fbpxΜέλισσα: Δυναμική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό | Economistas.gr Skip to main content

Μέλισσα: Δυναμική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό

Μέλισσα: Δυναμική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό

Διακρίθηκε για 5η συνεχή χρονια ανάμεσα στις 25 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, αποσπώντας το Βραβείο «Best Workplaces 2019».

Ο λόγος για την Μέλισσα Κίκιζας, από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι της αμείβονται με ελάχιστο μισθό κατά 70% μεγαλύτερο από αυτόν που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η εταιρεία σήμερα απασχολει 220 εργαζόμενους εκ των οποίων το 99% είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόνο το 1% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Το 2017 η Μέλισσα Κίκιζας κατέβαλλε σε όλους του εργαζόμενους τουλάχιστον 50% του μηνιαίου μισθού   ως ετήσιο bonus για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας.

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η εταιρία προχωρά κάθε χρόνο σε αυξήσεις μισθών.

Επιπλέον, παρέχει έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και άδειες άνευ αποδοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα    σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικογενειακό ή οικονομικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας., καθώς και χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, εφόσον συντρέχει ανάγκη.

Η Μέλισσα Κίκιζας γεννήθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τις σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε η σύζυγος του ιδρυτή Κωνσταντίνα και από το 1975 ο γιος του, Γεώργιος Κίκιζας. Σήμερα, 70 χρόνια μετά η τρίτη γενιά της οικογένειας ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα.

Η βιομηχανία απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας τοπικά σιτάρια, ενώ το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 52.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία  τη μεγαλύτερη του κλάδου στα Βαλκάνια. Η εταιρία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 20% του τζίρου της. Η παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά ισχυροποιείται με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας Atlanta S.A. μέσω της οποίας εξάγει σειρά ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, τοματικά, ελαιόλαδο, ελιές και χαλβά. 

Σήμερα το μερίδιο αγοράς της ξεπερνά το 35% της εγχώριας αγοράς ζυμαρικών, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό στη χώρα. 

Έχει αναλάβει την τροφοδοσία ξενοδοχείων, εστιατορίων, ακτοπλοϊκών εταιριών, αεροπορικού catering, εταιριών οργάνωσης δεξιώσεων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, βιομηχανικού catering, σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και του ελληνικού Στρατού. Τέλος, η εταιρία έχει αναπτύξει μια σημαντική εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα δύο κορυφαίων πολυεθνικών εταιριών, της Heinz και της Del Monte.

Η δυναμική επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1980. Μάλιστα επένδυσε στην αγορά της Πολωνίας εξαγοράζοντας την τοπική εμπορική εταιρία «ΑΤΛΑΝΤΑ», με έδρα τη Βαρσοβία και απασχολεί σήμερα 45 άτομα, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη την Πολωνία.

Η εταιρία διαθέτει οργανωμένο τμήμα πωλήσεων, marketing και logistics και επισκέπτεται περισσότερα από 4.000 σημεία πώλησης, έχοντας κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην αγορά των ζυμαρικών. Στην Πολωνία εξάγει επίσης τοματικά προϊόντα, ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές, ενισχύοντας έτσι τις ελληνικές εξαγωγές.

Το 2017 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τον Όμιλο, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 65,3 εκατ ευρώ περίπου σημειώνοντας αύξηση 8,6%, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και της σημαντικής βελτίωσης της πορείας των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,5% έναντι 3,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Να σημειωθεί ότι το 2017 επιβαρύνθηκε με τις διαγραφή απαιτήσεων ύψους 1,1 εκατ ευρώ της πρωχευμένης αλυσίδας Μαρινόπουλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά funds έχουν κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για την απόκτηση ελληνικών επιχειρήσεων. Ποια ήταν τα σημαντικότερα deal.
Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός
Εμπορικοί σύλλογοι και υπουργείο συμφώνησαν ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που αρχίζουν την 1η Μαϊου θα είναι οι τελευταίες. Απογοήτευσαν οι τζίροι των καταστημάτων.
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός
Έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals
Έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals
Η αναζήτηση ευκαιριών στο ελληνικό επιχειρείν συνεχίζεται με αρκετές συμφωνίες να ετοιμάζονται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals
Ελληνική αποστολή καινοτομίας στη Λισαβόνα
Ελληνική αποστολή καινοτομίας στη Λισαβόνα
Για τέταρτη χρονιά, η Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ, συμμετείχε στο κορυφαίο ευρωπαϊκό Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Ελληνική αποστολή καινοτομίας στη Λισαβόνα