fbpxH μεγάλη επέλαση των funds που αγοράζουν «Ελλάδα» | Economistas.gr
Skip to main content

H μεγάλη επέλαση των funds που αγοράζουν «Ελλάδα»

H μεγάλη επέλαση των funds που αγοράζουν «Ελλάδα»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Όλο και περισσότερα είναι πλέον τα «πέρα-δώθε» των επενδυτικών funds που αγοράζουν «Ελλάδα», τόσο σε πλειστηριασμούς ακινήτων, όσο και στα γραφεία των τραπεζών, καθώς από τις αρχές του έτους η κινητικότητα που καταγράφεται είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αμερικανικό fund HIG Capital, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων. Το 2014 πρωταγωνίστησε στη διάσωση της Μαΐλλης, αλλά από το 2018, η παρουσία του fund στην Ελλάδα έχει «πυκνώσει», με την απόκτηση δύο ξενοδοχείων στην Ρόδο, αντί ποσού 55 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις μονάδες Paradise Village και Amilia Mare. 

Το HIG Capital έχει συνεργασία με τοπικό γραφείο συμβούλων, με εμπειρία και στην αγορά ακινήτων. Έτσι, έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων και με την διάσωση της Σαρακάκης, με την Eurobank να βρίσκεται μεταξύ των σταθερών συνομιλητών του fund, αναφορικά με το δικό της «πακέτο» δανείων της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, ύψους της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό δανεισμό να αγγίζει πάντως τα 200 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Σαρακάκη είναι ότι διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δέλεαρ για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το HIG Capital απέκτησε μέρος του συνολικού δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδας, καθώς εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Eurobank στην βιομηχανία, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το εν λόγω ποσό αφορά στην ονομαστική αξία των δανείων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πώληση σε πολύ χαμηλότερο ύψος (περί το 15%).

Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Χαλυβουργία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και πλέον το «μπαλάκι» έχει περάσει στις άλλες πιστώτριες τράπεζες και κυρίως στην Alpha Bank, η οποία καλείται να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της, δεδομένου ότι το HIG Capital εμφανίζεται θετικό στην εξαγορά και άλλων δανείων της Χαλυβουργίας.

Η Amber Capital

Ενεργότερο ρόλο στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν εμφανίζεται να διεκδικεί εσχάτως και το επενδυτικό fund Amber Capital, του κ. Τζόζεφ Ουγκουρλιάν. Το fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,8 δις δολαρίων, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, ποσοστό άνω του 5% στον όμιλο Ελλάκτωρ, διαδραματίζοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο και στην διαδικασία διαδοχής στην διοίκηση του ομίλου, τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, έχει «θέση» και στο ΟΤΕ.

Πρόσφατα, ο κ. Ουγκουρλιάν εξέφρασε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ότι θα ήθελε να υπήρχαν περισσότερες μετοχές ελληνικών εταιρειών για να αγοράσει, θέλοντας να τονίσει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Έχει όλους τους καταλύτες σε αντίθεση με πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λαϊκισμός έχει υποχωρήσει, έχει την οικονομία σε πολύ-πολύ σταθερή βάση, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η Amber Capital δεν ενδιαφέρεται μόνο για μετοχές, αλλά και για επενδύσεις σε έργα υποδομής, κυρίως ΣΔΙΤ και έργα παραχώρησης. Πρόσφατα βρέθηκε ένα βήμα από την συμμετοχή στο έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, σε κοινοπραξία με την Άβαξ. Ωστόσο, εν τέλει αποφάσισε να μην συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που τον συνοδεύει, εν μέσω «κόντρας» του Υπ. Υποδομών, κ. Χρ. Σπίρτζη και του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει την διοργάνωση του διαγωνισμού.

Αποεπένδυση

Εκτός, όμως, από επενδύσεις, τα funds κινούνται και για την αποεπένδυση από την Ελλάδα. Την στρατηγική αυτή έχει ξεκάθαρα πλέον, χαράξει το York Capital Management, που σταδιακά αποχωρεί από όλες του τις συμμετοχές.

Πρόσφατα πώλησε ποσοστό στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπογράφοντας συμφωνία με την ολλανδική Reggeborgh Invest, το fund που διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες στην χώρα, των Βέσελς. Μέχρι το τέλος του έτους, η York θα έχει πωλήσει όλο της το μερίδιο στον κατασκευαστικό όμιλο, που ανερχόταν σε 15,3% μέχρι πρότινος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επέλαση των funds στις ιδιωτικές κλινικές
Επέλαση των funds στις ιδιωτικές κλινικές
Ένα έντονα ανταγωνιστικό τοπίο δημιουργείται στο χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους παίχτες του κλάδου.
Επέλαση των funds στις ιδιωτικές κλινικές
Τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης του ΟΛΘ
Τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης του ΟΛΘ
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το λιμάνι της Θεσαλλονίκης με τα έργα που θα υλοποιηθούν, θα μπορούσε να αποτελέσει, αν όχι το αντίπαλο δέος του Πειραιά, τουλάχιστον ικανό ανταγωνιστή.
Τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης του ΟΛΘ
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, με «σφήνα» Bain.
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Επενδύσεις 50 εκατ. μεταμορφώνουν τη Μαρίνα Αλίμου
Επενδύσεις 50 εκατ. μεταμορφώνουν τη Μαρίνα Αλίμου
Σε έναν πόλο φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής κι εμπορίου της Αττικής Ριβιέρα αναμένεται να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια, η μαρίνα του Αλίμου.
Επενδύσεις 50 εκατ. μεταμορφώνουν τη Μαρίνα Αλίμου