Skip to main content

Ξεκινά η αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά

Ξεκινά η αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά
Φωτο: Shutterstock

Στις 4 Ιουνίου, στο Παρίσι, στην ετήσια γενική συνέλευσή του, ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης σχετικά με το ετικετάρισμα και την επισήμανση σε αυτό της ενεργειακής και διατροφικής αξίας, με την παρουσία του Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis.

Tο περιεχόμενο της συμφωνίας δεν διαφέρει από την τρέχουσα πρόταση για τον αμπελοοινικό τομέα, η υπογραφή όμως αυτή δίνει στον τομέα των αλκοολούχων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο οίνος, το πρώτο έναυσμα.

 Στην ετικέτα και στο διαδίκτυο

Συγκεκριμένα, η σήμανση των θερμίδων θα τοποθετηθεί στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών (και συνεπώς και των φιαλών οίνου) με δύο μορφές: ο αριθμός θερμίδων ανά 100 mL και ο αριθμός ανά μονάδα σερβιρίσματος.

Όσον αφορά τα συστατικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις πρώτες ύλες στην ετικέτα για όλα τα απλά αλκοολούχα ποτά και τη βότκα. Για τα συστατικά επίσης, η επισήμανση θα είναι προσβάσιμη με απευθείας σύνδεση διαβάζοντας τον γραμμωτό κώδικα μέσω έξυπνου τηλεφώνου (smartphone). Τα πρότυπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την GS1 και θα είναι διαθέσιμα μέσω ανοιχτών εφαρμογών, οι οποίες μπορούν επομένως να αξιοποιηθούν μέσω των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρησιμοποιούμενα πρόσθετα που δεν υπάρχουν στο τελικό προϊόν δεν θα θεωρούνται συστατικά.

Για να επισημάνει τη σταθερή δέσμευσή στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτοκόλλου του, ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών δεσμεύεται επίσης για ποσοτικούς στόχους. Μέχρι το 2020, το 25% των φιαλών που διατίθενται στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμφανίζει πληροφορίες για την ενεργειακή αξία (θερμίδες). Το μερίδιο θα ανέλθει στο 50% μέχρι τα τέλη του 2021 και στο 66% μέχρι το τέλος του 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξένοι αγοραστές κρασιού στην Αθήνα
Ξένοι αγοραστές κρασιού στην Αθήνα
Είκοσι έξη αγοραστές οίνου του εξωτερικού βρίσκονται, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα, στο πλαίσιο προγράμματος επιχειρηματικών συναντήσεων με συνολικά  70 οινοποιούς.
Ξένοι αγοραστές κρασιού στην Αθήνα
Πενήντα Έλληνες οινοπαραγωγοί στην Prowein 2019
Πενήντα Έλληνες οινοπαραγωγοί στην Prowein 2019
Πενήντα οινοπαραγωγοί από όλη την χώρα, θα συμμετάσχουν στην Διεθνή Έκθεση Prowein 2019, με το εθνικό περίπτερο του οργανισμού Enterprise Greece, 17 - 19 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ.
Πενήντα Έλληνες οινοπαραγωγοί στην Prowein 2019
Πυρκαγιά σε αποθήκη του Κτήματος Λαζαρίδη
Πυρκαγιά σε αποθήκη του Κτήματος Λαζαρίδη
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε τμήμα αποθήκης της εταιρείας Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. και σε γεωργικά οχήματα, προκαλώντας περιορισμένης έκτασης υλικές ζημίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη.
Πυρκαγιά σε αποθήκη του Κτήματος Λαζαρίδη
Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία
Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία
Η προσθήκη ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού στα κρασιά επιτρέπεται μόνο στις βόρειες περιοχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Το θέμα της χρήσης ζάχαρης στο κρασί επαναφέρει η Ισπανία
Pernod Ricard Hellas: Αύξηση τζίρου 1,9% το 2018
Pernod Ricard Hellas: Αύξηση τζίρου 1,9% το 2018
Η Pernod Ricard Hellas κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε 79 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση του τζίρου
Pernod Ricard Hellas: Αύξηση τζίρου 1,9% το 2018