Skip to main content

Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εταιρείες ακινήτων

Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εταιρείες ακινήτων
Φωτο: Shutterstock

Κεφάλαια που είναι πιθανόν να ξεπεράσουν ακόμα και το μισό δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να αντλήσουν φέτος από το ελληνικό χρηματιστήριο, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ).

Στόχος είναι να καλύψουν τις όλο και μεγαλύτερες κεφαλαιακές τους ανάγκες, για την συνέχιση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, δεδομένου ότι η λύση των ανοιχτών πιστωτικών γραμμών και των ομολογιακών δανείων, που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα, έχει και τα όριά της, μιας κι επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των εταιρειών, λόγω του υψηλού χρηματοπιστωτικού κόστους. 

Η Εθνική Πανγαία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά το δεύτερο μισό του έτους και σίγουρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 450-500 εκατ. ευρώ, αλλά και η ενίσχυση της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, καθώς μετά την ολοκλήρωση του ντιλ Invel-Εθνικής Τράπεζας, η πρώτη θα ελέγχει πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 98%. 

Την οδό της αύξησης κεφαλαίου θα ακολουθήσει και η Briq Properties του ομίλου Infoquest, με τον κ. Θεόδωρο Φέσσα να δηλώνει από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης την Τρίτη ότι «αργά ή γρήγορα πρέπει να αποφασίσουμε πότε θα προσφύγουμε στους μετόχους μας. Σκοπός είναι να κάνουμε αύξηση όταν έχουμε μπροστά μας κάποιες ώριμες επενδύσεις. Να έχουμε προχωρήσει σε κάποιες ιδέες για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα νέα κεφάλαια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, η χρηματοδότηση των επενδύσεων της εταιρείας θα συνεχίσει να γίνεται μέσω ομολογιακών δανείων, αξιοποιώντας και την ανοιχτή πιστωτική γραμμή της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου κατά ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ (ή και παραπάνω εφόσον υπάρχει επενδυτικό αντικείμενο) δρομολογεί για το 2019 και η διοίκηση της Trastor, αν και η συγκεκριμένη κίνηση ίσως είναι πιο περίπλοκη, συγκριτικά με άλλες ΑΕΕΑΠ, λόγω του ότι η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει ένας εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης.

Είναι πιθανό για παράδειγμα, η αύξηση να υλοποιηθεί σε συνδυασμό και με εξελίξεις με την σύνθεση των στρατηγικών μετόχων της εταιρείας, π.χ. σε περίπτωση που η τράπεζα αποεπενδύσει (όπως αναμένεται από την αγορά) και εισέλθει στο μετοχικό σχήμα της Trastor και κάποιος άλλος επενδυτής, όπως έγινε το 2016 με την είσοδο της αμερικανικής Varde Partners. 

Παράλληλα, οι μεσαίες και μικρότερες ΑΕΕΑΠ, δηλαδή εταιρείες όπως η Trastor και η Briq Properties, αναμένεται να επωφεληθούν και από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας ενδιαφερόμενοι επενδυτές εκτός Ε.Ε., μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, εφόσον επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε κάποια ΑΕΕΑΠ, υπό την αίρεση, ότι η εν λόγω εταιρεία επενδύσει αποκλειστικά σε ακίνητα εντός της χώρας και στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η εν λόγω κίνηση αναμένεται να συμβάλει θετικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και από τις ΑΕΕΑΠ, αν και αρνητικά αξιολογείται ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων εταιρειών που έχουν επενδύσει και σε ακίνητα εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί ως κίνητρο για τις διοικήσεις των εταιρειών, προκειμένου να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εισόδου επενδυτών εκτός Ε.Ε., που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια διαμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trastor: Έκδοση ομολογιακού δανείου ως 26 εκατ.
Trastor: Έκδοση ομολογιακού δανείου ως 26 εκατ.
Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως και 26.000.000 ευρώ ανακοίνωσε η Trastor ΑΕΕΑΠ. Διαχειριστής πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμη Εταιρεία.
Trastor: Έκδοση ομολογιακού δανείου ως 26 εκατ.
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
Yπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ.
Εθνική Πανγαία: Συμφωνία για απόκτηση του Hilton Cyprus
BriQ: Εγκρίθηκε η διανομή κερδών για το 2018
BriQ: Εγκρίθηκε η διανομή κερδών για το 2018
Την διανομή μερίσματος (καθαρού) ποσού 0,055 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης του 2018 αποφάσισαν οι μέτοχοι της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.
BriQ: Εγκρίθηκε η διανομή κερδών για το 2018