ΕΤΕ: Σήμερα το business plan στους επενδυτές

Economista
ECONOMISTA
ΕΤΕ: Σήμερα το business plan στους επενδυτές
Φωτο: Eurokinissi

Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα απαντά στις άμεσες προκλήσεις που ταλανίζουν τις τράπεζες, όπως το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τους στόχους της διοίκησης για την επόμενη ημέρα, με έμφαση τον τομέα των εσόδων και του μετασχηματισμού της τράπεζας θα παρουσιάσει σήμερα στο Λονδίνο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αναλυτές το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί σε λίγες ώρες αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την επανεκκίνηση της τράπεζας και την υπέρβαση της εσωστρέφειας που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα με τις αλλαγές στην διοικητική πυραμίδα της Εθνικής αλλά και τις αιτιάσεις αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ προέδρου, Κώστας Μιχαηλίδης, και του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Μυλωνά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, ωστόσο, η επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση του πακέτου παροχών το οποίο ήδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δανειστών. Η ανησυχία για την επίπτωση των προεκλογικών παροχών στην οικονομία και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει τροφοδοτήσει πιέσεις στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων διαταράσσοντας το πολύ καλό κλίμα με κίνδυνο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη συνάντηση με τους επενδυτές να εγκλωβιστεί στις γενικότερες εξελίξεις της χώρας σε βάρος του business plan και της επόμενης ημέρας για την τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το business plan θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αύξηση των λειτουργικών εσόδων, την περαιτέρω μείωση των δαπανών με συρρίκνωση δικτύου καταστημάτων και περιορισμό προσωπικού, πώληση όλων των θυγατρικών σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο με μόνη εξαίρεση την θυγατρική στα Σκόπια και την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι τα μέσα του 2020.

Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ισχυρή ρευστότητα, και έχοντας υλοποιήσει τους τελευταίους μήνες ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης η Εθνική βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την τοποθέτησή της στην μετά κρίση εποχή. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η επιστροφή της μετοχής της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece Standard, μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη η οποία ωστόσο είχε περιορισμένη επίδραση στην αγορά λόγω της επιδείνωσης του κλίματος, καθώς και τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με καθοριστική ωστόσο την συμβολή μη επαναλαμβανόμενων εσόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ