«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη

Economista
ECONOMISTA
«Μάχη» ξένων funds για ξενοδοχεία στην Κρήτη

Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προσπάθεια του αμερικανικού επενδυτικού fund Hines, για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη, παρά την διάχυτη αίσθηση που υπήρχε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου (κι ενώ οι πρώτες επαφές είχαν ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο του 2018).

Ο λόγος για τις μονάδες Coral και Ερμής στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, οι οποίς τελούν υπό παραχώρηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του χρέους της Μαμιδάκης Συμμετοχών. Τα ξενοδοχεία Coral και Hermes, τριών και τεσσάρων αστέρων αντίστοιχα σήμερα, βρίσκονται στον κόλπο του Μιραμπέλου, επί της λεωφόρου Ακτή Κούνδουρου, εντός του αστικού ιστού της πόλης του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.

Η τελευταία εξέλιξη αφορά την «σφήνα», στην οποία φέρεται να έχει προχωρήσει η Bain Capital, γνωστή από την απόκτηση ενός εκ των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Η Bain Capital έχει υποβάλλει και αυτή τη δική της προσφορά για τα δύο ξενοδοχεία και πλέον αναμένεται η τελική απόφαση των πιστωτριών τραπεζών και της Μαμιδάκης Συμμετοχών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και νέα βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά της Hines.

Άλλωστε είναι δεδομένη η πρόθεση της εταιρείας να ενισχύσει την έκθεσή της στον τουριστικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ήταν μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική, αν και επί του παρόντος, πρόθεση του πωλητή (οικογένεια Στέγγου) φαίνεται να είναι η διαφορετική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου. Σημειωτέον ότι η Hines ήταν και μεταξύ των συνομιλητών της οικογένειας Στέγγου και στην προ πενταετίας κίνηση για την πώληση του συγκροτήματος, που και εκείνη είχε άδοξη κατάληξη. Σημειωτέον ότι, όπως και στην περίπτωση του Grand Hyatt Athens, η Hines συνεργάζεται για την επένδυση αυτή στο Λασίθι με το εταιρικό σχήμα των Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, με το οποίο έχει συγκροτήσει στρατηγική συνεργασία για τις δραστηριότητές της στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας, η εταιρεί προχώρησε στην απόκτηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt επί της Λεωφόρου Συγγρού, σε συνεργασία με την Henderson Park. Πρόκειται για το πρώην Ledra Marriott, συμφερόντων της οικογένειας Παρασκευαΐδη, το οποίο αποκτήθηκε το 2017, μέσω πλειστηριασμού, με το τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 33 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Hines επιχειρεί να αποκτήσει κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων (π.χ. Ρόδος).

ΣΧΕΤΙΚΑ