fbpxΕΒΖ: Τροπολογία για πληρωμή εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΒΖ: Τροπολογία για πληρωμή εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών

ΕΒΖ: Τροπολογία για πληρωμή εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών
Φώτο: Eurokinissi

Η δυνατότητα επιχορήγησης της ΕΒΖ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Επενδύσεων προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εν λόγω τροπολογία που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τόσο την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων όσο και την εξόφληση των απαιτήσεων των τευτλοπαραγωγών που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για το 2018.

Όπως αναφέρεται «η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την κάλυψη του κοινωνικού κόστους ενόψει της διαδικασίας μεταβιβαστικής εξυγίανσης της εταιρείας που εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κατόπιν επίτευξης συμφωνίας πιστωτών και κατάρτισης επιχειρηματικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΒΖ».

Την ίδια στιγμή πάντως προς εκτροχιασμό οδεύει το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ καθώς η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, αναβλήθηκε.

Στο μεταξύ, λόγω της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών (παράταση της αναστολής εκδικάσεων), δεν θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα της ζαχαροβιομηχανίας για ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106.

Μετά τη 14η Ιουνίου, η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να ζητήσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην βρεθεί δικάσιμος λόγω των εκλογών μέσα στον Ιούλιο και ως εκ τούτου η συζήτηση για τη υπαγωγή της ΕΒΖ στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106 να πάρει μετάθεση για τον Σεπτέμβριο. 

Όμως ακόμη και αν βρεθεί δικάσιμος εντός του Ιουλίου, θα πρέπει και πάλι να συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση της υπαγωγής στην Πτωχευτική Διαδικασία. 

Οι παραπάνω πάντως εξελίξεις υποδηλώνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με το στρατηγικό επενδυτή. 

Να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, τόσο το Υπουργείο Οικονομίας όσο και Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούσαν ότι θα είχαν λύσει το θέμα της ΕΒΖ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Προσφάτως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης επιβεβαίωσε τα περί κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς  από το fund «Innovation Brain» του Lukas Fecker, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το ύψος της προσφοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα που έχει υποβάλλει το Innovation Brain προς την Τράπεζα Πειραιώς που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας ανέρχεται στα 50 συν 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το deal δεν έχει ακόμη κλείσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόταση για μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της ΕΒΖ
Πρόταση για μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της ΕΒΖ
Πρόταση για μίσθωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων του ομίλου της ΕΒΖ για περίοδο 18 μηνών και έναντι τιμήματος ύψους 2 εκατ. ευρώ, από τη Hellenic Agri Group SA του ομίλου Innovation Brain.
Πρόταση για μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της ΕΒΖ
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Υπογράφηκε την Τρίτη η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar.
Συμφωνία για την εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη
Η Royal Sugar, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο των Σερρών και διευκρίνισε ότι η μονάδα της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση.
Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη