Ιδιωτικό νησί της Ν. Υόρκης πωλείται σε τιμή ευκαιρίας

Φώτο: Douglas Elliman

Μόλις μια ώρα από την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», την Νέα Υόρκη, υπάρχει ένα μικρό ιδιωτικό νησί που διαθέτει δύο κατοικίες, σχεδιασμένες από το διάσημο αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ, λιμάνι και ελικοδρόμιο για να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να δέχεται επισκέψεις, αλλά και να μπορεί να ξεφύγει όποτε, και όπως, το θελήσει.

Σε ελάχιστη απόσταση από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, που κόβουν την ανάσα, βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι που μπορεί να γίνει θαυμάσια βάση για έναν ευκατάστατο επενδυτή, που θέλει να συνδυάσει την ομορφιά των τοπίων με την εγγύτητα στη μητρόπολη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το όνομα του νησιού θυμίζει Ελλάδα, καθώς ονομάζεται Petra. Βρίσκεται στη λίμνη Mahopac στη περιοχή Carmel.

Εκτός από το μικρό ιδιωτικό λιμάνι και το ελικοδρόμιο, η έκταση συμπεριλαμβάνει και δυο σπίτια που έχουν σχεδιαστεί από τον Φρανκ Λόιντ Ραίτ. Ένας ξενώνας του 1950 και μια κατοικία 4 υπνοδωματίων που ξεπροβάλει μέχρι και πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Την τελευταία φορά που το νησί είχε βγει προς πώληση, οι πωλητές ζητούσαν 15 εκατ. δολάρια, ενώ τώρα η τιμή του έχει πέσει μόλις στα 13 εκατομμύρια!

Το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στην οροφή της βασικής κατοικίας υπάρχει για να προσφέρει μια γρήγορη μετακίνηση από το Μανχάταν ή το αεροδρόμιο του Γουετσέστερ, ενώ μια σκάλα οδηγεί στο λιμάνι που βρίσκεται κάτω από το σπίτι.

Το κεντρικό σπίτι που είναι χτισμένο γύρω από έναν τεράστιο βράχο είναι διακοσμημένο σε γήινους τόνους, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν στο χώρο, ακόμα και στη μοντέρνα κουζίνα.

Σε όλο το σπίτι υπάρχουν αρκετά τζάκια που προσφέρουν όχι μόνο ρομαντικές στιγμές, αλλά ζεσταίνουν και την κατοικία. Τα μπάνια είναι σε μίνιμαλ τόνο, αλλά παραμένουν πολυτελή, και τα ξύλινα ράφια και αποθήκες δίνουν έναν διαφορετικό τόνο.

Την ίδια στιγμή κάποιες από τις κρεβατοκάμαρες διαθέτουν μπαλκόνια που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο της λίμνης, ενώ οι τεράστιοι φεγγίτες προσφέρουν άπλετο φυσικό φως που γεμίζει το σπίτι.

Ένα σημείο του σπιτιού εκτείνεται πάνω από το νερό και προσφέρει πανοραμική άποψη της λίμνης. Στους εξωτερικούς χώρους και ενώ έχετε ένα ολόκληρο νησί στη διάθεση σας, η τραπεζαρία που βρίσκεται εκτός σπιτιού προσφέρει μια μαγευτική εμπειρία τις ζεστές μέρες, ενώ για όταν έχει λίγο περισσότερή... «δροσιά» μπορείτε να ανάψετε την μικρή σας πυρά, αρκεί να έχετε όλα τα μέσα πυρασφάλειας έτοιμα κοντά σας.

Έντεκα στρέμματα γης όλα για εσάς, με τα σπίτια να έχουν επίσης ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν στους επισκέπτες τους. Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ σχεδίασε το 1950 ένα σπίτι 464 τ.μ. για το νησί, όπου κατέληξε να χτίσει ένα μικρό εξοχικό, καθώς ο τότε ιδιοκτήτης συνειδητοποίησε κατά την διάρκεια των εργασιών πως δεν θα μπορεί να πληρώσει ένα κανονικό σπίτι.

Πολλά χρόνια μετά, ένας από τους νέους ιδιοκτήτες του νησιού έχτισε πάνω στα αρχικά σχέδια του Ράιτ τις κατοικίες, αλλά το Ίδρυμα Φρανκ Λόιντ Ράιτ δεν τα αναγνωρίζει ως αυθεντικά σχέδια του αρχιτέκτονα. Παρόλα αυτά τα γεωμετρικά στοιχεία και η ενσωμάτωση με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν από τα βασικά γνωρίσματα της δουλειάς του Ράιτ, με το ιδιωτικό αυτό νησί να αποτελεί μια από τις καλύτερες εκφράσεις της δουλειάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ