Skip to main content

Καταδικάστηκαν δυο πρώην CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Καταδικάστηκαν δυο πρώην CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζον ως  Εφετείο απέρριψε τις εφέσεις που άσκησαν δύο πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε., θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα, κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους πέρυσι για συντονισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2018, οι διευθύνοντες σύμβουλοι με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού κατά τα έτη 2011-2014 βάσει του άρθρου 44 του Νόμου 3959/2011. Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Heineken τα οποία εμπλέκονταν πριν από το 2011 απέφυγαν πιθανή ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που έκρινε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη εφάρμοζαν εν γνώσει τους πρακτικές αποκλεισμού και αποκλειστικότητας εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των ανταγωνιστών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των προϊόντων της Heineken στην ελληνική αγορά ζύθου.

Η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια της επίσης καταδικαστικής απόφασης που δημοσιεύθηκε το 2015 από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) η οποία έκρινε ότι η θυγατρική της Heineken καταχράστηκε, για διάστημα άνω των 15 ετών, τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, εφαρμόζοντας παράνομες εμπορικές πολιτικές κατά παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού. Η ΕΕΑ επέβαλε πρόστιμο-σταθμό ύψους 26,7 εκατομμυρίων ευρώ στηριζόμενη στα συντριπτικά στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια 12ετούς έρευνας, τα οποία κατέδειξαν ότι η Heineken εφάρμοζε εσκεμμένη και στοχοθετημένη στρατηγική που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό ανταγωνιστών της από χονδρεμπόρους, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και πρατήρια λιανικής.

Η θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα παράγει και διανέμει, μεταξύ άλλων τις μπύρες Heineken, Amstel, Alfa, Bios5, Fischer και Mamos.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε, ενώπιον του Δικαστηρίου του Άμστερνταμ, αγωγή αποζημίωσης άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, επικαλούμενη ιδίως τη μέγιστη ευθύνη της μητρικής εταιρίας στη ζημία που υπέστη, λόγω των, επί σειράς ετών καταχρηστικών πρακτικών που εφαρμόστηκαν υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου Heineken, από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην ελληνική αγορά ζύθου. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Αυτή η απόφαση είναι μία ακόμη ήττα και ένα ακόμη δριμύ κατηγορητήριο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Heineken NV, η οποία φέρει την τελική ευθύνη για τις θυγατρικές της παγκοσμίως. Παραμένουν σε κατάσταση συλλογικής άρνησης των παραβάσεων αυτών – ενώ ο πρόσφατος συμβιβασμός της Heineken με τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ για ανάλογα αντιμονοπωλιακά ζητήματα αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη. Η Heineken θα πρέπει εν τέλει να πληρώσει το τίμημα για τις διαρκείς και συστηματικές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές της στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 43 εκατ. στην περίοδο 2019-2021
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 43 εκατ. στην περίοδο 2019-2021
Σε αναπτυξιακή τροχιά κινείται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενισχύοντας τα οικονομικά της μεγέθη το δεκάμηνο του 2018 ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 43 εκατ. στην περίοδο 2019-2021
Τρ. Πειραιώς: Στις 28/6 η Γενική Συνέλευση
Τρ. Πειραιώς: Στις 28/6 η Γενική Συνέλευση
Υποβολή και έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης, Έγκριση της συνολικής διαχείρισης, Διορισμός Ορκωτών Ελεγκτών, μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.
Τρ. Πειραιώς: Στις 28/6 η Γενική Συνέλευση
Μείωση τιμών σε 500 προϊόντα από τον «Βενέτη»
Μείωση τιμών σε 500 προϊόντα από τον «Βενέτη»
Η μείωση των προτεινόμενων τιμών λιανικής ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο των εταιρικών καταστημάτων.
Μείωση τιμών σε 500 προϊόντα από τον «Βενέτη»
«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Μιχελής
«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Μιχελής
«Έφυγε» σε ηλικία 69 ετών ο πρόεδρος της Attica Bank Γιώργος Μιχελής. Άνθρωπος ήπιος, συναινετικός και ευγενής υπηρέτησε τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τέλους.
«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Μιχελής