fbpxΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών και προμέρισμα | Economistas.gr Skip to main content

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών και προμέρισμα

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών και προμέρισμα
Φωτο: Eurokinissi

Με αύξηση κερδών 38,6% έκλεισε η χρονιά για τον ΑΔΜΗΕ που σημείωσε καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ και με τις επενδύσεις του να φτάνουν τα 178,2 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε στα ετήσια αποτελέσματα.

Τα καθαρά κέρδη για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, διαμορφώθηκαν στα 42,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 83,4%. Η καταβολή προμερίσματος το 2018 ήταν 0,0316 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το προτεινόμενο συνολικό μέρισμα και προμέρισμα για το 2019 0,087 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε, σημείωσε καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 38,6% σε ετήσια βάση με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 183,0 εκατ. ευρώ, αύξηση 6,4% σε ετήσια βάση. Οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 178,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 154% σε ετήσια βάση, ενώ οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες, μειώθηκαν 73,1% σε ετήσια βάση.

Οι προοπτικές

Το 2018 η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του χρηματοοικονομικού της σχεδιασμού μείωσε δραστικά τις καθαρές χρηματοοικονομικές της δαπάνες κατά 73,1%. Ταυτόχρονα, η μείωση των λειτουργικών της δαπανών, που οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή σχηματισμένων προβλέψεων συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,4% των Κερδών προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA).

Αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών είναι η αύξηση κατά 38,6% των Καθαρών Κερδών, τα οποία ανήλθαν στα 85,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 2018 οι επενδυτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 178 εκατ. ευρώ.

Ο υγιής ισολογισμός σε συνδυασμό με το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ επιτρέπουν στην εταιρεία την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την μελλοντική της ανάπτυξη. Η Διοίκηση του Διαχειριστή σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των κρίσιμων έργων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. 

Κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είναι η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2027.

Το άλμα των επενδύσεων αντανακλά την είσοδο σε φάση κατασκευής –σε συνέχεια της συμβασιοποίησής τους με ταχύτητα και διαφάνεια, χάρη στη χρήση πλατφόρμας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για πρώτη φορά, σειράς μεγάλων έργων που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή:

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Η Β’ και η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

-Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το σημαντικότερο project του 2018

-Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο με την συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» (ΚΥΤ Μεγαλόπολης- υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου) που περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα (μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου) και που θα επιτρέψει την λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

Η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection , σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αποτελεί σημαντικό βήμα για την εταιρεία, καθώς εξασφαλίζει την συμμετοχή της με πλειοψηφικό ποσοστό στη χρηματοδότηση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έργο με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης Interconnection ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η ΑΔΜΗΕ ΑΕ, σχεδιάζει τη Δ’ φάση των Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Θήρα), έργο προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εντάξει στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μια μεγάλη νησιωτική διασύνδεση.

Το 2018 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διένειμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ως προμέρισμα, το οποίο ανήλθε στα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή. Το 2019 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως τακτικό μέρισμα, καθώς και το μέγιστο επιτρεπόμενο προμέρισμα. Η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,087 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθάκης: Προοπτική για διπλάσια αξία του ΑΔΜΗΕ
Σταθάκης: Προοπτική για διπλάσια αξία του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ έχει προοπτική να αξίζει σύντομα διπλάσια από την αξία που είχε όταν αποσπάστηκε από τη ΔΕΗ, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Σταθάκης: Προοπτική για διπλάσια αξία του ΑΔΜΗΕ
Διεύρυνση συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα διανομής
Διεύρυνση συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα διανομής
Με τη συνεργασία θα επιλύονται προβλήματα συμφόρησης της ροής ισχύος και προβλήματα τάσης, θα αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και ο καταναλωτής θα απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες.
Διεύρυνση συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα διανομής
Ολοταχώς ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση με Κρήτη
Ολοταχώς ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση με Κρήτη
Βρέθηκαν κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες, άμεσα θα αναζητηθεί επενδυτής για το 39% της εταιρείας ειδικού σκοπού που το αναλαμβάνει.
Ολοταχώς ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση με Κρήτη