Αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» στην Creta Farms

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑ
Αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» στην Creta Farms

Την ώρα που η αγορά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο αδερφών και βασικών μετόχων Κ. Δομαζάκη και Ε. Δομαζάκι για τον έλεγχο της Creta Farms και για το αν μπήκαν χρήματα στα ταμεία της εταιρείας και δεν αποτυπώθηκαν στις λογιστικές της καταστάσεις, κανείς δεν ασχολείται με την «επόμενη μέρα» της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, όταν θα λήξει ο «εμφύλιος».

Από τον περασμένο Μαϊο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας η κόντρα μεταξύ των δύο αδερφών, με τον Κ. Δομαζάκη να ισχυρίζεται ότι έχει χρηματοδοτήσει με 11,5 εκατ. ευρώ την εταιρεία, ποσό που δεν αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις και τις τράπεζες να μεταφέρουν στα προβληματικά δάνεια τις χορηγήσεις προς την Creta Farms, η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Creta Farms, είναι ραγδαία, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ σημαντικές είναι και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε τουλάχιστον 50 κωδικούς της εταιρείας, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

Tην ίδια στιγμή πτώση 20% παρουσιάζουν οι πωλήσεις τον Μάιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικές είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε ζωοτροφές με αποτέλεσμα να υφίστανται απώλειες σωματικού βάρους οι χοίροι.

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην κρητική αλλαντοβιομηχανία επιτείνονται περαιτέρω καθώς δεκάδες είναι προμηθευτές προς τους οποίους υπάρχουν απλήρωτες οφειλές απειλούν με εξώδικα να σφραγίσουν επιταγές της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2018 οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 32,7 εκατ ευρώ έναντι 26,2 εκατ ευρώ το 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά τα δάνεια προς τις τράπεζες, προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφορία ότι δεν εξυπηρετούνται, ωστόσο όλοι διερωτώνται μέχρι πότε θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο οι τράπεζες προχώρησαν σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος κατά την 30/6/2018 ανερχόταν σε 109,42 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του δανεισμού του Ομίλου, τα 41,4 εκατ ευρώ αφορούν ομολογιακά δάνεια, 40,4 εκατ. βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και 18,3 εκατ ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Το 2018, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση 2017. Τα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε ζημιές 899 χιλ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2017.

Εν τω μεταξύ, εξώδικο προς την PwC που έχει αναλάβει τον ειδικό έλεγχο της εταιρείας Creta Farms, απέστειλε ο Κ. Δομαζάκης.

Στο εξώδικο ο Κ. Δομαζάκης, υποστηρίζει ότι η PwC έλαβε εντολή ελέγχου στις 2 Απριλίου και μέχρι τις 19 Απριλίου θα έπρεπε να είχε καταθέσει το πόρισμα του ειδικού ελέγχου, με τη διοίκηση της Creta Farms να δίνει άτυπη παράταση έως τις 23 Απριλίου ενώ η ελεγκτική εταιρεία έβαλε ως ημερομηνία παράδοσης την 3η Μαΐου 2019.

Σύμφωνα με την εξώδικη επιστολή αν και έχουμε φτάσει, 18 Ιουνίου, η PwC αναγνωρίζει ότι παρέδωσε μια ημιτελή έρευνα και κυρίως δεν φθάνει στον τελικό της στόχο που ήταν η διερεύνηση των 11,6 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η εξώδικη επιστολή λίγο πριν την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης της εταιρείας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε αυτή θα πρέπει να δοθούν επίσημες απαντήσεις για τον οικονομικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί στην Creta Farms.

ΣΧΕΤΙΚΑ