fbpxΟ Άγιος Βαλεντίνος κάνει... τζίρους δισεκατομμυρίων | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Άγιος Βαλεντίνος κάνει... τζίρους δισεκατομμυρίων

Ο Άγιος Βαλεντίνος κάνει... τζίρους δισεκατομμυρίων
Φώτο: Shutterstock

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν την έχουν σε μεγάλη υπόληψη, όμως η ημέρα των ερωτευμένων, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, είναι μια από τις πιο εμπορικές γιορτές, με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, οι ερωτευμένοι είναι πολύ πιο συγκρατημένοι στις δαπάνες τους.

Εκτιμάται ότι φέτος, στις ΗΠΑ, θα γίνουν αποστολές δώρων αξίας 33 εκατ. δολαρίων. Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 51% των ερωτηθέντων έχει σχεδιάσει κάτι για αυτή τη νύχτα, ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σχέση με πέρσι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα μειωθούν τα έξοδα.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 20,7 δισ. δολάρια σε σοκολάτες, γλυκά, κοσμήματα και λουλούδια, αυξάνοντας τα έξοδα κατά 6% σε σύγκριση με το 2018.

Η Εθνική Ένωση Εμπορίου στις ΗΠΑ υπολογίζει πως θα ξοδευτούν:

3,9 δισ. δολάρια σε κοσμήματα

3,5 δισ. δολάρια σε βραδινές εξόδους

2,1 δισ. δολάρια σε ρούχα

1,9 δισ. δολάρια σε λουλούδια

1,8 δισ. δολάρια σε γλυκά

1,3 δισ. δολάρια σε κάρτες δώρων

και 933 εκατ. δολάρια σε κάρτες.

Υπολογίζεται πως ο μέσος Αμερικανός αναμένεται να ξοδέψει περίπου 162 δολάρια εκείνη την ημέρα. Οι καταναλωτές ηλικίας 35-44 είναι εκείνοι που... τιμούν ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθώς ξοδεύουν περίπου 279 δολάρια, με τις ηλικίες 25-34 να ακολουθούν με 239 δολάρια σε έξοδα. Όμως και οι ζωόφιλοι αναμένεται να είναι από τους πολυέξοδους της συγκεκριμένης ημέρας καθώς υπολογίζεται πως θα δαπανήσουν συνολικά 886 εκατ. δολάρια.

Στην ευρωπαϊκή όχθη του Ατλαντικού, στη Βρετανία με το Brexit να βρίσκεται ante portas, οι δαπάνες για τους ερωτευμένους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,1% από το 2018.

 

valentine-dinner_iefimerida.jpg
Φώτο: Shutterstock

Τι φέρνει ο Άγιος Βαλεντίνος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Έλληνες ερωτευμένοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές δαπάνες που κυμάνθηκαν στα 43,6 ευρώ, με ένα μεγάλο ποσοστό να προτιμά την αγορά γλυκών για την συγκεκριμένη ημέρα.

Χαμηλό ποσό αν αναλογιστούμε πως στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στη Λέσβο, βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου που πέρασαν από ταξίδια και θάλασσες και αναπαύονται πλέον κάτω από την Αγία Τράπεζα στη «Φραγκοκλησιά» της Μυτιλήνης.

Η παρουσία του λειψάνων του Αγίου των ερωτευμένων έχουν προσθέσει μια νέα αναπτυξιακή τουριστική προοπτική για το νησί της Λέσβου καθώς ο γαμήλιος τουρισμός έχει σημειώσει άνοδο, με όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια να θέλουν να παντρευτούν στο νησί εξαιτίας του Αγίου Βαλεντίνου.

Τα κέρδη που θα μπορούσαν να υπάρξουν από τον Άγιο Βαλεντίνο είναι μεγάλα, ιδιαίτερα σε νεκρό τουριστικό μήνα όπως ο Φεβρουάριος. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν άνθρωποι της Λέσβου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε γάμος στο νησί όπου και ταξίδεψαν περισσότερα από 150 άτομα, με τους περισσότερους να συνδυάζουν τον γάμο και με τις διακοπές τους τονώνοντας την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες τονίζουν πως η Λέσβος με τις κατάλληλες υποδομές και διαφήμιση του γεγονότος πως τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονται στο νησί, θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα περισσότερα.

Οι πιο ακριβές πόλεις για μια μοναδική βραδιά

Για όσους θελήσουν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε άλλη πόλη και να το συνδυάσουν με μια μοναδική διαμονή και παράλληλα να εντυπωσιάσουν, το Λος Άντζελες είναι η πιο ακριβή πόλη την συγκεκριμένη ημέρα. Το δείπνο σε εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin θα στοιχίσει 549 δολάρια ενώ η διαμονή σε ξενοδοχείο αγγίζει τα 535 δολάρια.

Στη Νέα Υόρκη που αποτελεί από τις πόλεις ορόσημο για τους ερωτευμένους, ένα γεύμα σε αντίστοιχο εστιατόριο κοστίζει 500 δολάρια, ενώ η διανυκτέρευση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 343 δολάρια. Αν θελήσετε έναν πιο εξωτικό προορισμό όπως το Χονγκ Κονγκ, και αν εξαιρέσετε τα εισιτήρια, το γεύμα θα σας στοιχίσει περίπου 338 δολάρια ενώ η διαμονή σε ξενοδοχείο θα σας κοστίσει περίπου 285 δολάρια.

Για αυτούς όμως που προτιμούν τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, στη πόλη του έρωτα και του πάθους, το Παρίσι, ένα δείπνο μπορεί αν στοιχίσει μέχρι και 232 δολάρια και η διαμονή στο ξενοδοχείο 295 δολάρια.

Η Ευρώπη επίσης προσφέρει και πιο... οικονομικές πόλεις όπως η πρωτεύουσα της Τσεχίας, η Πράγα που είναι από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις το χειμώνα, το Κορκ στην Ιρλανδία αλλά και η Μαδρίτη, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στα 100 δολάρια, ενώ η διαμονή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο αναμένεται να στοιχίσει μόλις 200 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ