fbpxΤο θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία | Economistas.gr Skip to main content

Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία

Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία
Φώτο: Shutterstock

Εννέα γραπτές ερωτήσεις υπέβαλλε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra προς την Κομισιόν όλες σχετικές με το παράδοξο χρήσης ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού των κρασιών, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού τους, σύμφωνα με  Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής επιμένει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του κρασιού (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τη ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών), δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σακχαρόζη στην παραγωγή οίνου, αφού διαφορετικά ο οίνος … δεν παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια ή γλεύκος.

Μάλιστα στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι κατά την οινοποίηση κάθε έτος τα οινοποιεία της ΕΕ χρησιμοποιούν πάνω από 15 εκατ. σάκους ζάχαρης από τεύτλα (που σημαίνει ότι μάλλον συγκομίζονται ζαχαρότευτλα παρά σταφύλια).

Ο Ignacio Salafranca συνδέει επίσης την άρδευση με την παραγωγή χαμηλόβαθμων σταφυλιών και συνεπώς με την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης, που είναι επικερδής βιομηχανία για άλλον τομέα εκτός του αμπελοοινικού.

Συνεχίζοντας αναρωτιέται ότι εφόσον η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την πληροφόρηση του καταναλωτή, γιατί να μην επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χρήσης ζάχαρης στις ετικέτες των οίνων;

Να υπενθυμίσουμε ότι προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού στα κρασιά επιτρέπεται μόνο στις βόρειες περιοχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρων κρατών όπως της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ.

Στις χώρες του νότου όπως και στην χώρα μας και φυσικά στην Ισπανία, η χρήση ζάχαρης απαγορεύεται, επιβαρύνοντας τα παραγόμενα κρασιά με το τριπλάσιο κόστος που έχει για να παραχθεί, το συμπυκνωμένο γλεύκος σε σύγκριση με αυτό της ζάχαρης.

Τη δεκαετία 1985-1995 η διαμάχη αυτή στην οποία συμμετείχε και η ΚΕΟΣΟΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ήταν εντονότατη.

Όπως αναφέρει η Ένωση «σήμερα το θέμα χρήσης ζάχαρης το επαναφέρουν οι Ισπανοί (ενόψει και της υποχρέωσης αναγραφής των συστατικών των οίνων) και συνεπώς η χώρα μας μέσω των ευρωβουλευτών της οφείλει να στηρίξει τον Ignacio Salafranca».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε θετικό έδαφος οι εξαγωγές το α' τρίμηνο του 2019
Σε θετικό έδαφος οι εξαγωγές το α' τρίμηνο του 2019
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία.
Σε θετικό έδαφος οι εξαγωγές το α' τρίμηνο του 2019
Ξεκινά η αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά
Ξεκινά η αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά
H σήμανση των θερμίδων θα τοποθετηθεί στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών (και συνεπώς και των φιαλών οίνου) με δύο μορφές: ο αριθμός θερμίδων ανά 100 mL και ο αριθμός ανά μονάδα σερβιρίσματος.
Ξεκινά η αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά
Αγωνία για την πτωτική πορεία του ισπανικού κρασιού
Αγωνία για την πτωτική πορεία του ισπανικού κρασιού
Σε κινήσεις μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να σταματήσει η πτωτική τάση των εγχώριων πωλήσεων κρασιού, σε σχέση με την επιτυχία που καταγράφει η μπύρα, προχωράει η ισπανική βιομηχανία οίνου.
Αγωνία για την πτωτική πορεία του ισπανικού κρασιού
Οι συνέπειες του Brexit προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς
Οι συνέπειες του Brexit προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς
Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Οι συνέπειες του Brexit προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς