Τι πρέπει να έχετε μάθει μέχρι τα 30

NEWSROOM
Τι πρέπει να έχετε μάθει μέχρι τα 30
Φώτο: Shutterstock

Στη ζωή μας τα υπαρξιακά ερωτήματα είναι πολλά και έρχονται σε διάφορες στιγμές. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να δώσουμε απάντηση σε ερωτήσεις του τύπου, «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» ή «Τι θέλω να έχω πετύχει μέχρι το τέλος της ζωής μου», όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να ξέρουμε κατά την πρώτη δεκαετία της ενήλικης ζωής μας:

1. Αν αύριο πέθαινα, θα ήμουν ευχαριστημένος από τη ζωή μου; Αυτό είναι το σημείο στη ζωή που θεωρούμε ότι έχουμε δεκαετίες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αναβάλετε για αργότερα προσωπικές επιδιώξεις που έχετε. Κάντε σήμερα τις απαραίτητες αλλαγές για να επιτύχετε τους στόχους σας.

2.Ποια είναι η δική μου μοναδική αξία; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να πει ένας ενήλικας: Τι είναι αυτό που μπορώ να κάνω μόνο εγώ; Ποια είναι η πρόταση μου σε μία εταιρεία και πόσο αξίζει; Οι ερωτήσεις αυτές είναι σα να λέμε: Υπάρχει κάτι που εγώ μπορώ να κάνω εύκολα και για τους άλλους είναι δύσκολο; Μόλις, λοιπόν, βρείτε αυτό το ξεχωριστό ταλέντο, τότε μπορείτε να γίνετε ειδικός σε ένα τομέα.

3.Ποιος με εμπνέει περισσότερο; Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που σας εμπνέει και δείτε για ποιο λόγο και ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του είναι αυτό που σας εμπνέει.

4.Γιατί ξυπνάω το πρωί; Αυτή η ερώτηση σημαίνει «ποιος είναι ο σκοπός μου;». η απάντηση μπορεί να μην είναι καθόλου εύκολη, όμως πρέπει να βρείτε ένα σκοπό στη ζωή σας και όσο πιο νωρίς το κάνετε, τόσο το καλύτερο.

5.Πόσα έμαθα σήμερα; Από τα 20 μέχρι τα 30, οι καμπύλες γνώσης είναι πολύ ψηλά, καθώς σε αυτή την ηλικία ο άνθρωπος μπορεί να συγκεντρώσει γνώση. Καλό θα ήταν λοιπόν να γράφετε σε ένα ημερολόγιο τι μαθαίνετε κάθε μέρα. Μόλις αποκτήσετε αυτή την πολύ καλή συνήθεια, είναι καλό να τη συνεχίσετε και την επόμενη δεκαετία, παρά το γεγονός ότι από τα 30 έως τα 40, η γνώση δεν αφομοιώνεται τόσο εύκολα όσο πριν.

6.Ποιους αγαπάω και πότε τους το έδειξα τελευταία φορά; Μην υποθέτετε ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας ξέρουν πώς αισθάνεστε – να τους το λέτε. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι στενές σχέσεις είναι κλειδί για την ευτυχία και τη μακροβιότητα.

7. Πώς ορίζω εγώ την επιτυχία; Αυτή είναι μία απάντηση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή σας. Όλοι οι άνθρωποι ορίζουμε με διάφορα πράγματα την επιτυχία: δύναμη, διασημότητα, χρήματα. Όμως η επιτυχία δε βασίζεται μόνο σε αυτά τα πράγματα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ηρεμία ή το να βρίσκεται κάποιος σε ένα περιβάλλον που εκτιμά και αξιοποιεί το ταλέντο του. Όταν, λοιπόν, καταλάβετε τι σημαίνει για σας επιτυχία, τότε θα έχετε έναν πολύ καλό οδηγό λήψης αποφάσεων.

8. Ο 5χρονος εαυτός μου θα ήταν περήφανος για το πώς είμαι σήμερα; Η απάντηση σε αυτό είναι ένας έξυπνος τρόπος για να καταλάβετε αν μείνατε πιστή στις αξίες σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε αν ο νεαρός εαυτός σας φοβόταν ή όχι τα μεγάλα όνειρα και τις υψηλές φιλοδοξίες. Σκεφτείτε αν τον ένοιαζε αν κάτι ήταν υπερβολικό ή μη ρεαλιστικό. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι σε δέκα χρόνια θέλετε να είστε διάσημος και σκεφτείτε τι θα κάνατε για να το πετύχετε. Αν, για παράδειγμα, θα θέλατε να γράψετε ένα βιβλίο.

9. Τι με κρατάει πίσω; Εδώ πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει, όταν αυτό συμβαίνει, να προχωρήσετε μπροστά. Όταν το βρείτε, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να σπάσετε τις αλυσίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ