fbpxΕμπορικά κέντρα που βγαίνουν στο σφυρί | Economistas.gr
Skip to main content

Εμπορικά κέντρα που βγαίνουν στο σφυρί

Εμπορικά κέντρα που βγαίνουν στο σφυρί
Φωτο: Shutterstock

Σε φάση αναδιάταξης βρίσκεται ο εμπορικός χάρτης της Αθήνας μετά από 10ετία κρίσης, που οδήγησε σε λουκέτα και ερήμωση πολλών εμπορικών σημείων, με τα ενοίκια να σημειώνουν σημαντική πτώση και το λεγόμενο «αέρα» στις μισθώσεις να αποτελεί παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό πολλές ήταν οι εταιρίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρέθηκαν στο «κόκκινο» και τα ακίνητα τους – μεταξύ αυτών και μεγάλα εμπορικά κέντρα, να βγαίνουν στο σφυρί.

Αναζητείται αγοραστής για το εμπορικό κέντρο Athens Heart

Στο σφυρί έχει βγει το εμπορικό κέντρο της Athens Ηeart της Pasal, του επιχειρηματίας Σταύρου Θεοδωρίδη ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με την SATO.

Πληροφορίες λένε ότι ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στην Πειραιώς (στο ύψος του Ταύρου) θα περάσει στα χέρια της αμερικανικής Hines, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει με την Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο η συμφωνία να έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

H πώληση του Athens Heart είχε ακουστεί και το 2009, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Σταύρος Θεοδωρίδης, είχε ο ίδιος ανακοινώσει στην τότε γενική συνέλευση των μετόχων ότι θα προχωρούσε στην πώληση του 50% του εμπορικού κέντρου.

Η κρίση όμως που ξέσπασε στη χώρα μας, φρέναραν τα σχέδια του και το σχέδιο πώλησης του εμπορικού κέντρου, μπήκε στο συρτάρι.

Η πορεία του εμπορικού κέντρου κρίνεται ικανοποιητική ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για προσέλκυση νέων μισθωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δρομολογούνται νέες μισθοδοτικές συμφωνίες με μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου.

Τμηματική πώληση για το Avenue

Στο σφυρί έχει βγει το εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι (στο δαχτυλίδι).

Ο πλειστηριασμός του έγινε στα τέλη του 2018 και κυρήχθηκε άγονος και πλέον το εμπορικό κέντρο που ανήκει στην Τρόπαια Συμμετοχική (πλέον Σάνυο), αποφασίστηκε να βγει προς πώληση τμηματικά με επισπεύδουσα αρχή την Eurobank.

Πρόκειται για 10 καταστήματα, χώρους στάθμευσης και ποσοστά εξ αδιαιρέτου σε βοηθητικούς χώρους, τα οποία θα εκποιηθούν με συνολική τιμή εκκίνησης της τάξης των 9 εκατ. ευρώ. To εμπορικό κέντρο Avenue ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάιο 2007 και καλύπτει έκταση 22.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία στεγάζεται η υπεραγορά Σκλαβενίτη (11.500 τετραγωνικά μέτρα), το JUMBO το Η&Μ, το Volta Fun Town και 60 επώνυμα καταστήματα, ενώ διαθέτει και 4.000 τετραγωνικά μέτρα χώρο πρασίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ήταν παράνομη και αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης που επέτρεπε την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Λ. Κηφισίας και τις οδούς Γούναρη, Δημοκρίτου και Ζηρίδη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο Σύλλογος Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου και κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να ακυρωθούν: η απόφαση της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής που επέτρεπε τη μεταφορά συντελεστή, η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου για τη νομιμοποίηση τμήματος υπογείου με μεταφορά συντελεστή καθώςε και η σχετική οικοδομική άδεια.

Το εμπορικό κέντρο ουδέποτε κατεδαφίστηκε ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2013 η ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου, Σάνυο, μετονομάστηκε σε «Τρόπαια Συμμετοχική», η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υψηλές υποχρεώσεις. 

Ο πλειστηριασμός του εμπορικού κέντρου αποφασίστηκε καθώς η πρώην Σάνυο δεν τήρησε τους όρους ομολογιακού δανείου, ύψους 12 εκατ. ευρώ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές στο λιανεμπόριο με καταλύτη την Μedia Markt
Αλλαγές στο λιανεμπόριο με καταλύτη την Μedia Markt
Οι νέες συζητήσεις μεταξύ της Media Markt και της Olympia Group αναμένεται, εφόσον ευοδωθούν, να πυροδοτήσουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο.
Αλλαγές στο λιανεμπόριο με καταλύτη την Μedia Markt
ΙΕΛΚΑ: Οριακή αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόριο
ΙΕΛΚΑ: Οριακή αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόριο
Οριακή αύξηση στις πωλήσεις του κλάδου λιανεμπορίου τροφίμων και βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας αναμένουν για το επόμενο εξάμηνο τα στελέχη του κλάδου.
ΙΕΛΚΑ: Οριακή αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόριο
«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας
«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας
Σούπερ μάρκετ και μεγάλα ονόματα του εμπορίου επιστρέφουν στην Αθήνα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, γιατί το κέντρο της πόλης περνά από την ερήμωση στην επενδυτική άνοιξη.
«Μαγνητίζει» ισχυρές αλυσίδες το κέντρο της Αθήνας