Χάνουν έδαφος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φωτό: ΙΝΤΙΜΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες και την επιχειρηματικότητα, καθώς επιβεβαιώνουν τη μάλλον ζοφερή εικόνα για την αποκαλούμενη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η «παγκοσμιοποίηση», οι επιδόσεις εξωστρέφειας των ελληνικών μικρομεσαίων, παραμένουν από τις πιο αδύναμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς λιγότερες από το 10% εξάγουν τα προϊόντα τους. Η εικόνα αυτή ενισχύσει την αίσθηση του «θνησιγενούς» για όσες από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο και ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών για συγχρηματοδότηση- μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων- δανείων σε μικρομεσαίες με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η λέξη «χρηματοδότηση» είναι φυσικά το «κλειδί». Όπως επισημαίνει η Έκθεση, οι πιστωτικές συνθήκες δεν έχουν αποκατασταθεί στα προ κρίσης επίπεδα και είναι ενδεικτικό ότι το 23% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρουν την έλλειψη χρηματοδότησης ως το πιο πιεστικό πρόβλημα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι μόλις 7%! Κατά την τελευταία διετία, επιστρατεύτηκαν χρηματοδοτικά «εργαλεία» και προγράμματα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μηνιαία «καθαρή» ροή δανείων στο σύνολο των επιχειρήσεων ήταν αυξημένη κατά 203 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, αλλά ειδικά στο εμπόριο οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί σε 12μηνη βάση.

Σημαντικό είναι και το πρόβλημα του «χάσματος», της αναντιστοιχίας εκπαιδευτικού συστήματος- αγοράς εργασίας. Επί της ουσίας, όπως σημειώνει και η Έκθεση του ΟΟΣΑ, δεν υπάρχει το αναγκαίο «δέσιμο», με αποτέλεσμα οι Έλληνες εργαζόμενοι να διαθέτουν πολλαπλάσια προσόντα για τις δουλειές που κάνουν, σε ποσοστό από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Εμφανής είναι, επίσης, η έλλειψη επανακατάρτισης, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να «ταιριάζουν» στις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον ρευστό, όπου οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις κάθε ημέρα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Όπως ανέδειξε η ειδική μελέτη του ΣΕΒ για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας των Ευρωεκλογών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις. Μόλις το 3,1% είναι μεσαίες και μικρές όταν στην Ευρώπη είναι το 7%. Η παραγωγικότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η προστιθέμενη αξία ανά ΜμΕ είναι στο 1/3 της ΕΕ, ενώ περιορισμένη είναι και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές παραγωγικές αλυσίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ