια συγχώνευση σε ορισμένους τομείς από τα «μεγάλα κεφάλια», αλλά κανείς δεν έδωσε λεπτομερείς αναφορές.
  19. Το ίδιο σας το ένστικτο σας προειδοποιεί ότι κάτι έχει αλλάξει.
ΣΧΕΤΙΚΑ