Τα 15 μυστικά για να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας

Φωτο: Shutterstock

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Είτε φτιάχνοντας μια λίστα με τις υποχρεώσεις μας ή με το να δουλεύουμε με αυξανόμενη ένταση ανά μισή ώρα, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις, πιο πολλές από όσες μπορούμε να φανταστούμε. Υπάρχουν όμως και τρόποι που μπορούν να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητά μας και να γλιτώσουμε χρόνο στο γραφείο.

15 ειδικοί καριέρας δίνουν τις αγαπημένες τους συμβουλές για να είστε πιο παραγωγικοί και να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας καλύτερα.

Πριν πάω για ύπνο, πάντα βρίσκω χρόνο να προετοιμαστώ για την επόμενη μέρα. Βλέπω το πρόγραμμα μου και τι ραντεβού ή προθεσμίες έχω για εκείνη την ημέρα. Προετοιμάζω την καφετιέρα για το πρωί και καμιά φορά φτιάχνω και μια λίστα με υποχρεώσεις που θα έχω. Ακόμα και λίγος προγραμματισμός μπορεί να φτιάξει όλη την ημέρα.

Μάρκος Γιάκομπερ, CEO του Life Hacks Wealth

Όταν ξυπνάτε νωρίς έχετε περισσότερο χρόνο να σχεδιάσετε και να οργανωθείτε για την ημέρα που ξεκινά. Το να ολοκληρώνετε τις υποχρεώσεις που έχετε στη λίστα σας νωρίς, απελευθερώνει περισσότερο χρόνο αργότερα στην ημέρα που μπορείτε να τον διαθέσετε όπως θέλετε. Μέχρι να φτάσω στο γραφείο στις 7.30 θα έχω ήδη κοιτάξει το πρόγραμμα της ημέρας, θα έχω πάρει τον καφέ μου και θα έχω κάνει και την γυμναστική μου.

Μπεν Γκολντ, Πρόεδρο της QuickBridge

Αποφασίστε ποιος θα είναι ο βασικός σας στόχος μακροπρόθεσμα. Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση του χρόνου και της ημέρας είναι επειδή δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους. Οπότε αν κάτι εμφανιστεί στο γραφείο σας που δεν έχει σχέση με τον στόχο που έχετε θέσει, να είστε σίγουρος και να πείτε πως δεν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό και προτείνετε να το δώσουν το πρότζεκτ σε κάποιον άλλον υπάλληλο.

Τομ Μάρι, πρώην Διευθ. Σύμβουλος της Calvin Klein

Αυτό το οποίο πάντα πιστεύω οτι είναι καλή πρόταση και πάντα το προτείνω στους άλλους είναι μια απλή λίστα με το τι έχετε να κάνετε, αλλά φροντίστε να μην είναι πολύ μεγάλη. Μετά επιλέξτε τρία με πέντε από αυτά που θα μπορείτε να πραγματοποιείται κάθε μέρα. Θα παραμένετε παραγωγικοί χωρίς να νιώθετε πως σας πνίγουν οι υποχρεώσεις.

Μπρι Ρέινολτς, ειδικός καριέρας στη FlexJobs

Έχω πολλές λίστες με χρωματικές ενδείξεις στη Google, που ταιριάζουν υπέροχα με το κινητό και το λαπτοπ μου. Είναι εξαιρετικός τρόπος για να οργανώνετε τυχαίες λίστες υποχρεώσεων, όπως τα ραντεβού που πρέπει να κάνω οπωσδήποτε, ιδέες για να γράψω κάποιο θέμα ή υπηρεσίες και εφαρμογές που θέλω να τσεκάρω αργότερα. Το μυστικό; Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν μπορείς να διαγράψεις μια ολοκληρωμένη λίστα.

Κάρεν Γουικρ, υπεύθυνη σύνταξης σε Google και Twitter

Δημιουργήστε ένα σύστημα με το ημερολόγιο που να σας ταιριάζει και έπειτα χρησιμοποιήστε και ελέγχετε το αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι αδύνατον να παραμείνετε οργανωμένος και να έχετε κορυφαία επίδοση αν δεν είστε σίγουρος για την ημερομηνία, την ώρα και το μέρος των υποχρεώσεών και προθεσμιών που έχετε. Όπως λέει και το παλιό ρητό «Αν αποτύχεις να σχεδιάσεις, τότε σχεδιάζεις να αποτύχεις».

Τιγκ Σίμονσιτς, προπονητής καριέρας και ζωής

Φτιάξτε μια λίστα με όλους τους στόχους και τις υποχρεώσεις και μετά αξιολογήστε τα. Έπειτα αποφασίστε τους στόχους της ημέρας βάσει της λίστας και κάντε αυτό που φαίνεται πιο δύσκολο από όλα και χρονοβόρο, πρώτο. Όπως είχε πει κάποτε και ο Μαρκ Τουέειν «Αν είναι η δουλειά σου να τρως βάτραχο, καλό είναι να το κάνεις το πρωί. Αν είναι η δουλειά σου να τρως δυο βατράχους, τότε φάε καλύτερα πρώτα τον μεγαλύτερο».

Τομ Μάρι, πρώην Διευθ. Σύμβουλος της Calvin Klein

Μοιράστε τους στόχους σας σε μικρότερες καθημερινές δράσεις. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε θέσει στόχο να αυξήσετε τις πωλήσεις σας σε ένα συγκεκριμένο νούμερο. Δεν χρειάζεται να γίνει όλο σε μια μέρα ή εβδομάδα. Αποφασίστε να κάνετε μικρότερα βήματα κάθε μέρα και έτσι θα μπορείτε να κάνετε έλεγχο στο τι χρειάζεται να κάνετε σε καθημερινή βάση και έτσι μπορείτε να προγραμματίσετε την ημέρα σας καλύτερα.

Τομ Μάρι, πρώην Διευθ. Σύμβουλος της Calvin Klein

Η παραγωγικότητα απαιτεί συγκέντρωση, οπότε διαθέστε χρόνο για να απαντήσετε τα email σας. Αν απαντάτε κάθε email την ώρα που σας έρχεται τότε δεν θα έχετε χρόνο για να κάνετε τίποτα άλλο. Φροντίστε να απαντάτε τα email σε συγκεκριμένες στιγμές στην ημέρα και θα δείτε μεγάλη διαφορά στο πόσο παραγωγικοί θα είστε.

Σάρα Μπλις, συγγραφέας και συντάκτρια στους New York Times

Περιορίστε τους αντιπερισπασμούς ώστε να μείνετε συγκεντρωμένος στη δουλειά που έχετε μπροστά σας. Αυτό σημαίνει πως δεν μειώνετε απλά τον χρόνο σας στα social media, αλλά επίσης δεν κάνετε και συζητήσεις των 15 λεπτών με τους συναδέλφους στη κουζίνα, καθώς σας κωλυσιεργούν. Αν χρειαστεί κλείστε και την πόρτα του γραφείου σας, ώστε να εμποδίσετε τους άλλους να σας αποσπάσουν την προσοχή με μια συζήτηση.

Τιγκ Σίμονσιτς, προπονητής καριέρας και ζωής

Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να κάνουν μικρά διαλείμματα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για να αποφύγουν να νιώσουν «καμμένοι». Η αγαπημένη μου στρατηγική είναι η Τεχνική Πομοντόρο, που σημαίνει να έχετε ένα χρονόμετρο, ώστε να κάνετε μικρά διαλείμματα των πέντε λεπτών ανάμεσα σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους δουλειάς 25 λεπτών τουλάχιστον.

Τιγκ Σίμονσιτς, προπονητής καριέρας και ζωής

Συνήθιζα να λαμβάνω τόσα ανεπιθύμητα mail, ειδοποιήσεις και ενημερώσεις. Το να διαγράψεις ένα mail μπορεί να παίρνει μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, αλλά όπως ξέρουν όλοι όσοι καινοτομούν, ο χρόνος είναι πολύτιμος και η ενέργεια του μυαλού μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα αλλού. Έκανα μια αποτοξίνωση από τα mail μου και διάγραψα τον λογαριασμό μου από ανεπιθύμητες λίστες και τώρα λαμβάνω μόνο τα σημαντικά.

Μάρκος Γιάκομπερ, CEO του Life Hacks Wealth

Ακούγοντας μουσική χωρίς στίχους, που μπορεί να είναι από πιάνο μέχρι κομμάτια από αγαπημένες σας ταινίας, θα ανακαλύψετε πως μέσω της μουσικής μπορείτε να συγχρονιστείτε με τον πλανήτη και την ενέργεια του. Αφού απομονωθείτε πνευματικά, έπειτα μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να αρχίσετε να κάνετε όσα έχετε στη λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας, αφού θα έχετε πάρει τον χρόνο σας να διώξετε το άγχος.

Σάρα Στόρνταρντ, ειδική σε θέματα καριέρας στη Glassdoor

Ένας τρόπος για να είστε πιο παραγωγικοί είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε τον χρόνο στη δουλειά πιο ευέλικτα. Για παράδειγμα το 65% των εργαζομένων δηλώνουν πως θα ήταν πιο παραγωγικοί αν δούλευαν από το σπίτι, καθώς θεωρούν πως θα ήταν πιο συγκεντρωμένοι και λιγότερο αγχωμένοι από τις μετακινήσεις. Ζητήστε από τον εργοδότη σας αν μπορείτε να δουλεύετε κατά καιρούς από το σπίτι σας, ώστε να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας.

Μπρι Ρέινολτς, ειδικός καριέρας στη FlexJobs

Έρευνα της Glassdoor αποκάλυψε πως ο μέσος αμερικανός εργαζόμενος έχει εκμεταλλευτεί μόλις τις μισές μέρες άδειας που δικαιούται, επειδή φοβούνται πως θα μείνουν πίσω ή θα χάσουν κάτι σημαντικό στη δουλειά. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό καθώς δεν θα είστε το ίδιο αποδοτικός αν κάθε τόσο, δεν αφήνετε χρόνο για να ξεκουράζεστε και να γεμίζουν και πάλι οι μπαταρίες σας μετά την δουλειά.

Σάρα Στόνταρντ, ειδική σε θέματα καριέρας στη Glassdoor

ΣΧΕΤΙΚΑ