Ελαϊς: Καταγγελία εργαζομένων για μεταφορά δραστηριοτήτων

NEWSROOM
Ελαϊς: Καταγγελία εργαζομένων για μεταφορά δραστηριοτήτων

Για αθέτηση της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Ελαϊς για την ανάπτυξη του εργοστασίου στου Ρέντη, το οποίο πουλήθηκε από την Unilever στο επενδυτικό fund ΚΚΡR, κάνει λόγο η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «Το 2018, η UNILEVER ήρθε σε συμφωνία πώλησης μαργαρινών και λαδιών (ΕΛΑΪΣ) στην UPFIELDS συμφερόντων του γνωστού αμερικάνικου fund ΚΚR.

Στην όλη διαδικασία και στις προκαταρκτικές ενέργειες για την πραγματοποίηση της πώλησης, η Διοίκηση της UNILEVER δεσμευόταν ότι θα επενδύσει άμεσα 6 εκατ. ευρώ στην ΕΛΑΪΣ, στο εργοστάσιο της Πειραιώς και ζητούσε από τους εργαζόμενους να συναινέσουν καθώς, όπως έλεγαν δεν είχαν σκοπό να κλείσουν το εργοστάσιο της Πειραιώς, αλλά να το αναβαθμίσουν.

Συγχρόνως ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης της UNILEVER, υπογράφτηκε κείμενο συμφωνίας που προέβλεπε τη μεταφορά των μαργαρινών και μηχανημάτων, μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό, από το εργοστάσιο του Ρέντη στην ΕΛΑΪΣ, στην Πειραιώς, και η Εταιρεία δεσμευόταν για την υλοποίηση της συμφωνίας, ότι δηλαδή θα επενδύσει και θα αναπτύξει το εργοστάσιο.
Από τα 6 εκατ. ευρώ που έπρεπε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της να επενδύσει η UNILEVER στην Πειραιώς, δεν επενδύθηκε ούτε ευρώ.

Συγχρόνως η UPFIELDS, αντί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και να μεταφέρει μαργαρίνες, μηχανές και εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Πειραιώς, μετέφερε βασικές δραστηριότητες (π.χ. παραγωγή μαργαρίνης) στο εξωτερικό και τις μηχανές στις αποθήκες.

Δίνει έτσι την εικόνα της επιχείρησης που θέλει να υποβαθμίσει την παραγωγική της παρουσία στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων».

«Για απαράδεκτη εργοδοτική πρακτική της εταιρείας Unilever» κάνει λόγο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία, όπως υποστηρίζει, «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη δέσμευσή της για ανάπτυξη του εργοστασίου της ΕΛΑΪΣ και διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, μετά τη συμφωνία που έκανε με εταιρεία συμφερόντων γνωστού αμερικανικού fund».

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, «για το θέμα, είχε υπογραφεί και σχετικό κείμενο συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης που προέβλεπε τη μεταφορά των μαργαρινών και μηχανημάτων μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό από το εργοστάσιο του Ρέντη στην ΕΛΑΪΣ, στην Πειραιώς, με την εταιρεία να δεσμεύεται για την υλοποίηση της συμφωνίας». «Αντί αυτών, όμως, η Unilever μιλάει στην ουσία τώρα για αλλαγή πολιτικής και πλεύσης από το νέο αγοραστή και προχωρά σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την παραγωγική παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εργαζομένων», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία, στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και του σωματείου των εργαζομένων, απαιτεί από την επιχείρηση να λάβει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να εμπαίζονται οι εργαζόμενοι και να υλοποιούνται παράνομες πράξεις εις βάρος τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η πώληση του εργοστασίου και η παραγωγή της «Ελαΐς» - Unilever, καθώς και τα σήματα των μαργαρινών που παράγονται στην Ελλάδα, στο επενδυτικό fund ΚΚR, ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι στον έλεγχο της KKR θα περάσει η δραστηριότητα της «Ελαΐς» - Unilever, ήτοι η παραγωγή του ελαιολάδου Άλτις και των σπορελαίων, το εργοστάσιο της εταιρείας επί της οδού Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Επίσης, στην KKR και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα περνούσαν τα σήματα μαργαρινών Flora, «Αλτις», Becel ProActiv, Super Fresco και «Βιτάμ».

Επίσης στο εργοστάσιο του Ρέντη προβλεπόταν ότι θα εγκατασταθεί γραμμή παραγωγής υγρών απορρυπαντικών, όπως Skip και OMO, για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Στο εργοστάσιο του Ρέντη θα παράγονται 10.000 τόνοι υγρών απορρυπαντικών ετησίως, που σήμερα εισάγονται από την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ