fbpxΤα 12 πράγματα που δεν πρέπει να έχετε στο γραφείο σας | Economistas.gr
Skip to main content

Τα 12 πράγματα που δεν πρέπει να έχετε στο γραφείο σας

Τα 12 πράγματα που δεν πρέπει να έχετε στο γραφείο σας
Φώτο: Shutterstock

Πολλοί υποστηρίζουν πως ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι ιδιοφυίας. Ο Άλμπερτ Άινσταιν και ο Στιβ Τζομπς έβλεπαν στα γραφεία τους να δημιουργείται ένα μικρό χάος αλλά ποτέ κανείς δεν τους είπε ακατάστατους.

Αν και εσείς χρησιμοποιείτε την παραπάνω δήλωση για να δικαιολογήσετε τον χαμό που βρίσκεται στο γραφείο σας, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε πως αν δεν σκοπεύετε σύντομα να βρείτε μια λύση για τα διαστρικά ταξίδια, τότε καλύτερα να ξεκινήσετε να συμμαζεύετε.

Το γραφείο αποτελεί τον μικρόκοσμο ενός εργαζομένου που μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα του, αλλά επίσης αποτελεί και κριτήριο για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι συνάδελφοι αλλά και οι προϊστάμενοι σας. Αν θέλετε κάποια στιγμή να πετύχετε αυτή την προαγωγή που επιθυμείτε εδώ και καιρό ή αν απλά δεν θέλετε να δίνετε κακή εικόνα, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω 12 συμβουλές που μοιράστηκαν οι Διευθυντές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού σε επιχειρήσεις.

grafeio1.jpg
Φώτο: Shutterstock

Ποια είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε:

1. Κατακλυσμό από πιάτα και συσκευασίες φαγητών

Το να φέρνετε το γεύμα σας στη δουλειά είναι μια πολύ καλή συνήθεια. Το να αφήνετε όμως μιας εβδομάδας τάπερ, ή συσκευασίες φαγητού που η σάλτσα έχει κάνει κρούστα, ή μια μισογεμάτη κούπα με καφέ, αυτό μπορεί να μετατρέψει το γραφείο σας στο αποκρουστικό σημείο που όλοι θα αποφεύγουν.

Όπως σημειώνει η Τζοντι Μπαρμπαρίνο: «Το να κρατάτε ένα σωρό αντικείμενα που χρησιμοποιείτε για να φάτε πάνω στο γραφείο σας, δείχνει πως δεν ξέρετε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας αλλά και την έλλειψη σεβασμού προς τους συναδέλφους σας».

grafeio3.jpg
Φώτο: Shutterstock

2. Ένα βουνό από σημειώματα και σημειώσεις κολλημένα παντού

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 από την OfficeTeam, περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές που ερωτήθηκαν απάντησαν πως το να έχεις ένα ακατάστατο γραφείο είναι το πιο ενοχλητικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας υπάλληλος. Ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσετε οπτική τρέλα είναι να έχετε τόσα σημειώματα κολλημένα πάνω στο γραφείο σας που να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος.

Μια καλύτερη στρατηγική; Επενδύστε σε ένα φορητό notebook και χρησιμοποιείστε το για να κρατάτε όλα τα σημαντικά που πρέπει να θυμάστε σε ένα μέρος.

3. Προκλητικές φωτογραφίες ή ημερολόγια

Δεν χρειάζεται να διακοσμήσετε το γραφείο σας με προκλητικές φωτογραφίες για να είναι ακατάλληλο στα μάτια των διευθυντών και συναδέλφων σας. Όπως σημειώνουν διευθυντές, θα πρέπει να σκέφτεστε πιο προσεκτικά τι μηνύματα μπορεί να περνάει μια φωτογραφία που θα έχετε κρεμασμένη στο γραφείο. Για κάποιους μπορεί να είναι προσβλητική ή προκλητική.

Ναι. Ακόμα και τα καρτούν μπορεί να είναι προσβλητικά για κάποιους, ενώ όπως υπογραμμίζουν, «κανείς δεν θέλει να βλέπει φωτογραφίες σας από την παραλία με το μαγιό, στο γραφείο σας».

4. Μια ανοιχτή τσάντα

Μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να την αποφύγει κάποιος. Αν η επιχείρηση δεν σας προσφέρει κάποιο είδος ντουλαπιού, αυτό σημαίνει πως το σωστό μέρος για να αφήνετε την τσάντα σας ίσως είναι το γραφείο σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλύτερα είναι να βρίσκεται η τσάντα σας κάπου κοντά στο γραφείο σας και όχι επάνω. Ειδικά αν μένει ανοικτή δημιουργεί μια πολύ άσχημη εικόνα καθώς δείχνει μια εικόνα αφέλειας απέναντι σε κακόβουλες πράξεις. Καλύτερα να ζητήσετε από την εταιρεία να σας βάλουν μια κρεμάστρα δίπλα στο γραφείο σας.

5. Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για να έχετε πιο ψηλά την οθόνη

Το να τοποθετείτε την οθόνη σας πάνω σε μια στοίβα από βιβλία, όχι μόνο δείχνει αντιεπαγγελματικό, αλλά δημιουργεί και μια ασταθή επιφάνεια εργασίας. Ακόμα χειρότερα αν χρησιμοποιείτε σωρό από χαρτιά αντί για βιβλία, που είναι εφιαλτικό θέαμα για μερικούς διευθυντές.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απαιτήσετε από την επιχείρηση να σας φέρουν μια βάση από ένα επίσημο κατάστημα.

6. Πολιτικά φυλλάδια

Σε περίεργες πολιτικά εποχές ή σε προεκλογικές περιόδους μπορεί να παθιαστείτε περισσότερο και να ασχολείστε περισσότερο ενεργά με τους συναδέλφους σας για το τι θα ψηφίσουν και να ξεκινάτε περισσότερες πολιτικές συζητήσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες δήλωναν πως «παν μέτρον άριστον». Έτσι και εσείς θα πρέπει να κρατάτε μακριά από το γραφείο σας, πολιτικά φυλλάδια, αφίσες, καρφίτσες, οτιδήποτε που να αναδεικνύει την πολιτική σας ταυτότητα. Εκτός του ότι μπορεί να δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε, μπορεί οι προϊστάμενοί σας να το δουν με ακόμα πιο αρνητικό τρόπο.

grafeio4.jpg
Φώτο: Shutterstock

7. Παιχνίδια

Ο Τρέσι Τίμπελς της Society for Human Resource Management περιέγραψε χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός υπαλλήλου που είχε ένα σωρό παιχνίδια στο γραφείο, σαν ένα κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή.

«Ήταν πολύ άσχημη εικόνα για όσους περνούσαν από το γραφείο του. Η απόψη του διευθυντή ήταν πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν έδειχνε έτοιμος για το επόμενο επαγγελματικό βήμα και να ανέβει στην ιεραρχία, γι αυτό και τον προσπέρασαν αρκετοί στη κούρσα της καριέρας».

8. Διασκορπισμένα είδη υγιεινής

Αλήθεια τώρα, τι πρόβλημα μπορεί να έχετε; Αν δεν είστε σε δουλειά που απαιτεί να δοκιμάζετε προϊόντα, τότε αποσμητικά, είδη μακιγιάζ και οδοντόβουρτσες όχι απλά δεν έχουν καμία θέση στο γραφείο σας, αλλά είναι και ανθυγιεινά.

Μπορεί η εμφάνιση σας να είναι σημαντική, αλλά δεν είναι και αυτό που θα πρέπει να επικεντρώσετε. Τέτοια είδη διασκορπισμένα στο γραφείο σας, δείχνουν πως σας ενδιαφέρει περισσότερο η προσωπική σας εμφάνιση παρά η δουλειά σας. Αν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε γιατί έχετε κάποια έξοδο μετά την δουλειά, να έχετε μια μικρή τσάντα στο συρτάρι του γραφείου σας.

9. Πακέτο τσιγάρων

Μπορεί μερικοί συνάδελφοι σας να σας κρίνουν αρνητικά και ως αντιεπαγγελματία αν κάνετε συνεχώς μικρά διαλείμματα για τσιγάρο. Οπότε ένα πακέτο τσιγάρων πάνω στο γραφείο δεν προσκαλεί κανένα να σας δανειστεί ένα. Αντιθέτως, ακόμα και η μυρωδιά των τσιγάρων μπορεί να ενοχλήσει κάποιους από τους συναδέλφους σας.

10. Μεγάλα πλαστικά ποτήρια

Τα μεγάλα πλαστικά ποτήρια για πάρτι μπορεί να είναι καλά για να παίξετε beer pong αν το αντέχετε, αλλά είναι καλό να μένουν μακριά από το γραφείο. Εκτός ίσως από τα πάρτι που μπορεί να γίνονται κατά καιρούς.

Αυτά τα μεγάλα ποτήρια για πάρτι δείχνουν ανωριμότητα, ειδικά για εργαζόμενους που μόλις έχουν αποφοιτήσει. Καθώς συνδέονται κυρίως με πάρτι και αλκοόλ, οι διευθυντές σας πιο πιθανό είναι να πιστέψουν πως «τα τσούζετε στο γραφείο» παρά ότι κάνετε δουλειά. Σίγουρα δεν θέλετε να δείχνετε απρόσεκτοι στο γραφείο.

grafeio5.jpg
Φώτο: Shutterstock

11. Εορταστικές διακοσμήσεις εκτός εποχής

Σας αρέσουν τα Χριστούγεννα; Και σε ποιον δεν αρέσουν, αλλά και αυτά έχουν την εποχή τους που είναι τόσο αγαπημένα. Χριστουγεννιάτικα στολίδια και μπάλες δεν είναι ανάγκη να περιφέρονται όλο τον χρόνο στο γραφείο σας.

Όπως αναφέρουν και οι διευθυντές, το να διατηρείτε στολίδια εκτός εποχής, εκτός του ότι δείχνει πως ενδιαφέρεστε περισσότερο για τις γιορτές παρά για τη δουλειά σας, ενώ πολλές φορές μπορεί να δείχνει ότι είστε τεμπέληδες ή αμελείς στη χειρότερη περίπτωση.

12. Περίεργα και παράξενα

Ο Μαρκ Μαρσεν της Allies for Health+Wellbeing δήλωσε πως το πιο περίεργο αντικείμενο που έχει δει ποτέ σε γραφείο ήταν το τομάρι ενός λιονταριού με ένα κομμένο αυτί να βρίσκεται στο στόμα του.

Φροντίστε να μην είστε αυτός ο άνθρωπος του γραφείου. Καλύτερα να σας συζητάνε για τις καλές σας επιδόσεις παρά για τα περίεργα αντικείμενα που μπορεί να έχετε στο γραφείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πιο εμφανή σημάδια ότι κινδυνεύετε να απολυθείτε
Τα πιο εμφανή σημάδια ότι κινδυνεύετε να απολυθείτε
Αναμφίβολα, μία από τις δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις στη ζωή ενός εργαζόμενου ενήλικα είναι η απόλυση. Η αίσθηση της ανεπάρκειας μπορεί να «τσακίσει» την ψυχολογία κάθε ανθρώπου.
Τα πιο εμφανή σημάδια ότι κινδυνεύετε να απολυθείτε
Τι πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένας εταιρικός ταξιδιώτης
Τι πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένας εταιρικός ταξιδιώτης
Όσοι ταξιδεύουν για δουλειά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι με τα απαραίτητα για να γίνετε η ζωή τους πιο εύκολη και να διατηρούν την ισορροπία τους.
Τι πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένας εταιρικός ταξιδιώτης