fbpxΣυνεργασίας του NAVAL group για δύο φρεγάτες του ΠΝ | Economistas.gr
Skip to main content

Συνεργασίας του NAVAL group για δύο φρεγάτες του ΠΝ

Συνεργασίας του NAVAL group για δύο φρεγάτες του ΠΝ

H Naval Group, με παρουσία στην Αθήνα από το 2008, είναι υπερήφανη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Χάρις στη μακρά παρουσία της στην Ελλάδα, η Naval Group δημιούργησε τις συνθήκες για μακροχρόνια συνεργασία με σημαντικά οφέλη για την Ελληνική βιομηχανία καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Η Naval Group διαθέτει ισχυρή εξειδίκευση στη δημιουργία ανάλογων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Alain Guillou, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Naval Group δήλωσε «Αυτό το πλάνο συνεργασίας θα υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό στην επίτευξη θαλάσσιας υπεροχής στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ελληνική βιομηχανία στην ενεργή προετοιμασία του μέλλοντος του ναυτικού πολέμου.»

Επενδύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος FDI

Η Naval Group θα μοιραστεί τη γνώση και την τεχνογνωσία της με το Πολεμικό Ναυτικό και τη βιομηχανία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των πλοίων καθόλη την 30-ετή διάρκεια ζωής τους.

Όπως εξηγεί ο Alain Guillou «Επιθυμούμε να χτίσουμε μια μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και να εγγυηθούμε την επιτυχία του προγράμματος των φρεγατών και την ελληνική κυριαρχία μέσω ευρείας μεταφοράς τεχνολογίας. Η εγχώρια βιομηχανία θα εμβαθύνει στην απαιτούμενη τεχνογνωσία για την υποστήριξη του κύκλου ζωής των φρεγατών.»

Η διαρκής υποστήριξη θα βασίζεται στη δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Υποστήριξης, ικανού να διασφαλίζει και να επαληθεύει την ακεραιότητα των ψηφιακών δεδομένων του πλοίου. Οι συνδυαστικές ικανότητες της Naval Group όσον αφορά την ψηφιακή συντήρηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data θα εξασφαλίσει βελτιωμένη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και μειωμένο κόστος συντήρησης. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους της, η Naval Group θα υποστηρίξει επίσης την εκπαίδευση τόσο των πληρωμάτων όσο και των ομάδων συντήρησης του Πολεμικού Ναυτικού με τις βέλτιστες τεχνολογίες προσομοίωσης.

Η Γαλλία θα διαθέτει 5 φρεγάτες FDI (κλάση Belh@rra). Η πρώτη της κλάσης θα παραδοθεί το 2023 και θα τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2025. Ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Μηχανικής που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών για τα μελλοντικά πρότυπα των φρεγατών κλάσης Bel@arra, καθιστώντας την Ελλάδα Ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στον τομέα της καινοτομίας ναυτικού πολέμου.

Πλέον της Naval Group, το πρόγραμμα FDI θα φέρει και άλλους παίκτες της γαλλικής ναυπηγικής/ναυτικής βιομηχανίας οι οποίοι θα επενδύσουν στη χώρα και θα αναπτύξουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, δημιουργώντας προστειθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το πρόγραμμα FDI ήδη προωθεί την προσέγγιση των ναυτικών τομέων των δύο χωρών με τις εταιρείες GICAN και SEKPY να υπογράφουν Πρωτόκολλο Συμφωνίας στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία.

Αυξάνοντας τη βιομηχανική, ναυτική/ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η δομημένη και μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχαμνία και το ναυτικό οικοσύστημα, όπως προτείνεται από τη Naval Group θα προωθήσει την παραγωγή στην Ελλάδα καθώς και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε μελλοντικές ανάγκες.

«Η Naval Group συνεργάζεται με την ελληνική βιομηχανία πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα η Sunlight αποτελεί στρατηγικό προμηθευτή για τα προγράμματα υποβρυχίων της Naval. Γνωρίζουμε την ποιότητα των εταιρειών εδώ και επιθυμούμε να ενταχθούν περισσότερες στην εφοδιαστική μας αλυσίδα και στα διάφορα προγράμματά μας» σημείωσε ο Alain Guillou κατά την ομιλία του.

Σε συνέχεια της προόδου του προγράμματος FDI, 8 νέες ελληνικές εταιρείες εντάχθηκαν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group κατά το τέλος του 2019. Υπεγράφησαν Επιστολές Πρόθεσης στην εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα του γαλλικού ομίλου. Περίπου 20 ακόμη, είναι υπό εξέταση για ένταξη, εντός του έτους.

Καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο ναυτικής καινοτομίας

Όσον αφορά στο ευρύτερο όραμα του προγράμματος, ο Alain Guillou εξηγεί «οι φρεγάτες κλάσης Belh@rra θα ενσωματώσουν διαδοχικές γενιές συστημάτων στην 30-ετή διάρκεια ζωής τους. Θέλουμε η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της ναυτικής καινοτομίας. Ήδη υπογράψαμε συμφωνίες συνεργασίες με 3 πανεπιστήμια, αλλά επιθυμούμε να προχωρήσουμε περαιτέρων με τους ακαδημαϊκούς και εταιρικούς συνεργάτες μας προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες των φρεγατών αλλά και του ευρύτερου ναυτικού κλάδου στο μέλλον.»

Η Naval Group έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων Έρευνας & Ανάπτυξης με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η κατασκευή πρόσθετων υλών ή τα drone. Η Naval Group στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών έργων, ώστε να οικοδομηθούν οι ελληνικές μελλοντικές ικανότητες ναυτικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Naval Group σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργώντας έναν επιταχυντή νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Naval Group ήδη εργάζεται μαζί με Έλληνες εταίρους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον ναυτικό τομέα, στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR και το PESCO Pandora καθώς και τα έργα του H2020.

Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν κοινή ανάγκη θαλάσσιας επιτήρησης. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους, βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά από την Ελλάδα. Η Naval Group έχει αρχίσει συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και να υλοποιήσουν κοινά προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EY: Mηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020
EY: Mηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020
Η EY παγκοσμίως, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020, μέσω της μείωσης και της αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα.
EY: Mηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020
Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Πειραιώς
Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Πειραιώς
Με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων επιτυγχάνεται η έγκαιρη-διεξοδική ενημέρωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών/Επιχειρήσεων/Ιδιωτών/Φορέων του Αγροτικού και Διατροφικού Τομέα.
Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Πειραιώς
H Energean αποκτά το μερίδιο της Total στο Block 2 στο Ιόνιο
H Energean αποκτά το μερίδιο της Total στο Block 2 στο Ιόνιο
H Energean αποκτά το μερίδιο στης Total στο Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντικές περαιτέρω ευκαιρίες έρευνας σε μια περιοχή που αποτελεί βασικό χώρο των επιχειρήσεων της εταιρείας.
H Energean αποκτά το μερίδιο της Total στο Block 2 στο Ιόνιο
Creta Farms: Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης
Creta Farms: Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης
H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Creta Farms ενέκρινε σήμερα σε ήπιο κλίμα το σχέδιο εξυγίανσης και τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου
Creta Farms: Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης
ΑΔΜΗΕ: Δεν τίθεται θέμα αύξησης των τελών
ΑΔΜΗΕ: Δεν τίθεται θέμα αύξησης των τελών
Δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης των τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές υπέρ του ΑΔΜΗΕ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνει ο Διαχειριστής με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
ΑΔΜΗΕ: Δεν τίθεται θέμα αύξησης των τελών
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Παρατείνεται έως την 23η Μαρτίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος