fbpxΕλληνική εταιρεία δίνει στο λύση στο πρόβλημα ηλεκτρισμού στην υποσαχάρια Αφρική | Economistas.gr
Skip to main content

Ελληνική εταιρεία δίνει στο λύση στο πρόβλημα ηλεκτρισμού στην υποσαχάρια Αφρική

Ελληνική εταιρεία δίνει στο λύση στο πρόβλημα ηλεκτρισμού στην υποσαχάρια Αφρική

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, αυτό της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, υπόσχεται να δώσει μια ελληνική εταιρία.

Πρόκειται για την Smart Meter Anywhere, εταιρία που ιδρύθηκε από τέσσερις φίλους με συμπληρωματικές ικανότητες, η οποία "υπόσχεται" να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως του ανθρώπους που ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.

Όπως λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής της εταιρίας, Γιώργος Κυριακαράκος «για τους ανθρώπους στα χωριά της Αφρικής ο ηλεκτρισμός θα έρθει από συστήματα που παράγουν και διανέμουν την ενέργεια τοπικά» και προσθέτει ότι «οι άνθρωποι εκεί συνήθως δε μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα από 5-10 ευρώ το μήνα για ρεύμα εξαιτίας του χαμηλού τους εισοδήματος».

Έτσι η εταιρία κατασκεύασε μια ολοκληρωμένη λύση έξυπνων μετρητών ενέργειας, για τις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών η οποία περιλαμβάνει τόσο το υλικό (hardware) όσο και το κατάλληλο λογισμικό (software).

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα, ήταν αυτό της πληρωμής παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στην Υποσαχάρια Αφρική «ο κόσμος συνήθως πηγαίνει στο περίπτερο και προαγοράζει την ενέργεια» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακαράκος τονίζοντας όμως «τι μπορούν να κάνουν αν το περίπτερο είναι κλειστό;»

Η λύση της ομάδας είναι η χρήση του mobile money, κάτι το οποίο στην Αφρική είναι αρκετά διαδεδομένο, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση αυτού του τρόπου πληρωμής. Έτσι, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους μετρητές της Smart Meter Anywhere «λύνουν αυτό το πρόβλημα γιατί μπορούν να προαγοράσουν ενέργεια με mobile money» επισημαίνει ο ιδρυτής της εταιρίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κυριακαράκος η ανταπόκριση είναι σημαντική από τον αναπτυσσόμενο κόσμο «κάτι που μας έχει δώσει την ώθηση στο να συνεχίσουμε» συμπληρώνοντας ότι «σε επαφές με παίκτες της αγοράς έχουμε λάβει πολύ θετικά μηνύματα καθώς και προτάσεις πιθανής συνεργασίας».

Οι έξυπνοι μετρητές

Οι έξυπνοι μετρητές της εταιρίας Smart Meter Anywhere συναρμολογούνται από τους ίδιους εδώ, στην Ελλάδα. Μάλιστα, μετά από πολλές δοκιμές διαφόρων μικροελεγκτών μονής πλακέτας (System on a Chip) καθώς και αισθητήρων αναπτύχθηκαν τρία πρωτότυπα για διαφορετικά επίπεδα ισχύος/καταναλωτές. Οι μετρητές έχουν αναπτυχθεί στη βάση της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων και η επικοινωνία των μετρητών με τις πλατφόρμες λογισμικού πραγματοποιείται ασύρματα.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής της εταιρίας «το κόστος κατασκευής έχουμε επιτύχει να είναι πολύ χαμηλό και έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τιμές στην αγορά ως και 60% χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό» ενώ «η διαμόρφωση της αναλυτικής τιμολογιακής μας πολιτικής είναι ακόμη υπό εξέλιξη».

Παράλληλα, η εταιρία προσφέρει «μια πλατφόρμα λογισμικού που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή των καταναλώσεων και τον έλεγχο τής σύνδεσης ή μη στο ηλεκτρικό δίκτυο» καθώς και άλλη μια «που επιτρέπει την οπτικοποίηση των δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας ακόμη και για τον τελικό καταναλωτή», όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυριακαράκος.

Επίσης, προφέρεται και μια πλατφόρμα λογισμικού όπου και αποθηκεύονται όλες οι χρηματικές συναλλαγές και αυτόματα αυτές μεταφράζονται σε πιστώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και μέσα από αυτή, γίνεται και δυνατή η χρήση mobile money.

Η Υποσαχάρια Αφρική

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρίας το προϊόν τους θα υλοποιήσει τεχνικά τη σύνδεση του επιχειρηματικού σχεδίου των επενδυτών σε λύσεις εξηλεκτρισμού στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία βασίζεται κυρίως στο pay-as-you-go με το καθαρά τεχνικό σύστημα.

«Οι περιοχές αυτές είναι εκ των πραγμάτων αγροτικές και είναι πραγματικά άσχημο τον 21ο αιώνα να χρησιμοποιούνται ακόμη τεχνικές που στις αναπτυγμένες χώρες έχουν εκλείψει πολλές δεκαετίες» λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κυριακαράκος και υπογραμμίζει:«ας σκεφτούμε απλά παραδείγματα όπως το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για άντληση νερού λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας για να γίνουν οι καλλιέργειες αρδευόμενες από ξηρικές ή ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να παράγει γάλα καθημερινά, αλλά ελλείψει ψυγείου σημαντική ποσότητα πρακτικά πετιέται γιατί ο χονδρέμπορος επισκέπτεται το χωριό μόνο μια φορά την εβδομάδα».

Επισημαίνει πως ο εξηλεκτρισμός της γεωργίας επιφέρει ανάπτυξη συνολικά στις τοπικές κοινωνίες «που είναι εμφανής τόσο βραχυπρόθεσμα,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαφές του ΣΕΒ για εμπορικό άνοιγμα στην Αφρική
Επαφές του ΣΕΒ για εμπορικό άνοιγμα στην Αφρική
Οι ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κένυας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχαν ο κ. Μπίτσιος με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κένυας.
Επαφές του ΣΕΒ για εμπορικό άνοιγμα στην Αφρική
Intrasoft: Υλοποίηση ψηφιακού έργου στην Ουγκάντα
Intrasoft: Υλοποίηση ψηφιακού έργου στην Ουγκάντα
Η Intrasoft International ανέλαβε την υλοποίηση του νέου συστήματος συνταξιοδότησης του Ταμείου Κοινωνινικών Ασφαλίσεων (NSSF) στην Ουγκάντα συνεχίζοντας να εδραιώνεται στην αφρικανική αγορά.
Intrasoft: Υλοποίηση ψηφιακού έργου στην Ουγκάντα
Επιχειρηματική αποστολή στην Ζάμπια και την Τανζανία
Επιχειρηματική αποστολή στην Ζάμπια και την Τανζανία
Οι ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες B2B συναντήσεις και στις δύο χώρες, με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και επίσημους φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας.
Επιχειρηματική αποστολή στην Ζάμπια και την Τανζανία
Η Intralot ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 9,3% το Α' τρίμηνο 2021
Η Intralot ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 9,3% το Α' τρίμηνο 2021
Αύξηση 9,3% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intralot το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 102,0 εκατ. ευρώ.
Η Intralot ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 9,3% το Α' τρίμηνο 2021
Η Attica Bank στο πλευρό των μικρών επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας
Η Attica Bank στο πλευρό των μικρών επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας
Οι επιχειρήσεις, των οποίων τα αιτήματα θα κριθούν επιλέξιμα, θα δύνανται να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια (άτοκα για τα 2 πρώτα έτη) καθώς και τις μειωμένες εξασφαλίσεις.
Η Attica Bank στο πλευρό των μικρών επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας