fbpxΟι πολυεθνικές γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Οι πολυεθνικές γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα

Οι πολυεθνικές γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα
Φωτό: Shutterstock

Η απόφαση της νέας ιδιοκτήτριας Upfield του εργοστασίου της Ελαϊς στην Πειραιώς για μεταφορά της γραμμής παραγωγής μαργαρινών στο εξωτερικό, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αποφάσεων μεγάλων πολυεθνικών Ομίλων για αποχώρηση από τη χώρα μας, σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι και άλλοι πολυεθνικοί Όμιλοι με μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής, δίνοντας την διανομή των προϊόντων τους σε αντιπροσώπους, μεταφέροντας τις βιομηχανικές δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες. 

Η υψηλή φορολογία, το ασφαλιστικό κόστος, η γραφειοκρατία και το αφιλόξενο περιβάλλον για το επιχειρείν αλλά και η μειωμένη ζήτηση είναι μερικοί από τους λόγους που οι πολυεθνικές δεν επενδύουν στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum, επί 137 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις.

«Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς, λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης δεν συμφέρει πλέον κανένα, πόσο δε μάλλον τους πολυεθνικούς Ομίλους, να παράγουν τα προϊόντα του στην Ελλάδα. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουν ότι παραγωγικά εγκαταλείπουν την χώρα», τονίζει στο economistas.gr στέλεχος της αγοράς επικεφαλής μεγάλου Ομίλου τροφίμων και ποτών.

Η αποχώρηση πολυεθνικών Ομίλων ή ο περιορισμός της παραγωγής τους δραστηριότητας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και εντάθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Οι αποχωρήσεις από την ελληνική αγορά

Για το τέλος του 2021 έχει μετατεθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο της Bosch Siemens Hausegerate (BSH) στην Ελλάδα. Πρόκειται για το παλαιό εργοστάσιο της Πίτσος που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά.

Αρχικά, η γερμανική διοίκηση της BSH είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος θα έκλεινε στο τέλος του 2018. Οι πιέσεις ωστόσο των εργαζομένων, των πολιτικών αλλά και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει σε εκείνη την φάση τουλάχιστον, την απόφαση της.

Έτσι από το 2022 η BSH θα έχει μόνον εμπορικές δραστηριότητες στη χώρας μας.

Σε διακοπή μονάδων στο εργοστάσιο της Μαϊλλης στην Αλεξανδρούπολη έχει προχωρήσει το αμερικανικό fund HIG.

Αν και το fund δήλωσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 το εργοστάσιο θα κατέβαζε ρολά, εντούτοις μετά από σκέψεις αποφασίστηκε να κλείσουν 2 από τα 3 τμήματα της.

Ήδη ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου και των γραμμών παραγωγής έχει αποφασιστεί να εκποιηθεί προς τρίτους αγοραστές.

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνταν 102 εργαζόμενοι, προχώρησε προσφάτως η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε κλείσιμο του εργοστασίου σύμφωνα με την εταιρεία ήταν οι ζημιές της καθώς επίσης και οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος στην παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα, διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα, έβαλε η Pepsico

Στα Οινόφυτα ήταν εγκατεστημένες 4 γραμμές παραγωγής, αυτές της γυάλινης επιστρεφόμενης φιάλης, του κουτιού, της μη επιστρεφόμενης γυαλινης φιάλης και των φιαλών ΡΕΤ. Τα αναψυκτικά για την εγχώρια αγορά εισάγονται πλέον από άλλες χώρες.

Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο νερού στο Λουτράκι, όπου η Pepsico εμφιάλωνε το νερό ΗΒΗ.

Ο πολυεθνικός Όμιλος αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού που διέθετε στο Λουτράκι, λόγω της σημαντικής κάμψη των πωλήσεων και των υπέρογκων ζημιών που συσσώρευσε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, προχώρησε η Coca Cola , ενώ λουκέτο στην χαρτοβιομηχανία Softex, η οποία τελικώς εξαγοράστηκε από την Intertrade Hellas της οικογένειας Νεληδημου, έβαλε η Bolton Group.

Στις πολύκροτες αποχωρήσεις πολυεθνικών Ομίλων από την χώρα μας θα πρέπει να προστεθεί εκείνες των Shell και BP το 2009.Τα πρατήρια της BP πέρασαν στα Ελληνικά Πετρέλαια και της Shell στην Motor Oil, ενώ στη χώρα μας έμειναν μόνο τα σήματα των πετρελαϊκών πολυεθνικών ομίλων.

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η αποχώρηση της Bacardi από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2016. . Η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την αυτόνομη παρουσία της στη χώρα μας μετά από 18 χρόνια και να δώσει την διανομή των προϊόντων της σε άλλες εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Λιγότερα «λουκέτα» το 2018
Θεσσαλονίκη: Λιγότερα «λουκέτα» το 2018
Μειωμένος κατά 18,3% είναι ο αριθμός των διαγραφών για το 2018, έναντι του 2017, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ.
Θεσσαλονίκη: Λιγότερα «λουκέτα» το 2018
Tα μεγάλα «λουκέτα» στο λιανικό εμπόριο
Tα μεγάλα «λουκέτα» στο λιανικό εμπόριο
Οι άλλοτε ισχυρές αλυσίδες που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στη διάρκεια της κρίσης. Από την Ηλεκτρονική Αθηνών ως την Raxevsky.
Tα μεγάλα «λουκέτα» στο λιανικό εμπόριο
Μεταφορά έδρας επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Μεταφορά έδρας επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Η δικηγόρος Ρωσάνα Παναγιώτου γράφει στο Economistas.gr για τις υποχρεώσεις του εργοδότη και των εργαζόμενων στην περίπτωση αλλαγής του τόπου απασχόλησης.
Μεταφορά έδρας επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Πάνω από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία
Πάνω από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία
Τζίρο της τάξεως των 5 δισ. ευρώ κάνουν οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα, πολλές εταιρείες ιδρύονται μόνο για φορολογικούς σκοπούς.
Πάνω από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία