Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία

NEWSROOM
Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία
Φώτο: Shutterstock

Εννέα γραπτές ερωτήσεις υπέβαλλε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra προς την Κομισιόν όλες σχετικές με το παράδοξο χρήσης ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού των κρασιών, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού τους, σύμφωνα με Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής επιμένει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του κρασιού (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τη ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών), δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σακχαρόζη στην παραγωγή οίνου, αφού διαφορετικά ο οίνος … δεν παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια ή γλεύκος.

Μάλιστα στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι κατά την οινοποίηση κάθε έτος τα οινοποιεία της ΕΕ χρησιμοποιούν πάνω από 15 εκατ. σάκους ζάχαρης από τεύτλα (που σημαίνει ότι μάλλον συγκομίζονται ζαχαρότευτλα παρά σταφύλια).

Ο Ignacio Salafranca συνδέει επίσης την άρδευση με την παραγωγή χαμηλόβαθμων σταφυλιών και συνεπώς με την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης, που είναι επικερδής βιομηχανία για άλλον τομέα εκτός του αμπελοοινικού.

Συνεχίζοντας αναρωτιέται ότι εφόσον η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την πληροφόρηση του καταναλωτή, γιατί να μην επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χρήσης ζάχαρης στις ετικέτες των οίνων;

Να υπενθυμίσουμε ότι προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού στα κρασιά επιτρέπεται μόνο στις βόρειες περιοχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρων κρατών όπως της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ.

Στις χώρες του νότου όπως και στην χώρα μας και φυσικά στην Ισπανία, η χρήση ζάχαρης απαγορεύεται, επιβαρύνοντας τα παραγόμενα κρασιά με το τριπλάσιο κόστος που έχει για να παραχθεί, το συμπυκνωμένο γλεύκος σε σύγκριση με αυτό της ζάχαρης.

Τη δεκαετία 1985-1995 η διαμάχη αυτή στην οποία συμμετείχε και η ΚΕΟΣΟΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ήταν εντονότατη.

Όπως αναφέρει η Ένωση «σήμερα το θέμα χρήσης ζάχαρης το επαναφέρουν οι Ισπανοί (ενόψει και της υποχρέωσης αναγραφής των συστατικών των οίνων) και συνεπώς η χώρα μας μέσω των ευρωβουλευτών της οφείλει να στηρίξει τον Ignacio Salafranca».

ΣΧΕΤΙΚΑ