fbpx«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη | Economistas.gr
Skip to main content

«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη

«Ξεκολλάει» τουριστική επένδυση - μαμούθ στην Κρήτη

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη κι εκμετάλλευση του… μακροβιότερου επενδυτικού έργου ανάπτυξης ακινήτων στην ελληνική επικράτεια, βρίσκεται η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc.

Ο λόγος για το «Ιτανός Γαία», που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μιας έκτασης άνω των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, στη Σητεία της Κρήτης, ιδιοκτησίας του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».

Η εν λόγω έκταση έχει εκμισθωθεί στην βρετανική επενδυτική εταιρεία Minoan Group Plc από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Μάλιστα, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων, η αρχική σύμβαση που έχει διάρκεια 40 ετών, προβλέπει δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 χρόνια.

Όπως αναφέρει ο κ. Κρις Ένγκλετον, πρόεδρος της εταιρείας, αυτήν την περίοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές (και μάλιστα με ανταλλαγή γραπτών προσφορών και σχετικών εγγράφων), προκειμένου να συσταθεί ένα κοινοπρακτικό σχήμα, υπό την «σκέπη» του οποίου θα αναπτυχθεί η μία από τις συνολικά πέντε ζώνες ξενοδοχείων και εξοχικών βιλών, που προβλέπονται για την έκταση.

Βάσει της πρότασης που έχει γίνει, η Minoan Group Plc θα εισφέρει μέρος της έκτασης στο νέο αυτό σχήμα, με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει το ακίνητο, όπως επίσης και να επιλέξει τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο, που θα διαχειριστεί τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος από την πλευρά των επενδυτών, ενώ έχει γίνει αναφορά και στα πιθανά ποσά που θα αποτιμηθεί η αξία της συμφωνίας.

Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στις σχετικές συζητήσεις, αναμένεται να επιταχθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Με βάση την πολεοδόμηση που έχει γίνει κι έχει την έγκριση και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η «fast-track» επένδυση των 270 εκατ. ευρώ, προβλέπει την οικοδόμηση περίπου 108.000 τ.μ. (κυρίως ξενοδοχεία και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες), μέγεθος που αντιστοιχεί σε περίπου 0,5% της συνολικής έκτασης των 25.000 στρεμμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η Minoan Group Plc έχει προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, που φανερώνουν ότι η έναρξη των εργασιών είναι κοντά. Ειδικότερα, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών γραφείων, που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό των ξενοδοχείων και των κατοικιών, με στόχο την επίτευξη μιας ιδιαίτερης και ελκυστικής αισθητικής, που θα αποτελεί από μόνη της λόγος προσέλκυσης επισκεπτών και αγοραστών κατοικιών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην σχεδιαστική αυτή ομάδα, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Chicago Consultants Studio (CCS), που έχει σημαντικές περγαμηνές στον τομέα του σχεδιασμού εκτάσεων. Επίσης, στην ομάδα βρίσκεται και ο όμιλος Desani, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων σχεδιασμού.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τόσο την διαμόρφωση των εξωτερικών και κοινόχρηστων χώρων του θερέτρου, τον σχεδιασμό των κτιρίων, αλλά και το εσωτερικό τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση της Minoan Group Plc  το αρχικό στάδιο της σχετικής διαδικασίας οδεύει προς την ολοκλήρωσή του κι έχει ήδη επικοινωνηθεί – με πολύ θετική ανταπόκριση – σε διεθνείς πελάτες των παραπάνω γραφείων από τον κλάδο της φιλοξενίας, που έχουν εκφράσει μάλιστα την πρόθεσή τους να επενδύσουν στο έργο, είτε ως μέτοχοι, είτε ως αγοραστές ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
«Μαγνήτης» επισκεπτών το νησί, αύξηση 6,9% το 2018. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες, μεγάλη επένδυση 150 εκατ. ευρώ σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.
Κρήτη: Άδειες για δέκα νέα πολυτελή ξενοδοχεία
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
Υπό πίεση η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει περιοριστικά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άλμα 17% των ενοικίων στην Αθήνα, 14% στην Θεσσαλονίκη.
AirBnB: «Πόλεμος» μεταξύ ιδιοκτητών και ξενοδόχων
Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
Οι μονάδες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δίκτυο της Design Hotels του Βερολίνου. Συνολικά 18 ελληνικά ξενοδοχεία περιλαμβάνονται στη λίστα 312 μονάδων υψηλής αισθητικής σε όλο τον κόσμο.
Τα πέντε νέα ξενοδοχεία που μπήκαν στη διεθνή ελίτ
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
Εγκρίθηκε με 15 όρους από τους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού η ξενοδοχειακή επένδυση των 60 εκατ. ευρώ στο ιστορικό συγκρότημα. Το 2020 αρχίζουν τα έργα.
«Πράσινο» στην αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, με «σφήνα» Bain.
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη