Οριακή αύξηση πωλήσεων της Δάιος Πλαστικά

NEWSROOM
Οριακή αύξηση πωλήσεων της Δάιος Πλαστικά

Οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από το εξωτερικό κατέγραψε το 2018 η Δάιος Πλαστικά.

Ειδικότερα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε το 2018 σε 46,1 εκατ. ευρώ έναντι 45,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 0,74%.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 13,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ελαφρά υστέρηση κατά 3,48% που οφείλεται στην αύξηση του κόστους πωληθέντων της θυγατρικής Hellas Holiday Hotels Α.Ε. ως ποσοστό επί των πωλήσεων κατά 3 περίπου μονάδες. Έτσι, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, το μικτό κέρδος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 29,24% από 30,52% το 2017 υποχωρώντας κατά 1,28 μονάδες.

Ωστόσο, η επίτευξη μειωμένων κατά 0,5 εκ. περίπου εξόδων διάθεσης, διοίκησης και λοιπών εξόδων, οδήγησε σε ελαφρά βελτιωμένα κατά 1,29% κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) στα 12,01 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ ευρώ το 2017.

Ιδιαίτερα θετική επίπτωση επέφερε η ουσιαστική υποχώρηση κατά περίπου 0,5εκ. ευρώ των χρηματοοικονομικών εξόδων, που συνετέλεσε ώστε τα κέρδη προ φόρων να αυξηθούν κατά 17,02% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 3,95 εκατ. ευρώ έναντι 3,37 εκατ. ευρώ το 2017.

Η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων οφείλεται στην «ωρίμανση» της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού
δανεισμού του Ομίλου που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Τέλος, η μικρότερη αναλογικά αύξηση της φορολογίας (φόρος εισοδήματος και αναβαλλόμενος φόρος), επέφερε σημαντική αύξηση στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 42,01%, στα 2,85 ευρώ, έναντι 2,01 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Δάιος Πλαστικά, ο Όμιλος, έχει αποδείξει κατά τα τελευταία χρόνια ότι βελτιώνει συνεχώς το κύκλο εργασιών του, βασιζόμενος κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα του Παραγωγικού τομέα (περίπου 65% των σχετικών πωλήσεων συνιστά εξαγωγές) και στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του στον ξενοδοχειακό τομέα αφορά πελάτες εξωτερικού. Παράλληλα, έχει επιτύχει να συγκρατήσει ή
και να περιορίσει ελαφρά το λειτουργικό κόστος, ενώ η πρόσφατη αναδιάρθρωση των όρων δανεισμού
έχει μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη, ιδίως κατά το 2018.

Κατά το 2019 τα χρηματοοικονομικά έξοδα αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω λόγω μείωσης του συνολικού δανεισμού κατά πλέον 6 εκατ. ευρώ εντός του 2018 και λόγω επιπλέων μείωσης του συνολικού δανεισμού το 2019.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα στον ξενοδοχειακό τομέα (που συνιστά τον τομέα με τις ενδεχόμενες εντονότερες διακυμάνσεις), πρέπει να ιδωθούν με συντηρητική διάθεση καθώς παράγοντες όπως η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας, η τυχόν οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τιμολογιακή πολιτική των αντίστοιχων ξενοδοχειακών μονάδων και η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και η διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας δύναται να επηρεάσουν ουσιωδώς, θετικά ή αρνητικά, την τουριστική ροή στην Ελλάδα και, επομένως, και τις δραστηριότητες του Ομίλου κατά το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ