Σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος βάσει «χρώματος» -Ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

Τα πολύχρωμα τιμολόγια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου και ο αυξημένος ανταγωνισμός που έφεραν στους παρόχους, έχει οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές.

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια ώθησαν τις κυβερνήσεις να λάβουν διάφορα μέτρα για να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και να διατηρήσουν την οικονομική προσιτότητα των καταναλωτών, αναφέρει σε έρευνά της η ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT, η οποία σε συνεργασία με την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας ,παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των τιμών λιανικής σε όλη την Ευρώπη σε μηνιαία βάση μέσω του έργου Household Energy Price Index (HEPI) .

Τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς οι εθνικές αρχές εφάρμοσαν αρκετές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το νέο καθεστώς της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθιέρωσε το «ειδικό τιμολόγιο», υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι η τελική τιμή γίνεται γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα, καθιστώντας την εύκολα συγκρίσιμη για τους καταναλωτές. Επιπλέον, έχουν οριστεί έγχρωμες ετικέτες για τις διάφορες κατηγορίες τιμολογίων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, αναφέρει η ανάλυση της VaasaETT.

Σύγκριση των πολύχρωμων τιμολογίων

Η ανάλυση της VaasaETT υπογραμμίζει ότι η φθηνότερη επιλογή που ήταν διαθέσιμη στην αγορά ήταν το κίτρινο τιμολόγιο, για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του. Η υπαγωγή σε αυτή την επιλογή, σε σύγκριση με τη φθηνότερη πράσινη, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2,5 ευρώ για τον πρώτο μήνα, ενώ η διαφορά ανέρχεται σε 8,3 ευρώ σε σύγκριση με τη φθηνότερη μπλε προσφορά.

Παρατηρείται ότι τα μεταβλητά τιμολόγια (κίτρινα) παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές τόσο στη μέθοδο υπολογισμού τους όσο και στην τελική τους τιμή, η οποία μεταφράζεται στο ευρύ φάσμα τιμών που προσφέρουν. Σε γενικές γραμμές, τα κίτρινα τιμολόγια παρουσίασαν κατά μέσο όρο υψηλότερη τιμή από τα πράσινα, ωστόσο υπήρχαν και φθηνότερες επιμέρους επιλογές. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε 9 ευρώ λιγότερα για να επιλέξει τη φθηνότερη κίτρινη επιλογή, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την ακριβότερη κίτρινη επιλογή. Το κύριο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την επιλογή τύπου τιμολογίου (χρώματος), ωστόσο, το γράφημα δείχνει ότι σημαντική εξοικονόμηση μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την επιλογή της καταλληλότερης προσφοράς εντός της ίδιας κατηγορίας τιμολογίου.

Τα πράσινα τιμολόγια παρουσίασαν τη μικρότερη διασπορά τιμών, καταδεικνύοντας την ελάχιστη διαφοροποίηση μεταξύ των προμηθευτών όσον αφορά την τιμολόγηση του ειδικού τιμολογίου. Δεδομένου ότι το πράσινο τιμολόγιο χρησιμεύει ως το κύριο μέσο για την εκ των προτέρων σύγκριση των προμηθευτών, η περιορισμένη διαφοροποίηση των τιμών μπορεί να αποδοθεί στην πρόθεση των προμηθευτών να προσφέρουν την πιο ανταγωνιστική τιμή εντός αυτής της κατηγορίας. Ενδεικτικά, η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου πράσινου τιμολογίου που προσέφεραν οι 3 μεγαλύτεροι προμηθευτές τον Ιανουάριο ήταν μόλις 1 ευρώ.

Τα τιμολόγια σταθερής τιμής (μπλε) βρίσκονται επί του παρόντος στο ανώτερο άκρο των προσφερόμενων τιμών, με τη φθηνότερη μπλε προσφορά να φτάνει σχεδόν το ακριβότερο επίπεδο κίτρινης προσφοράς. Αυτή η δυναμική τιμολόγησης είναι αποτέλεσμα των σταθερών τιμών που ενσωματώνουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο οι καταναλωτές υποχρεούνται να καταβάλλουν στον προμηθευτή για να έχουν σταθερή τιμή παρά τις πιθανές διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς.

Συνήθως, οι προσφερόμενες συμβάσεις σταθερής τιμής τείνουν να είναι υψηλότερες κατά τη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής είναι σχετικά υψηλές. Παρόλα αυτά, προσφέρουν σταθερότητα τιμών και προβλεψιμότητα, ενώ προστατεύουν τους καταναλωτές σε περιπτώσεις απροσδόκητης ανόδου της χονδρικής αγοράς.

Φθηνότερα τιμολόγια τον Φεβρουάριο

Aλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών έφερε από 1η Φεβρουαρίου υπουργική απόφαση που τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Μετά την τροποποίηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος πλαισίου, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

Εν τω μεταξύ, ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας που εφήρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγούν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για το Φεβρουάριο.

Τα «πράσινα» τιμολόγια Φεβρουαρίου των προμηθευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 λεπτά και κλιμακώνονται έως 17,82 σεντς.

ΣΧΕΤΙΚΑ