fbpxΟργασμός επενδύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία | Economistas.gr
Skip to main content

Οργασμός επενδύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία

Οργασμός επενδύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία
Αστέρας Βουλιαγμένης

Επενδύσεις που πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί από το 2016 έως σήμερα στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος με κύκλο εργασιών 5,7 δισ. ευρώ ετησίως ενισχύει το ρόλο του στην ελληνική οικονομία.

Τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν την ξενοδοχειακή αγορά αναμένουν πως θα συνεχιστεί η ζήτηση για επενδύσεις και το 2019, ενώ την ίδια άποψη υιοθετούν και πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα τελευταία 2 έτη ο κλάδος των πολυτελών καταλυμάτων παρουσιάζει αύξηση εσόδων της τάξεως του 50% και διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών.

Είναι ενδεικτικό πως το ύψος των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια σε πολυτελή ξενοδοχεία, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων την περίοδο 2010-2015. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, την εξαετία αυτή οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ.

Η σημαντικότερη συναλλαγή των τελευταίων ετών αφορά στην πώληση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης σε Άραβες και Τούρκους επενδυτές, έναντι 440 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

Επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζει να υλοποιήσει ο όμιλος ΤΕΜΕΣ μετά την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο διαχειρίζεται η Hilton Group. 

Το τίμημα για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών που κατέβαλε η ΤΕΜΕΣ και ο όμιλος Olayan, ο οποίος συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, είναι υψηλότερο από τα 142 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η Alpha Bank το 2016 για την πώληση του ποσοστού της στο Hilton.

Περισσότερα από 33 εκατομμύρια ευρώ κατέβαλε το 2017 ο αμερικανικός όμιλος Hines, προκειμένου να αποκτήσει ένα από το πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, το Ledra Marriott επί της λεωφόρου Συγγρού.

Επενδύσεις που ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 2 χρόνια ο ξενοδοχειακός όμιλος SΑΝΙ/IKOS, για την ανακαίνιση 2 πολυτελών μονάδων στη Δασιά της Κέρκυρας και στην Κέφαλο της Κω.

Το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον όμιλο των αδελφών Ανδρεάδη και της επενδυτικής εταιρείας Oaktree Capital Management από τις ΗΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει 9 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ το 2020 θα λειτουργήσει το δέκατο ξενοδοχείο του συγκροτήματος στη νότια Ισπανία.

Μεταξύ των σημαντικών συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν το 2018 περιλαμβάνεται η πώληση του ξενοδοχειακού ομίλου Lakitira στην Κω έναντι 62,9 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση αυτή μάλιστα είναι μοναδική διότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία των 3 όμορων ξενοδοχείων τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Η Eurobank που αποτελούσε τον σημαντικότερο πιστωτή της εταιρείας κάλυψε μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της επιχείρησης και διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας έως ότου η Deloitte που είχε οριστεί ο εκκαθαριστής να ολοκληρώσει το διαγωνισμό.

Τα τρία ξενοδοχεία κατέληξαν τελικά στον κυπριακό όμιλο Atlantica, στον οποίο συμμετέχει και η TUI με ποσοστό 50%.

Μία από τις σημαντικότερες συναλλαγές του 2018 αποτελεί η πώληση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Amanzoe στην Αργολίδα, έναντι καθαρού τιμήματος 5,8 εκατομμυρίων ευρώ και ανάληψη χρεών ύψους 76,5 εκατομμυρίων. Ο έλεγχος του ξενοδοχείου πέντε αστέρων πέρασε από τη Dolphin Capital Investors, που ίδρυσε το 2005 ο επιχειρηματίας Μίλτος Καμπουρίδης, στη Grivalia Hospitality.

Τίμημα ύψους 50,1 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλε ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση για την απόκτηση του πολυτελούς ξενοδοχείου Grand Hotel στη Ρόδο, σε πλειοδοτικό διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2018.

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, η εταιρεία Skyserv του ομίλου Γρύλου απέκτησε τον έλεγχο του ξενοδοχείου Aktia Lounge στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την πώληση του ξενοδοχείου πραγματοποίησε πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Το τίμημα που κατέβαλε η Skyserv ανήλθε σε 18,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη πραγματοποίησε επένδυση που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αγοράζοντας το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιοκτήτριας του Sheraton στη Ρόδο.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Λάμψα ανέλαβε και χρέη που υπερβαίνουν τα 45 εκατομμύρια.

Στις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων 2 ετών περιλαμβάνεται  η περίπτωση του Capsis στη Ρόδο, το οποίο διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό της η Eurobank. Στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η τράπεζα επικράτησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Κούτρα. Το σύνολο της επένδυσης που γίνεται με χρηματοδοτική μίσθωση (sale and lease back) υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία νέα πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαντορίνη
Τρία νέα πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησαν πρόσφατα άδειες δόμησης για την δημιουργία τριών νέων πολυτελών ξενοδοχείων στη Σαντορίνη.
Τρία νέα πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαντορίνη
Enterprise Greece: Έντονο ενδιαφέρον για πολυτελή ξενοδοχεία
Enterprise Greece: Έντονο ενδιαφέρον για πολυτελή ξενοδοχεία
Kατά τη διάρκεια του International Hotel Investment Forum, τα στελέχη του Enterprise Greece πραγματοποίησαν 54 συναντήσεις με στελέχη εταιρειών από Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, κ.α.
Enterprise Greece: Έντονο ενδιαφέρον για πολυτελή ξενοδοχεία
Μπαράζ επενδύσεων σε νέα ξενοδοχεία
Μπαράζ επενδύσεων σε νέα ξενοδοχεία
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα με δεκάδες νέα εγχειρήματα σε εξέλιξη που περιλαμβάνουν την μετατροπή παλαιών κτιρίων σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.
Μπαράζ επενδύσεων σε νέα ξενοδοχεία
Μύκονος: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
Μύκονος: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
Καταλύτης για επενδύσεις η ισχυρή αύξηση τουριστικής κίνησης. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 24,1%.
Μύκονος: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, με «σφήνα» Bain.
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη
Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη
Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις που θα υλοποιηθεί στο νότιο τμήμα της Ιθάκης, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η οποία έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εδώ και αρκετά έτη.
Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη