fbpxΓύρος... δισεκατομμυρίων σε πωλήσεις και εξαγωγές | Economistas.gr
Skip to main content

Γύρος... δισεκατομμυρίων σε πωλήσεις και εξαγωγές

Γύρος... δισεκατομμυρίων σε πωλήσεις και εξαγωγές

Σημαντική άνοδο καταγράφει η αγορά γύρου στην Ελλάδα με τον συνολικό τζίρο να υπολογίζεται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το σουβλάκι, γνώρισε αλματώδη αύξηση ζήτησης την εποχή της κρίσης, καθώς πρόκειται για ένα χορταστικό και οικονομικό γεύμα, το κρέας του οποίου όμως κατά 90% δεν είναι ελληνικό, αλλά εισαγόμενο, κυρίως από την Ολλανδία. 

Η «έκρηξη» που σημειώθηκε, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες σουβλατζίδικα να ανοίξουν τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες να μπουν στην χρυσοφόρα αγορά του γύρου, νέες πρότυπες μονάδες παραγωγής να δημιουργηθούν και ελληνικές εταιρείες να στρέψουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών για κατάκτηση των ξένων αγορών, φαίνεται να αποδίδουν, αφού ο γύρος, εκτός από την Κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γαλλία, έχει φτάσει να εξάγεται σε Βρετανία, Σουηδία, Βαλκάνια και χώρες της Βαλτικής. Παράλληλα σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία και στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού με παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τον Παναμά, ενώ εξάγεται και στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες από τις ελληνικές εταιρείες για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών σε νέες ανεξερεύνητες αγορές που δεν υπάρχει ακόμα η παρουσία του ελληνικού γύρου που βλέπει την ζήτηση στη διεθνή αγορά να αυξάνεται. Ενδεικτικό της στρατηγικής των ελληνικών εταιρειών για αύξηση των εξαγωγών είναι πως δεν εστιάζουν μόνο στην διανομή, αλλά επενδύουν και στην παραγωγική διαδικασία δημιουργώντας νέες μονάδες παραγωγής γύρου σε ξένες χώρες.

Megas Yeeros

Από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γύρου στην Ευρώπη είναι σήμερα η Megas Yeeros, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία παράγει ημερησίως πάνω από 35 τόνους γύρο, πάνω από 10 τόνους σουβλάκια και πάνω από 10 τόνους κρεατοσκευασμάτων τα οποία διοχετεύει σε 22 χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. 

 Η εταιρεία διαθέτει στη βιομηχανική μονάδα στον Ασπρόπυργο και χημείο, εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα όργανα, διασφαλίζοντας την ποιότητα των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων. Η Megas Yeeros δίνει μεγάλη βαρύτητα στην έρευνα και την καινοτομία αναπτύσσοντας διαδικασίες και τεχνικές για την αποτελεσματικότερη απομόνωση παραγόντων που επιταχύνουν την αλλοίωση των προϊόντων ή επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση. 

Πρόσφατα η Mega Yeeros ολοκλήρωσε επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για την γραμμή παραγωγής προψημένου γύρου που φτάνει στις καταψύξεις των σούπερ μάρκετ υπό την επωνυμία My Grillers. 

Την ίδια στιγμή οι αυξημένες ανάγκες στην Αμερική οδηγούν στη δημιουργία και δεύτερου εργοστασίου, καθώς το ήδη υπάρχον καλύπτει τη ζήτηση από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τον Αραβικό Κόσμο. H νέα επένδυση στην Αμερική εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εντοπιστεί η περιοχή στην οποία θα ανεγερθεί το νέο εργοστάσιο.

«Ελληνικός Γύρος»

Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις γύρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καταγράφει η βιομηχανία γύρου και κρεατοσκευασμάτων Ελβίδα Τρόφιμα και διακριτικό τίτλο «Ελληνικός Γύρος».

Εκτός από την ελληνική αγορά η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές στις χώρες Γερμανία, Δανία, Ιταλία και Κύπρος, όπου διοχετεύει περί το 10% της παραγωγής της.

Η Ελβίδα έχει ολοκληρώσει τρία επενδυτικά προγράμματα τα τελευταία 5 χρόνια, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το  2017 επέκτεινε τους χώρους παραγωγής για τον γύρο και το σουβλάκι, ενώ σήμερα οι εγκαταστάσεις της  καλύπτουν περισσότερα από 6.000 τμ, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να επενδύει τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Creta Farms

Από τις εταιρείες που μπήκαν πρόσφατα στην αγορά του γύρου είναι η Creta Farms, η οποία έκανε το ντεμπούτο της πριν από περίπου χρόνο τόσο στα σούπερμάρκετ όσο και στα ψητοπωλεία με το «Εν Ελλάδι».

Στην αγορά των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με τα στελέχη της Creta Farms είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα η εταιρεία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της, από τους 80 τόνους στους 160 τόνους.

Ικανοποιητικά είναι μέχρι τώρα και τα αποτελέσματα και από την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των ψητοπωλείων με προψημένο γύρο.

Nα σημειωθεί ότι ο γύρος Εν Ελλάδι προέρχεται από το 100% ελληνικό χοιρινό κρέας Εν Ελλάδι ειδικής εκτροφής. Από χοίρους δηλαδή που μεγαλώνουν στη φάρμα ειδικής εκτροφής της Creta Farms στο Ρέθυμνο της Κρήτης κάτω από άριστες συνθήκες και τρέφονται με: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που κάνει το κρέας πιο ζουμερό και τρυφερό, κρητικά superfoods με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, που θωρακίζουν τον οργανισμό του ζώου και αρωματικά βότανα. 

Η ειδική διατροφή, που παράγεται στην ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών της Creta Farms, σε συνδυασμό με τις άριστες συνθήκες εκτροφής (κλασική μουσική, ιδανική θερμοκρασία), βελτιώνουν την υγεία του ζώου άρα και την ποιότητα του κρέατος και δημιουργούν τον πιο ευκολοχώνευτο και γευστικό γύρο, έτοιμο σε 5 λεπτά.

Τη γκάμα συμπληρώνει ο γύρος κοτόπουλου Εν Ελλάδι από κοτόπουλα ελληνικής προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζητούν να αναγνωριστεί ο Γύρος ως παραδοσιακό προϊόν
Ζητούν να αναγνωριστεί ο Γύρος ως παραδοσιακό προϊόν
Μέχρι τις 22 Μαρτίου τίθεται σε διαβούλευση ο φάκελος αναγνώρισης του «Γύρου» ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ζητούν να αναγνωριστεί ο Γύρος ως παραδοσιακό προϊόν
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο
Παγκόσμια κυριαρχία της Mega Yeeros με εξαγωγές σε 22 χώρες και γεωμετρική αύξηση τζίρου. Προχωρά στη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ, επένδυση 10 εκατ. ευρώ.
Ο ελληνικός γύρος που κατέκτησε τον κόσμο
Οι δικαστικές περιπέτειες της Μαλαματίνας
Οι δικαστικές περιπέτειες της Μαλαματίνας
Η πολύχρονη αντιδικία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οινοποιία με αποτέλεσμα η οικονομική εικόνα της εταιρείας να επιβαρύνεται. Προσπάθεια ανάκαμψης.
Οι δικαστικές περιπέτειες της Μαλαματίνας
Η Χαΐτογλου πλησιάζει σε συμφωνία με τις τράπεζες
Η Χαΐτογλου πλησιάζει σε συμφωνία με τις τράπεζες
Στόχος η αναδιάρθρωση δανεισμού 140 εκατ. ευρώ. Ειδικός σύμβουλος θα αναλάβει το συντονισμό της προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας που πιθανότατα θα περιλαμβάνει και την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Η Χαΐτογλου πλησιάζει σε συμφωνία με τις τράπεζες