fbpx«Στοπ» από την κυβέρνηση στις αυξήσεις της Αττικής Οδού | Economistas.gr
Skip to main content

«Στοπ» από την κυβέρνηση στις αυξήσεις της Αττικής Οδού

«Στοπ» από την κυβέρνηση στις αυξήσεις της Αττικής Οδού

«Φρένο» στις αυξήσεις τις Αττικής Οδού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σήμερα ή το αργότερο αύριο. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την παρέμβαση της για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις στα διόδια δεν απαγορεύονται αλλά αναστέλλονται μέχρι η Αττική Οδός να δικαιολογήσει με βάση το κόστος αυτές τις αυξήσεις. 

Οι αυξήσεις που είχαν ανακοινωθεί από την Αττική Οδό ΑΕ, είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Υποδομών, με τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη να χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια με πολιτική σκοπιμότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης «δεν μπορεί η Αττική Οδός Α.Ε. την ώρα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τη μείωση των διοδίων με την κυβέρνηση και δίχως να αποδείξει τα κόστη που έχει, να προχωρά σε μονομερή αύξηση».

Όπως σημείωσε, η κίνηση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή και προϊδέασε για συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς υπουργείου, τις επόμενες ημέρες.

Η αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της ΝΔ, με τον τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, κ. Κώστα Καραμανλή από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, να χαρακτηρίζει «μονομερή» την απόφαση της Αττικής Οδού για αύξηση των διοδίων τελών σε δύο φάσεις.

Όπως ανέφερε «αντίστοιχου τύπου ενέργειες δεν μπορούν να αξιοποιούνται σε μια τέτοια περίοδο ως μέσο πίεσης για την επόμενη κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η Αττική Οδός με ανακοίνωση της, τόνισε πως αποτελεί «νόμιμο και αναφαίρετο» δικαίωμά της, εκπορευόμενο από το αρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.) που έχει οριστεί στα 3,77 (με ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ανακοίνωσε αυξήσεις κατά 18% στα διόδια της Αττικής Οδού σε δύο δόσεις, την περίοδο 2019 και 2020 .

Ειδικότερα η τιμή των διοδίων για τα οχήματα από 1η Ιουλίου θα πάει στα 3 ευρώ και από 1η Ιανουαρίου 2020 στα 3,30 ευρώ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

«Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η υπηρέτηση των συμφερόντων των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών υπήρξε αταλάντευτα απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λαμβάνει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ενάντια σε κάθε απόπειρα να πληγούν τα συμφέροντα των πολιτών ιδίως όταν αυτό επιχειρείται από μονομερείς, αιφνιδιαστικές και καταχρηστικές ενέργειες κατά προδήλως καταχρηστική και αυθαίρετη ενάσκηση δήθεν δικαιωμάτων ιδιωτών», αναφέρεται σχετικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

«Ο Υπουργός έχει δηλώσει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτοί καιροσκοπισμοί ιδιωτικών συμφερόντων αποπειρώμενοι να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προεκλογική περίοδο για να εγκαθιδρύσουν ανυπόστατα δικαιώματα και οικονομικά οφέλη σε βάρος των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων. 

Πολλώ δε μάλλον, όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των οικονομικών παραμέτρων της σύμβασης είναι ανοικτός και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο αυθαίρετα και καταχρηστικά επιχειρούν να παγιώσουν προεκλογικά μία κατάσταση ευνοϊκή για τα οικονομικά τους συμφέροντα, ζημιώνοντας όμως το δημόσιο συμφέρον, αφού με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματά του ελέγχου, από τον οποίο και μόνο θα προκύψει ο χρόνος απόσβεσης του έργου, δηλαδή η πραγματική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης και ο χρόνος λήξης της και συνεπώς επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ταυτόχρονα, με σχετική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται διάταξη για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων και η απαλλαγή τους από την καταβολή διοδίων.

Για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα χωρίς την καταβολή διοδίων από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπίρτζης: Θέτει ζήτημα επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο
Σπίρτζης: Θέτει ζήτημα επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο
O Χ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να ελέγξει όλα τα στοιχεία της Αττικής Οδού, η οποία καλείται να αιτιολογήσει τα οικονομοτεχνικά μοντέλα που εφαρμόζει προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει γίνει η απόσβεση των επενδυμένων κεφαλαίων ή όχι.
Σπίρτζης: Θέτει ζήτημα επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο
«Ανάβει» ο πόλεμος στις λευκές συσκευές
«Ανάβει» ο πόλεμος στις λευκές συσκευές
Νέος παίκτης στην αγορά το Πλαίσιο, ενώ αναμένεται δυναμική είσοδος του Ομίλου Γερμανού μέσω της Media Markt. Γιατί καθυστερεί το deal με την Public.
«Ανάβει» ο πόλεμος στις λευκές συσκευές
Αν. Καλλιτσάντσης- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κατορθώσαμε να μπει μια τάξη
Αν. Καλλιτσάντσης- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κατορθώσαμε να μπει μια τάξη
Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο πρόεδρος Γ. Προβόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης για τις προοπτικές της εταιρείας.
Αν. Καλλιτσάντσης- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κατορθώσαμε να μπει μια τάξη
Αττική Οδός: Κλειστή λόγω έργων το σαββατοκύριακο η έξοδος Υ4
Αττική Οδός: Κλειστή λόγω έργων το σαββατοκύριακο η έξοδος Υ4
Κλειστή λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης αρμών οδοστρώματος θα παραμείνει η έξοδος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς Αγία Παρασκευή (έξοδος Υ4), στην κατεύθυνση προς Κατεχάκη.
Αττική Οδός: Κλειστή λόγω έργων το σαββατοκύριακο η έξοδος Υ4