fbpxΠυρετός άντλησης κεφαλαίων από εταιρείες ακινήτων | Economistas.gr
Skip to main content

Πυρετός άντλησης κεφαλαίων από εταιρείες ακινήτων

Πυρετός άντλησης κεφαλαίων από εταιρείες ακινήτων
Φωτο: Shutterstock

Σε συνεχή αναζήτηση κεφαλαίων, τόσο μέσω τραπεζικού δανεισμού, όσο και μέσω της άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο βρίσκονται πλέον οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Η ανάγκη τροφοδότησης της ρευστότητάς τους πηγάζει από την εκτίμηση ότι η παρούσα χρονική συγκυρία συνιστά μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πληθώρα ακινήτων εισοδήματος σε ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να πωλούν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκιά τους. Παράλληλα, εντός των προσεχών μηνών, θα ξεκινήσει και η διάθεση ακινήτων που έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου οι επενδυτικοί όμιλοι που απέκτησαν χαρτοφυλάκια τραπεζικών δανείων με εξασφαλίσεις.

Ως εκ τούτου, οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ προχωρούν σε σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν. Άλλωστε, δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή, δεδομένου του πολύ υψηλού ανταγωνισμού, τόσο μεταξύ των ίδιων των ΑΕΕΑΠ (εισηγμένων και μη), όσο και μεταξύ των επενδυτικών funds που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά ακινήτων από τις αρχές του 2018 και μετά.

Η Εθνική Πανγαία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εθνική Πανγαία, η οποία, κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου προχώρησε στη σύναψη σειράς δανείων, με στόχο την χρηματοδότηση των πιο πρόσφατων επενδύσεών της. Συνολικά, η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνίες για δάνεια 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 132 εκατ. ευρώ αφορούν δύο διαφορετικά ομολογιακά δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου (90 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Επίσης, η εισηγμένη προχώρησε και στη σύναψη νέου δανείου 20 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για νέες επενδύσεις. Αντιθέτως, τα δύο ομολογιακά δάνεια με την Τρ. Κύπρου πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την πρόσφατη απόκτηση του Hilton Cyprus, μια συναλλαγή αξίας 55 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής εκτιμώμενης αξίας 149 εκατ. ευρώ, με πωλητή την ίδια την Τρ. Κύπρου.

Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ επανέλαβε την πρόθεσή της να αντλήσει νέα κεφάλαια από την χρηματιστηριακή αγορά, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στόχος είναι η πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου, το ύψος της οποίας ενδέχεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο, τόσο την ενίσχυση της ρευστότητας για την υλοποίηση νέων επενδύσεων αγοράς ακινήτων, όσο και την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών της εταιρείας, που αναμένεται σύντομα (μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί και τυπικά η απόκτηση του ποσοστού 32,6% της Εθνικής Τράπεζας από την Invel) να αγγίξει το 98%. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της διοίκησης είναι να προσελκύσει και νέους μετόχους, πέραν των υφιστάμενων.

Η Trastor

Αντιθέτως, η Trastor, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την δρομολόγηση αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ δεν προτίθεται, στην παρούσα φάση, να πράξει το ίδιο. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από την σχετική πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με προτίμηση των παλαιών μετόχων, οι οποίοι θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Trastor είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση (μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ) και κατά την είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η Intercontinental

Την έγκριση των μετόχων της για εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης ύψους 19,1 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει και η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά. Η σχετική γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή 3 Μαΐου.

Στόχος της νέας χρηματοδότησης είναι να αναπληρωθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, καθώς έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Συνολικά, η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Brook Lane το κτίριο που στεγάζει την Microsoft
Στην Brook Lane το κτίριο που στεγάζει την Microsoft
Σε τιμή που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ η πώληση από την Piraeus Real Estate. Δελεαστικές οι αποδόσεις των κτιρίων γραφείων της ελληνικής αγοράς.
Στην Brook Lane το κτίριο που στεγάζει την Microsoft
Βάλτωσαν τα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά
Βάλτωσαν τα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά
Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου επιφάνειας 35.000 τ.μ., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να διαμορφώνεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Βάλτωσαν τα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά
Τα σχέδια σωτηρίας της Τεχνικής Ολυμπιακής
Τα σχέδια σωτηρίας της Τεχνικής Ολυμπιακής
Δύο διαφορετικά σενάρια για την αξιοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς εξετάζει η Τεχνική Ολυμπιακή για τη σωτηρία της. Σε πολύ δύσκολο σημείο η εταιρία.
Τα σχέδια σωτηρίας της Τεχνικής Ολυμπιακής
«Πράσινο φως» στην επέκταση του River West
«Πράσινο φως» στην επέκταση του River West
Την άδεια έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στη Noval, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Viohalco. Θα κατασκευαστεί συγκρότημα καταστημάτων, γραφείων και εμπορικών χώρων στο Αιγάλεω.
«Πράσινο φως» στην επέκταση του River West