Skip to main content

WIPO: Προτάσεις για ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα

WIPO: Προτάσεις για ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα
AP Images

Η σημασία ίδρυσης της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μέσου για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα επισημάνθηκε στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization - WIPO), Δρ. Φράνσις Γκάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας: «η Ακαδημία θεσμοθετείται σε ένα κρίσιμο σημείο για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και εισάγει τον θεσμό του Πιστοποιημένου Σύμβουλου Ευρεσιτεχνίας».

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Γκάρι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους με αρμοδιότητα στους διάφορους τομείς της διανοητικής ιδιοκτησίας, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, «ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το οποίο έχει στόχο το συντονισμό των πολλαπλών φορέων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, την εξεύρεση συνεργειών και την προώθηση ενεργητικών πολιτικών. Ακόμη, έγινε αναφορά στην εμπορική αξιοποίηση της έρευνας από ΜμΕ και πανεπιστήμια, καθώς και στην προώθηση της ανοιχτής και κοινωνικής καινοτομίας. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των άλλων φορέων».

Ο κ. Γκάρι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΒΙ, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στις προσπάθειες του οργανισμού να συνεισφέρει μέσα από το θεσμικό του ρόλο στην αναβάθμιση του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα ειδικά σε σχέση με την ενίσχυση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας και περιφερειακής ανάπτυξης του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στην συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του WIPO με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τονίστηκαν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η κεντρική θέση που κατέχει η καινοτομία και η οικονομίας της γνώσης για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της δημιουργίας διαβαλκανικών συνεργασιών στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της συνέχισης των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται με τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν ανοικτές και δημόσιες άδειες και συμπράξεις εκμετάλλευσης τεχνολογίας, για την προστασία του καταναλωτή, την ενίσχυση της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας, καθώς και την προώθηση clusters μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στην συνάντηση του κ. Γκάρι με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα έγινε αναφορά στην σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τονίσθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδύσεις αυτές (Ε&Α) από τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν αυτές του Δημοσίου, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στο ότι  η κρίση ώθησε τις Ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στην καινοτομία και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.

Στις συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γκάρι εξέφρασε την υποστήριξη του για το νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή και που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα με έμφαση στη βιομηχανική ιδιοκτησία και την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς επίσης και για τις λοιπές διατάξεις που προωθούν την καινοτομία, ενώ τόνισε ότι η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είναι άλλο ένα θετικό βήμα  για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επένδυση που γίνεται σε Ε&Α και προώθηση της καινοτομίας.

Στις παραπάνω συναντήσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ Δρ. Π.Τσιαβός και ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι.Καπλάνης ενώ πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση και με τα μέλη του υπό σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ): Α.Μακρυκώστας (γενικός γραμματέας Βιομηχανίας), Δ.Αυλωνίτης (γενικός γραμματέας Εμπορίου), Ν.Αντώνογλου (γενικός γραμματέας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης),  Ζ.Τόμπρου (γενικός γραμματέας υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας),  Μ.Κυπριανίδου (γενική γραμματέαςΈρευνας κια Τεχνολογίας), και Σ.Θωμαδάκης (ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ). Στις παρεμβάσεις των ομιλητών, συζητήθηκαν οι τρόποι προώθησης μιας αναπτυξιακής ατζέντας για το σύνολο των πτυχών της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας. Δηλαδή: διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις, ΠΟΠ, γενετικοί πόροι, βιοποικιλότητα, έρευνα και καινοτομία εν γένει. Επίσης, για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, συμμετείχαν οι: Μ.Βλαζάκη (γενική γραμματέας Πολιτισμού), Ι.Αντωνιάδης (Πρόεδρος ΟΠΙ),  και Μ.Δ.Παπαδοπούλου (διευθύντρια ΟΠΙ).

Στους άξονες που αναλύθηκαν στις συναντήσεις περίοπτη θέση είχαν η διάδοση της γνώσης, η  μεταφορά τεχνολογίας, η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της «έξυπνης εξειδίκευσης», η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΒΙ: «κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν ο στόχος της διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για όλους, και για μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Motor Oil
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Motor Oil
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 6ης Ιουνίου 2019 συγκροτήθηκε σε Σώμα.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Motor Oil
Μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ για αιολικό πάρκο
Μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ για αιολικό πάρκο
Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του νέου Αιολικού Πάρκου θα ανέρχεται σε 2.470 MWh, δημιουργώντας ετήσια μικτά έσοδα περίπου 2,2 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ για αιολικό πάρκο
Newsphone: Βγαίνει από την ακτοπλοΐα
Newsphone: Βγαίνει από την ακτοπλοΐα
Οι βασικοί μέτοχοι και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιος Θεοδόσης - Μαλιούρης και Ευστράτιος Απέργης αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ακτοπλοϊκών δραστηριοτήτων.
Newsphone: Βγαίνει από την ακτοπλοΐα