«Χρυσά» κέρδη ΓΕΚ Τέρνα από τον τομέα ενέργειας

Economista
ECONOMISTA
«Χρυσά» κέρδη ΓΕΚ Τέρνα από τον τομέα ενέργειας

Καθοριστικό ρόλο στην κερδοφορία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαδραματίζει η δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δικαιώνοντας την έγκαιρη στροφή της διοίκησης του ομίλου προς την συγκεκριμένη δραστηριότητα, μέσω της κατά 100% θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αποκαλυπτική της θετικής επίδρασης των ΑΠΕ είναι η εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της χρήσης του 2018.

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν καθοριστικές στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, συνεισφέροντας το 58,1% των κερδών EBITDA με 157 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 270 εκατ. ευρώ. Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι το ότι η επίδοση επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας συνεισέφερε μόλις το 15,4% του τζίρου, με 216 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 1,4 δις ευρώ. Εν ολίγοις, το περιθώριο κέρδους της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι εξαιρετικό και παράλληλα λειτουργεί σαν «ατμομηχανή» της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Προς επίρρωση των παραπάνω, αρκεί να εξετάσει κανείς την αντίστοιχη εικόνα της συνεισφοράς του κατασκευαστικού κλάδου, που παραμένει η βασική δραστηριότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κατά την διάρκεια του 2018, ενώ ο κλάδος συνεισέφερε το 67,5% του τζίρου με 949 εκατ. ευρώ, δεν κατόρθωσε να προσθέσει παραπάνω από 11% της λειτουργικής κερδοφορίας με σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, η εικόνα αυτήν δεν απαντάται μόνο στις οικονομικές επιδόσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά σχεδόν στο σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, καθώς οι μεγάλες εκπτώσεις (συχνά στο όριο του κατασκευαστικού κόστους) έχουν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, ελλείψει επαρκούς αριθμού νέων μεγάλων έργων. Γι’αυτό και οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν συνεχώς νέες συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, που προσφέρουν αφενός μεν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αλλά κυρίως μια σταθερή ροή εσόδων για σειρά ετών, επιτρέποντας στις διοικήσεις καλύτερο προγραμματισμό των μελλοντικών τους επενδύσεων.

Παράλληλα, όσο πιο σημαντικό μερίδιο έχει σε συμβάσεις παραχώρησης ένας κατασκευαστικός όμιλος, τόσο καλύτερη ορατότητα μελλοντικών εσόδων και κερδών προσφέρει, με αποτέλεσμα αφενός μεν να προστατεύεται από την κυκλικότητα του κατασκευαστικού κλάδου, αφετέρου να μπορεί να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα μελλοντικά κέρδη του εν λόγω ομίλου.

Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης αναμένεται σύντομα να ενταχθούν σε μια νέα, αυτόνομη και 100% θυγατρική εταιρεία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία που παράγουν. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ένας βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι η εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δανεισμού για τα μελλοντικά έργα παραχώρησης που σχεδιάζει να διεκδικήσει και υλοποιήσει η εισηγμένη.

Το σκεπτικό είναι ότι μια τέτοια εταιρεία, απαλλαγμένο από το “βαρίδι” των συμβατικών δημοσίων έργων, που λειτουργούν επιβαρυντικά στην κερδοφορία, θα εξασφάλιζε σαφώς χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος για την χρηματοδότηση μελλοντικών έργων παραχώρηησης. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διεκδικεί σωρεία σχετικών συμβάσεων, όπως η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ