ΕΥ: Η συνεισφορά της Interamerican στην ελληνική οικονομία

NEWSROOM
ΕΥ: Η συνεισφορά της Interamerican στην ελληνική οικονομία
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της μελέτης

Τη σημαντική συμβολή της Interamerican στην εθνική οικονομία και την κοινωνία αποτυπώνει μελέτη της EY Ελλάδος.

Με ενσωματωμένη την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό της και σε φάση σχετικής ωριμότητας, πλέον, η Interamerican προχώρησε φέτος στη διερεύνηση και καταγραφή της κοινωνικής και οικονομικής επίδρασής της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που βασίστηκε στα στοιχεία για το 2018, ο οργανισμός της Interamerican -οι τρεις εταιρίες: ασφαλίσεων Ζωής, κατά Ζημιών και Βοήθειας-υποστηρίζει, συνολικά, 4.655 θέσεις εργασίας στη χώρα. Επισημαίνεται ότι κάθε μια άμεση θέση εργασίας στον οργανισμό υποστηρίζει, επιπλέον, τρεις θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, ενώ συνολικά οι πολίτες των οποίων το εισόδημα υποστηρίζεται έμμεσα από τις δραστηριότητες του οργανισμού ξεπερνούν τους 10.700.

Η Interamerican, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση της εταιρίας, συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδος 352 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε 0,19% του ΑΕΠ. Η άμεση προστιθέμενη αξία συνεισφοράς ανέρχεται σε 221 εκατ. και η έμμεση σε 94 εκατ., ενώ η επαγόμενη αξία φθάνει στα 37 εκατ. ευρώ. Για κάθε ένα ευρώ άμεσης συνεισφοράς δημιουργείται επιπλέον 0,59 του ευρώ προστιθέμενη αξία για την οικονομία του τόπου μας. Ειδικότερα σε φόρους, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ, ποσόν που αποτελεί το 0,15% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου του οργανισμού και στον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Υπογράμμισε ότι η άμεση και η έμμεση συμβολή στην εθνική οικονομία και κοινωνία αξιολογείται ως το πιο ουσιαστικό θέμα στον δρόμο της Interamerican προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και παρατήρησε πως η ανταπόκριση του οργανισμού στις προκλήσεις της ψηφιακής - τεχνολογικής κοσμογονίας, της αναθεώρησης των προτύπων οργάνωσης της διοίκησης καθώς και του τρόπου εργασίας, διευρύνουν τον ορίζοντα της εταιρίας σε βάθος χρόνου.

Εκ μέρους της ΕΥ Ελλάδος ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, ανέλυσε τη μεθοδολογία της μελέτης, επισημαίνοντας τη σημασία της κατανόησης, της μέτρησης και της αποτίμησης της συνολικής αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις με τη δραστηριότητά τους. Όπως τόνισε, αυτή η αξία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις εκτιμήσεις και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ενδιαφερομένων μερών όπως είναι οι επενδυτές, οι πελάτες, οι εργαζόμενοι, κ.ά., οι οποίες αποφάσεις καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων.

Ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Interamerican παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης, συνδέοντάς τα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Εστίασε στη συνεισφορά του οργανισμού για την επίτευξη του 8ου στόχου, που αναφέρεται στην «Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη» και αναφέρθηκε σε άλλες σημαντικές προτεραιότητες ως προς τους Στόχους σε συνάφεια με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι η υγεία των πολιτών και η διαχείριση των καταστροφικών κινδύνων σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Γιάννης Ρούντος επισήμανε ότι ανάλογες μελέτες όπως αυτή της επίδρασης της Interamerican στην κοινωνία και στην οικονομία, καθώς και η αντίστοιχη μελέτη του ΙΟΒΕ για ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά, είναι η αιχμή του δόρατος για την υποστήριξη της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας, εργαλείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να ξεπεράσει η αγορά πληγές αναξιοπιστίας από το παρελθόν της, καθώς βοηθάει πλέον και η αυστηροποίηση της εποπτείας. Αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες αξίες του τόπου, «που αγνοούμε ή περιφρονούμε, χάνοντας πολλά: ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι όλος ο ανεκτίμητος πλούτος για την Ελλάδα, αξίζει να επενδύουμε σε αυτό το απόθεμα και να το αναδεικνύουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας. Βλέπετε ότι τον ορυκτό πλούτο -που άλλωστε δεν είναι καθόλου πράσινος, όταν μιλάμε για τεράστια και καταστροφική κλιματική αλλαγή και πιο σωστά για διαχείριση κλιματικής κρίσης- τον διεκδικούν πολλοί σε γεωπολιτικές διελκυστίνδες, σε γκρίζες ζώνες και σε θαλάσσια οικόπεδα, που γίνονται περισσότερο πρόβλημα παρά λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ