Mπίζνες εκατομμυρίων με τα γήπεδα ποδοσφαίρου

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑ
Mπίζνες εκατομμυρίων με τα γήπεδα ποδοσφαίρου

Μπίζνες εκατομμυρίων έχουν στηθεί γύρω από την κατασκευή γηπέδων των μεγάλων ομάδων της χώρας. Με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια να βρίσκεται σε εξέλιξη, το γήπεδο του Ολυμπιακού να ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί από τις πιστώτριες τράπεζες μέσα στις επόμενες ημέρες και τη λύση του Βοτανικού να πέφτει ξανά στο τραπέζι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η κινητικότητα στα γηπεδικά project έχει χτυπήσει κόκκινο.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δεν φέρονται πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων γηπέδων, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα, αφού σπάνια γεμίζουν, ενώ σχεδόν μηδενικές είναι και οι πωλήσεις που σημειώνουν οι εμπορικοί χώροι εντός των γηπέδων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γηπέδου Καραϊσκάκη, όπου ελάχιστα είναι πλέον τα καταστήματα που λειτουργούν.

Λύση για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναζητείται από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς μέχρι τώρα οι δύο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ναυάγησαν.

Η μία πρόταση είχε να κάνει με την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) και η δεύτερη για την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή με ταυτόχρονη ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Και τα δύο αυτά σχέδια παρέμειναν μόνο στο επίπεδο των εξαγγελιών, ενώ η λύση αξιοποίησης του Βοτανικού πέφτει ξανά στο τραπέζι. Η έκταση η οποία άνηκε στην εταιρεία real estate Μπάμπης Βωβός και πέρασε στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών, αποτελούσε μέρος του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης που είχε εγκριθεί το 2012.

Τώρα το σχέδιο αυτό φαίνεται να ξαναβγαίνει από τα συρτάρια αφού η πώληση της έκτασης στην αμερικανική Hines η οποία είχε ακουστεί προ καιρού δεν φαίνεται να προχωράει. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμη, αν και αυτό το σχέδιο προχωρήσει.

Στο σφυρί βγαίνει τις βγαίνει τις προσεχείς εβδομάδες το γήπεδο της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Φάληρο, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες επιχειρούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι της εταιρείας «Στάδιο Καραϊσκάκης Α.Ε.», ιδιοκτήτριας εταιρείας του γηπέδου του λαοφιλέστερου συλλόγου της χώρας, δηλαδή να δώσουν ένα τέλος στην απροθυμία ή και αδυναμία των μετόχων αυτής να ρυθμίσουν τις σχετικές οφειλές, καλύπτοντας και τις ζημίες που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου.

Όπως ανέφερε και σε σχετικό δημοσιεύμα ο economistas, η Καραϊσκάκης ΑΕ (μετεξέλιξη της Θρύλος Α.Ε.) αποτελεί τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του ομώνυμου γηπέδου, για το οποίο βαρύνεται με δάνειο της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μη εξυπηρετούμενη οφειλή επί σειρά ετών, απόρροια της «κόντρας» μεταξύ του νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Β. Μαρινάκη και του πρώην, κ. Σ. Κοκκάλη.

Νεότερες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Μαρινάκης δεν προτίθεται να διεκδικήσει το γήπεδο αν αυτό βγει σε πλειστηριασμό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, το κόστος του οποίου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ένωσης, ανέρχεται στα 80,7 εκατ. Ευρώ.

Αν και δεν υπάρχει πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τα προ διετίας στοιχεία της Ένωσης τα κονδύλια που απαιτούνται και έχουν προϋπολογιστεί είναι:

1. Κόστος αρχιτεκτονικής μελέτης και επίβλεψης/διεύθυνσης κατασκευής: 5,45 εκατ. ευρώ

2. Κόστος α’ φάσης κατασκευής του έργου: 32,116 εκατ. ευρώ

3. Κόστος β’ φάσης κατασκευής του έργου (με κονδύλι Περιφέρειας Αττικής 20,2 εκατ. ευρώ): 25,048 εκατ. Ευρώ (εκτός από τα 15 εκατ. Ευρώ της υπογειοποίησης)

4. Κόστος γ’ φάσης κατασκευής του έργου: 18,1 εκατ. ευρώ

5. Συνολικό κόστος κατασκευής: 80,7 εκατ. Ευρώ

Το business plan κατασκευής του γηπέδου προέβλεπε και τη σύναψη τραπεζικού δανεισμού για την υλοποίηση της τρίτης φάσης του έργου. Όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό, αν η προοπτική αυτή είναι ακόμη σε ισχύ ή εξετάζονται άλλες εναλλακτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ