fbpxΔυναμικό comeback σχεδιάζει η Σουρωτή | Economistas.gr
Skip to main content

Δυναμικό comeback σχεδιάζει η Σουρωτή

Δυναμικό comeback σχεδιάζει η Σουρωτή

Νέες επενδύσεις αλλά και διαφημιστικό πρόγραμμα για τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο η κατανάλωσή του ανθρακικού φυσικού μεταλλικού νερού, ετοιμάζει μέσα στο επόμενο διάστημα η Σουρωτή, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου Belterra του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σχεδιάζει την εμπορική της επέκταση (μέσω της διανομής σε περισσότερα σημεία λιανικής αλλά και μέσω HORECA) με στόχο την αύξηση των πωλήσεων της και την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2020.

Τα τελευταία χρόνια το φυσικό μεταλλικό νερό Σουρωτή καταγράφει ζημιές. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, το 2017 είχε πωλήσεις αξίας 11,16 εκατ. ευρώ, από 11,33 εκατ. ευρώ το 2016 μειωμένες έναντι του 2016 κατά 1,5%, ενώ όσον αφορά τις ζημιές ανήλθαν στα 2 εκατ ευρώ περίπου.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι η κατάσταση αυτή να ανατραπεί, ο οποίος σχεδιάζεται να επιτευχθεί μέσα από την εκτεταμένη έρευνα και την ανάλυση της αγοράς επιτραπέζιου νερού που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. 

Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ ευρώ (από την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έγινε το 2017), σε νέες επενδύσεις αλλά και στην διαφημιστική προβολή των προϊόντων της. 

Ήδη τα πρώτα σημάδια από την νέα προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ορατά, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 οι πωλήσεις της εταιρείας καταγράφουν άνοδο 17%. 

Η επιχείρηση εμφιαλώνει φυσικά μεταλλικά νερά και παράγει μέσω τρίτων, εισάγει και εμπορεύεται παγωμένο τσάι, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων με τα σήματα «Σουρωτή», «Υδωρ Σουρωτής», «So Souroti», «Sourodi», «Sourohito» και «Sourotea». 

Η Σουρωτή είναι leader της αγοράς στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, με μερίδιο 58%, ενώ το 15% περίπου των εσόδων της προέρχεται από  εξαγωγές που πραγματοποιεί στις χώρες Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κύπρος, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Τσεχία, καθώς και σε άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι ο επενδυτικός όμιλος Belterra κατέχει σήμερα το 70% περίπου της Σουρωτή, ενώ το ποσοστό της Coca Cola έχει περιοριστεί στο 12% με 12,5%.

Η ιστορία της Σουρωτής είναι μακρόχρονη και ξεκινά το 1915  όταν στα σύνορα των νoμών Θεσσαλoνίκης και Χαλκιδικής – υπήρχε μία πηγή όπoυ ανάβλυζε άφθονα νερό από τη γη, σχηματίζoντας μία μικρή λίμνη πoυ υπερχείλιζε. Εκεί είχαν  στρατοπευδεύσει τα γαλλικά στρατεύματα , ενώ οι Γάλλoι αξιωματικoί ενθoυσιάστηκαν από την εξαιρετική πoιότητα τoυ νερoύ και δημιούργησαν  εκεί τo πρώτo υπoτυπώδες εμφιαλωτήριo. Το νερό εμφιαλωνόταν και κατέληγε στα ποτήρια των Ανώτατων Γάλλων Αξιωματικών, ενώ γίνονταν και οργανωμένες απoστoλές νερoύ στη Γαλλία.

Το 1925, την διαχείριση της επιχείρησης ανάλαβε ο Γεώργιος Χωναίος, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει το νερό Σουρωτή εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά».Το 1991 το νερό της Σουρωτής αναγνωρίζεται ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο υπόξινο, οξυανθρακούχο, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και περιέχεται στον κατάλογο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1998 γίνεται ανώνυμη εταιρεία, με γραφεία στην Αθήνα και δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.

Στην δεκαετία του 2000 η επιχείρηση μεγαλώνει και καθιερώνεται, με νέες μονάδες παραγωγής νερού, με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, νέα επενδυτικά προγράμματα και νέους ποιοτικούς ελέγχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε χαμηλό επίπεδο οι επενδύσεις
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε χαμηλό επίπεδο οι επενδύσεις
Η τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικό Συμβούλιο για τις μακροοικομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, δημοσιοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρεία του Παναγιώτη Κορλίρα.
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε χαμηλό επίπεδο οι επενδύσεις
ΕΖΑ: Με νέες επενδύσεις μεγαλώνει την παρουσία της
ΕΖΑ: Με νέες επενδύσεις μεγαλώνει την παρουσία της
Η εταιρεία τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών αναπτύσσοντας τα μερίδια στην εγχώρια αγορά, έγινε πιο ανταγωνιστική και αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στον κλάδο της.
ΕΖΑ: Με νέες επενδύσεις μεγαλώνει την παρουσία της
ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
Κατά τον ΣΕΒ, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τις επενδύσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.
ΣΕΒ: Αλλάζουν τα Οινόφυτα - Ενισχύονται οι επενδύσεις
Επενδύσεις και διεθνής συγκυρία ευνοούν την ΕλβαλΧαλκόρ
Επενδύσεις και διεθνής συγκυρία ευνοούν την ΕλβαλΧαλκόρ
Ο όμιλος ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει 20% τη δυναμικότητα του τομέα αλουμινίου. Ενισχυμένη θέση στο χαλκό μετά την εξαγορά του 50% της Nedzink B.V.,
Επενδύσεις και διεθνής συγκυρία ευνοούν την ΕλβαλΧαλκόρ