Ελλάκτωρ: Πώς μαζεύει ρευστότητα 100 εκατ.

Economista
ECONOMISTA
Ελλάκτωρ: Πώς μαζεύει ρευστότητα 100 εκατ.

Ρευστότητα που είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, τόσο από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν συνδέονται με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, όσο και από δικαστικές αποζημιώσεις.

Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους, εκδόθηκε νέα διαιτητική απόφαση για την υπόθεση της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, η οποία δικαιώνει την Ελλάκτωρ και επιδικάζει αποζημίωση ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας από τις 30 Ιανουαρίου του 2011.

Η υπόθεση της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα «φαραωνικά» έργα της προηγούμενης δεκαετίας, που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Η διαφορά, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι είχε υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους παραχωρησιούχους.

Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφηκε το 2007 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση του Δημοσίου να καλύψει το κόστος των απαλλοτριώσεων, που υπολογίστηκε σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τελικά, το έργο έμεινε στα χαρτιά, λόγω των αντιδράσεων των πολιτών. Το εν λόγω έργο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία Άκτωρ -Boscalis - Αρχιρόδον.

Εκτός από την παραπάνω απαίτηση, η Ελλάκτωρ «τρέχει» αυτήν την περίοδο και την πώληση του ποσοστού της, 22,74%, στην Elpedison, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αν και δεν είναι σαφές το ποσό που θα μπορούσε να αντληθεί από την παραχώρηση του εν λόγω ποσοστού, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μια ρεαλιστική αποτίμηση θα προσεγγίσει τα 20-25 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι επιχειρείται η απεμπλοκή του κατασκευαστικού ομίλου από την συγκεκριμένη αγορά, όχι τόσο λόγω οικονομικής ανάγκης, ή μη άμεσης σύνδεσης με την κύρια δραστηριότητα (άλλωστε η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τον όμιλο).

Αντιθέτως, έχει αρχίσει να παγιώνεται εντός των κόλπων της διοίκησης η άποψη ότι τα δομικά προβλήματα που συνδέονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα απαιτήσουν ακόμα αρκετά χρόνια, έως ότου επιλυθούν. Ως εκ τούτου, κρίνεται πιο συμφέρουσα η έξοδος από την αγορά αυτή στην παρούσα φάση και η επανεπένδυση των κεφαλαίων που θα αντληθούν σε άλλους τομείς δραστηριότητας, περισσότερο αποδοτικούς.

Για παράδειγμα, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει κρύψει την επιθυμία της, να εξαγοράσει πρόσθετα ποσοστά συμμετοχής στις εταιρείες εκμετάλλευσης οδικών αξόνων, εφόσον κάποιος από τους υφιστάμενους μετόχους επιθυμεί να πωλήσει το μερίδιό του. Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι διεκδικούν νέες συμβάσεις παραχώρησης, οι αποδόσεις των οποίων, σε συνδυασμό και με την ορατότητα μελλοντικών εσόδων που προσφέρουν, κρίνονται λίαν δελεαστικές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάκτωρ έχει εξασφαλίσει κεφάλαια 25,5 εκατ. ευρώ από την πώληση κι επαναμίσθωση του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Νέας Κηφισιάς. Το ακίνητο αγοράστηκε από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, Orilina Properties, την οποία έχει συστήσει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Brevan Howard. Η Ελλάκτωρ αναμένεται να παραμείνει ως μισθωτής του ακινήτου για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ διατηρεί και το δικαίωμα της ανανέωσης της σχετικής μισθωτήριας σύμβασης για επιπλέον πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ