Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Nemo της Πειραιώς

Economista
ECONOMISTA
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Nemo της Πειραιώς

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση του πακέτου Nemo, της Τράπεζας Πειραιώς που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πακέτο είναι πολύ μεγάλο και η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τις προσφορές που έχει λάβει και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει την επιλογή της και την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο economistas.gr ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για το πακέτο ναυτιλιακών NPEs της Πειραιώς είναι ενδεικτικό του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλή ζήτηση και των άλλων πωλήσεων NPEs που προγραμματίζουν οι συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειας δραστικής μείωσης του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης του πακέτου προβληματικών δανείων Iris της Πειραιώς που περιλαμβάνει την πώληση προβληματικών καταναλωτικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις. Η σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη μέσω του virtual data room και οι επενδυτές θα καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος Απριλίου ενώ στόχος της διοίκησης είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η πώληση του πακέτου Amoeba 2 της Πειραιώς ύψους 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει διάφορα δάνεια με εξασφαλίσεις

Σημειώνεται ότι το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε την μείωση του αποθέματος των NPEs κατά -5,5 δις. ευρώ (έναντι μείωσης 3 δις. ευρώ το 2017), που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το ξέσπασμα της κρίσης. Στο τέλος του 2018 το απόθεμα των προβληματικών δανείων της τράπεζας περιορίστηκε στα 27,3 δις. ευρώ έναντι 32,9 δις. ευρώ το 2017 και 35,8 δις. ευρώ το 2016. Στόχος της διοίκηησς για την εφετινή χρήση είναι τα προβληματικά δάνεια να μειωθούν κατά 3,5 δις. ευρώ ενώ για την διετία 2020 – 2021 η μείωση των NPEs θα ανέλθει στα 9,8 δις. ευρώ. Έτσι στο τέλος του 2021 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς θα περιοριστεί στα 11,3 δις. ευρώ από 27,3 δις. ευρώ σήμερα.

Οι άλλες πωλήσεις NPEs

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η πώληση του πακέτου προβληματικών δανείων, Symbol, της Εθνικής Τράπεζας με δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την πώληση το πακέτο Pillar της Eurobank με στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, το πακέτο Aeolus της PQH που περιέχει διάφορα δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις και τέλος το μεγάλο πακέτο της Eurobank στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιτάχυνση το οποίο αφορά διάφορα δάνεια με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η Alpha Bank ανακοίνωσε την επιτάχυνση του σχεδιασμού της για την μείωση των προβληματικών δανείων επιταχύνοντας την επίτευξη των σχετικών στόχων με την πώληση τριών πακέτων «προβληματικών» δανείων ύψους 4,7 δις. ευρώ, ενώ η Εθνική προετοιμάζει την πώληση δύο ακόμα πακέτων NPLs αξίας άνω των 2 δις. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ