Skip to main content

Υψηλή τεχνολογία made in... Τρίκαλα

Υψηλή τεχνολογία made in... Τρίκαλα

Μια εταιρεία με έδρα την Πηνειάδα, ένα μικρό χωριό στον δήμο Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, καινοτομεί και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και κατακτά αγορές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη μελέτη, τον σχεδιασμό & παραγωγή προϊόντων υψηλών απαιτήσεων. Η Αμαλία Μακρή εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών της οικογενειακής επιχείρησης «Space Sonic» και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για συνεχή έρευνα και καινοτομία νέων προϊόντων.

«Η συνταγή της επιτυχίας έγκειται στην αγάπη που έχουν τα μέλη της εταιρίας μας για καινοτόμα προϊόντα και στον ζήλο που δείχνουν καθημερινά για τελειοποίηση των στόχων τους. Δεν αναπαυόμαστε ποτέ. Δεν ηρεμούμε μέχρι να δούμε το τελικό προϊόν άρτιο και βέλτιστο στον μέγιστο βαθμό. Οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν, προσπαθούμε να τις παρακάμπτουμε δημιουργώντας ασφαλή επίπεδα βελτίωσης και δημιουργίας».

Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αμαλία Μακρή, η οποία είναι μέτοχος της εταιρίας και υπεύθυνη πωλήσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Η «Space Sonic» έφθασε με τα βιομηχανικά, ελαιοραβδιστικά μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς και καλούπια συσκευασίας τροφίμων να κατακτήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εταιρία που μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει από εξαρτήματα πυραύλων μέχρι, και εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης.

Τελευταίο της όμως δημιούργημα είναι το Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, το πρώτο ελληνικής παραγωγής σε τέτοια κλίμακα.

Αποτελεί, μιλώντας για αυτή την τελευταία τεχνολογική προσπάθεια η κ. Μακρή, μια σύμπραξη τριών Πανεπιστημίων της Intracom Defense και της Spacesonic.

Για να εξηγήσει:

«Τα πανεπιστήμια σχεδίασαν το UAV, η Intracom Defense ασχολήθηκε με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η εταιρία μας κατασκεύασε το μη επανδρωμένο αερόχημα. Είναι ένα επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας και ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Σχεδιασμένο για την πολιτική εποπτεία και προστασία, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής, το HCUAV μάς ανέδειξε ως κατασκευάστρια εταιρία υπερσύγχρονων μηχανημάτων, με έμφαση στο σχέδιο, την ποιότητα κατασκευής, την παραγωγή μεγάλης κλίμακας προϊόντων και εξαρτημάτων υψηλής ακρίβειας".

Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος δύο χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφιση περιοχών ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενη στο πρώτο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, η κυρία Μακρή λέει ότι έγινε το 2006 δημιουργώντας την Spacesonic, ουσιαστικά όμως, εξηγεί, πολλά χρόνια πιο πριν, η τεχνογνωσία της εταιρίας ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στην Ελλάδα η μεταφορά και η εξέλιξη αυτής της τεχνογνωσίας.

Τα πρώτα χρόνια η αλήθεια είναι, συνεχίζει η κ. Μακρή, ότι δυσκολευτήκαμε σε πολλούς τομείς όμως με το πέρασμα των χρόνων οι πελάτες και οι προμηθευτές μας , αναγνώρισαν την εξέλιξη και πρόοδο που είχαμε σημειώσει και βοήθησαν αρκετά σε αυτό. Όμως φυσικά και δεν έλειπαν και οι απογοητεύσεις σε περίοδο που η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα σε πολλούς τομείς, ήταν πιο δύσκολο και για εμάς. Επειδή όμως βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας η θέση μας θεωρώ ότι είναι σε ένα στρατηγικά έξυπνο σημείο γιατί προσεγγίζουμε εύκολα όλες τις περιοχές που θέλουμε να φτάσουμε με τα προϊόντα μας, δεν παραλείπει να επισημάνει η ίδια.

Καταλήγοντας η Αμαλία Μακρή η οποία εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών της οικογενειακής επιχείρησης «Space Sonic» μιλάει για τους στόχους:

«Οι στόχοι μας πλέον αλλάζουν υπόσταση. Κατευθυνόμαστε στην εξερεύνηση νέων μοτίβων κατασκευής καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς όπως ο τομέας της γεωργίας και ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας. Οι απαιτήσεις του δεύτερου θεωρώ θα απογειώσουν πραγματικά την εταιρία μας και θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας στην εξέλιξη μεγάλης κλίμακας κατασκευών και πολυσύνθετων προϊόντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΗ: Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το '18
ΔΕΗ: Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το '18
Στα 2,443 δισ. ευρώ περιορίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ το 2018 έναντι 2,536 δισ. το 2017, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν απόψε στελέχη της επιχείρησης.
ΔΕΗ: Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το '18
Βιοκαρπέτ: Αυξημένα μεγέθη το 2018 και ενίσχυση κερδών
Βιοκαρπέτ: Αυξημένα μεγέθη το 2018 και ενίσχυση κερδών
Αυξημένα μεγέθη ανακοίνωσε ο όμιλος Βιοκαρπέτ για το 2018 με τις καθαρές πωλήσεις να παρουσιάζουν άνοδο 13,58% που ανήλθαν σε 119,41 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να καταγράφει επίσης άνοδο.
Βιοκαρπέτ: Αυξημένα μεγέθη το 2018 και ενίσχυση κερδών
J&P Άβαξ: Στις 02/05 αλλάζει όνομα στο ΧΑ
J&P Άβαξ: Στις 02/05 αλλάζει όνομα στο ΧΑ
Αλλάζει η επωνυμία της J&P Άβαξ στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 2 Μαΐου όπως ανακοίνωσε η εταιρεία καθώς το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Καταστατικού της εταιρίας.
J&P Άβαξ: Στις 02/05 αλλάζει όνομα στο ΧΑ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου για την Κλουκίνας - Λαππας
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου για την Κλουκίνας - Λαππας
Οι μέτοχοι της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας αποφάσισαν τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,6 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών σε 0,26 ευρώ από 0,3 ευρώ.
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου για την Κλουκίνας - Λαππας
Παραμένει σε «ομηρία» το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη
Παραμένει σε «ομηρία» το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη
Το θέμα του δεκαώροφου ξενοδοχείου στη περιοχή της Ακρόπολης που έχει κατασκευαστεί και εκκρεμεί η λειτουργία του θα κριθεί στο ΣτΕ, με το ΚΑΣ να ζητά την σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.
Παραμένει σε «ομηρία» το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη
Space Hellas: Νέα θέματα για τη Γενική Συνέλευση
Space Hellas: Νέα θέματα για τη Γενική Συνέλευση
Το split των μετοχών (4 νέες για 1 καινούρια) και η αγορά ιδίων μετοχών, προστέθηκαν ως θέματα στην ημερησία διάταξη της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιήσει στις 07/05 η Space Hellas.
Space Hellas: Νέα θέματα για τη Γενική Συνέλευση