fbpxΣχέδιο μετασχηματισμού της Interamerican | Economistas.gr
Skip to main content

Σχέδιο μετασχηματισμού της Interamerican

Σχέδιο μετασχηματισμού της Interamerican

Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση σε επενδύσεις στην υγεία, την καινοτομία και τον μετασχηματισμό ανακοίνωσε η Interamerican με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου με την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, η Interamerican προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίου για τον μετασχηματισμό της. Το πλάνο προβλέπει σταδιακή οργανωτική αναδιάρθρωση και συγκεκριμένα αλλαγή δομής, εισαγωγή νέου τρόπου εργασίας (lean, agile) και μεθοδολογιών για ανάπτυξη καινοτομίας (accelerator), που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού.

Η εταιρεία, με συνολικές επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη τριετία, θα συνεχίσει περαιτέρω να επενδύει στην ανάπτυξη ιδιόκτητων υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας. Μετά το πολυιατρείο Medifirst στα βόρεια προάστια της Αθήνας, που λειτούργησε από τα τέλη του 2017, ετοιμάζεται νέο πολυιατρείο στα δυτικά προάστια, που προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2019. Ακόμη, η εταιρία θα συνεχίσει να επενδύει σε συστήματα και εφαρμογές ψηφιοποίησης και καινοτομίας (διαχείρισης δεδομένων, ανάδειξης νέων ιδεών κ.λπ.), σε ευέλικτα συστήματα προϊόντων εξατομικευμένης προσέγγισης αναγκών - στο πρότυπο του συστήματος υγείας «bewell», σε συνεργασίες και υπηρεσίες για τον πελάτη και σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση εργαζομένων και συνεργατών.

Ο κ. Καντώρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Interamerican στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης των καναλιών διανομής προϊόντων της θα προχωρήσει στο μέλλον σε συνεργασίες με μια ή και περισσότερες τράπεζες. Μιλώντας γενικότερα έδωσε έμφαση στην ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που δεν θα αλλάζει κάθε δύο τρία χρόνια, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις αλλά και να μπορέσουν οι εταιρίες γενικότερα, αλλά και του ασφαλιστικού κλάδου ειδικότερα να προχωρήσουν σχεδιασμό της στρατηγικής τους.

Η επέτειος των 50 ετών από την ίδρυσή της (1969), βρίσκει την INTERAMERICAN σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο αλλαγών και προσαρμογής στις επιταγές της σύγχρονης εποχής και τις εξελίξεις: οργανωτικά, λειτουργικά και έναντι των αναγκών του πελάτη, σε προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτιμώντας το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή των πολιτών η ραγδαία εξάπλωση και ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, κτίζουμε μεθοδικά και με προσοχή την INTERAMERICAN που θα μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά στον πελάτη της, μέσα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του» επεσήμανε επίσης ο Γιάννης Καντώρος.

Οικονομικά αποτελέσματα

Η Interamerican πέρυσι πέτυχε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία προ φόρων 22 εκατ. ευρώ, που προέρχεται κυρίως από λειτουργικά αποτελέσματα, στοιχείο που τροφοδοτεί τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. Τα κέρδη προ φόρων, με συνεκτίμηση του LAT (αποθέματος Ζωής και Υγείας του ελέγχου επάρκειας) που επηρέασε αρνητικά το αποτέλεσμα, λόγω αύξησης της διατηρησιμότητας των παλαιών, εγγυημένης απόδοσης επενδυτικών/συνταξιοδοτικών προϊόντων και λόγω επικαιροποίησης της πρόβλεψης για μελλοντικές αποζημιώσεις σε ισόβια προϊόντα υγείας, φθάνουν στα 16,7 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τη Φερεγγυότητα, οι εταιρείες της Interamerican υπερκάλυψαν το απαιτούμενο από την ασφαλιστική νομοθεσία ποσοστό Φερεγγυότητας, καθώς και το υψηλότερο επίπεδο του 120% που απαιτείται από την εσωτερική πολιτική κεφαλαιακής επάρκειας, με την εταιρεία Ζημιών στο 185%, την εταιρεία Ζωής στο 144% και την εταιρεία Βοήθειας στο 143%.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ανερχόμενη στα 353,9 εκατ. ευρώ σε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, με αύξηση 1,9% έναντι του 2017 (347,2 εκατ.). Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της αγοράς, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΑΕΕ, επιτεύχθηκε αύξηση 1,8%.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της παραγωγής ήταν αυξημένο κατά 5,2% στα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των Γενικών ασφαλίσεων, που έφθασαν στα 197,1 εκατ. ευρώ (187,3 εκατ. κατά το 2017) και των ασφαλίσεων Υγείας κατά 5%, στα 105,5 εκατ. (100,5 εκατ. κατά το 2017). Η παραγωγή στις ασφαλίσεις Ζωής έφθασε στα 51,4 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 13,6% (59,4 εκατ. κατά το 2017). Στο σύνολο των ασφαλίστρων της αγοράς -πάντοτε σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΑΕΕ- η Interamerican παρουσιάζει μερίδιο 11,9% στις ασφαλίσεις Ζημιών, συμπεριλαμβανομένων των ετησίως ανανεούμενων ασφαλίσεων Υγείας και 5,4% στις ασφαλίσεις Ζωής, με το ενιαίο μερίδιο αγοράς για την εταιρεία στο 8,9%.

Ο δείκτης ζημιών (loss ratio) στις Γενικές ασφαλίσεις κατά το 2018 παρέμεινε χαμηλά, στο 49%, λόγω αποτελεσματικής διαχείρισης ζημιών, παραμετρικής τιμολόγησης και underwriting, αυξημένος ωστόσο σε σύγκριση με το 2017 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες εξ αιτίας των καταστροφικών γεγονότων στην Αττική κατά το καλοκαίρι του 2018, που επέφεραν αποζημιώσεις 7,7 εκατ.. Στις ασφαλίσεις Υγείας, ο δείκτης ζημιών έφθασε στο 77% με άνοδο 3 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017, λόγω αύξησης του αποθέματος LAT.

Ο πελάτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

H Interamerican ενισχύει, με κάθε τρόπο, την εστίασή της στον πελάτη. Πέρυσι, οι πληρωμές και αποζημιώσεις ανήλθαν στα 237,3 εκατ. ευρώ σε 418.056 περιπτώσεις, με ταχύτερη διεκπεραίωση και αμελητέο ποσοστό παραπόνων. Είναι χαρακτηριστικό της παρεχόμενης εξυπηρέτησης ότι, με συνυπολογισμό των 479.856 περιστατικών που διαχειρίστηκε η εταιρεία στους τομείς Βοήθειας, καθημερινά κατά το 2018 -κατά μέσο όρο- 2.460 πελάτες και δικαιούχοι γίνονταν απολήπτες πληρωμής/αποζημίωσης ή υπηρεσίας από την άμεση ιατρική ή την οδική βοήθεια της εταιρείας.

Στην συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε επίσης ότι η Interamerican έχει αναλάβει διεθνώς δεσμεύσεις εταιρικής υπευθυνότητας ως πρωτοπόρος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, παρουσιάζοντας ευρύτατη ανάπτυξη οργανωμένων πρωτοβουλιών από το 2004, που εφάπτονται των 15 από τους 17 Στόχους της ατζέντας του Ο.Η.Ε.. Η εταιρεία εκδίδει υψηλού επιπέδου Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2008, ενώ πρωτοστατεί σε συνεργασίες προαγωγής της επιχειρηματικής υπευθυνότητας - τελευταία και ως ιδρυτικό μέλος του νέου φορέα Global Compact Network Hellas.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινωνικό προϊόν (μισθοί και αμοιβές, εισφορές, φόροι, μέρισμα, επενδύσεις, δαπάνες Ε.Κ.Ε.), που απέδωσε η εταιρία κατά το 2018 στα ενδιαφερόμενα μέρη, ανήλθε στα 196,9 εκατ. ευρώ (έναντι 173,6 εκατ. κατά το 2017).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΥ: Η συνεισφορά της Interamerican στην ελληνική οικονομία
ΕΥ: Η συνεισφορά της Interamerican στην ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με μελέτη της EY, που βασίστηκε στα στοιχεία για το 2018, ο οργανισμός της Interamerican -οι τρεις εταιρίες: ασφαλίσεων Ζωής, κατά Ζημιών και Βοήθειας-υποστηρίζει, συνολικά, 4.655 θέσεις εργασίας στη χώρα.
ΕΥ: Η συνεισφορά της Interamerican στην ελληνική οικονομία
Interamerican: Παρέδωσε κλίνες για ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας
Interamerican: Παρέδωσε κλίνες για ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας
Τα παραδιδόμενα συστήματα εξοπλισμού αποτελούν μέρος της συνολικής συνεισφοράς της εταιρείας στο Ε.Σ.Υ., που συμπληρώνεται από την οικονομική συνδρομή της.
Interamerican: Παρέδωσε κλίνες για ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας
Interamerican: Με 1,92 εκατ. αποζημίωσε το Λύρειο Ίδρυμα
Interamerican: Με 1,92 εκατ. αποζημίωσε το Λύρειο Ίδρυμα
Σημαντικό οικονομικό βάρος για την εταιρεία σε αποζημιώσεις εξ αιτίας της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, κυρίως για κατοικίες αλλά και για οχήματα, με το συνολικό ποσόν να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.
Interamerican: Με 1,92 εκατ. αποζημίωσε το Λύρειο Ίδρυμα
Interamerican και Anytime σε μια «μικρή Δελφική Γιορτή»
Interamerican και Anytime σε μια «μικρή Δελφική Γιορτή»
Με τη χορηγία της INTERAMERICAN και της Anytime πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών μουσική παράσταση με ερμηνεύτρια τη Φωτεινή Δάρρα.
Interamerican και Anytime σε μια «μικρή Δελφική Γιορτή»
Interamerican: Στα 13,9 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων το α' εξάμηνο
Interamerican: Στα 13,9 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων το α' εξάμηνο
«Ισχυρά πειστήρια αντοχής και προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης αποτελούν τα οικονομικά αποτελέσματα της INTERAMERICAN, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους» όπως σημειώνει η εταιρεία.
Interamerican: Στα 13,9 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων το α' εξάμηνο