fbpxΠροβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης | Economistas.gr
Skip to main content

Προβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης

Προβληματισμός στην Aegean για τα μέτρα της κυβέρνησης
Eurokinissi

Τον προβληματισμό της Aegean προκάλεσαν τα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο στήριξης των 115 εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας χαρακτήρισε τα μέτρα θετικά, τονίζοντας ωστόσο ότι το συνολικό όφελος είναι αρκετά χαμηλότερο συγκριτικά με τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου σε άλλα κράτη, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη.

Η απογοήτευση της Aegean συνοψίζεται στη φράση ότι η εταιρεία «πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση επέλεξε την ύστατη ώρα να μην συμπεριλάβει στο πακέτο στήριξης των αερομεταφορών το μέτρο της αναστολής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα είχε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

H Aegean δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη ούτε από τα μέτρα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στη μείωση του κόστους εργασίας του εργοδότη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους έως και το Δεκέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να επεκταθεί έως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021.

Δυσαρέσκεια και από τις εταιρείες αεροδρομίων

Οι προβλέψεις για την υπαγωγή των επιχειρήσεων του κλάδου των αερομεταφορών στο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν ιδιαίτερα ούτε τις εταιρείες αεροδρομίων, οι οποίες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια συμμετοχής στο πρόγραμμα δεδομένου ότι οι αερολιμένες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν σε συνεχή λειτουργία.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές, εξετάζουν τις τελευταίες ημέρες εάν τους συμφέρει περισσότερο η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής απασχόλησης από την ένταξη στο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης (ΣΥΝ –ΕΡΓΑΣΙΑ).

Μία από τις προτάσεις που έχει τεθεί στην κυβέρνηση μάλιστα προβλέπει την προσαύξηση του χρόνου εργασίας του προσωπικού κατά 20% για τη στήριξη επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το κράτος καλύπτει με το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ το 60% του μισθού που χάνεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης θα εργάζονται πέντε ώρες την ημέρα αντί για τέσσερις, με την επιχείρηση να μην επωμίζεται το κόστος της μίας επιπλέον ώρας εργασίας.

Στελέχη του κλάδου των αερομεταφορών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, τονίζοντας ότι η αεροπορική κίνηση αναμένεται να ανέλθει για το υπόλοιπο του έτους στο 25% της κίνησης του 2019.

Μονόδρομος η περαιτέρω στήριξη

Προσθέτουν ότι η περαιτέρω κρατική στήριξη στον κλάδο μακροπρόθεσμα αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι σύμφωνα με τo επικρατέστερο σενάριο τα επίπεδα της αεροπορικής κίνησης θα μειωθούν το 2021 κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2019, το οποίο ήταν χρονιά ρεκόρ για τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η ανησυχία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι βάσιμη, καθώς οι πέντε μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν κλειστές – με εξαίρεση όπως φαίνεται τη Γερμανία – έως το τέλος Ιουνίου.

Η συνολική συνεισφορά στην οικονομία των αγορών της Γερμανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας ανήλθε το 2019 σε περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ.

Η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα είναι εκείνη της Γερμανίας, δεδομένου ότι τα έσοδα ανήλθαν το 2019 σε περίπου 3 δισ. ευρώ, με τις αφίξεις Γερμανών τουριστών να ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Οι διανυκτερεύσεις από Γερμανούς επισκέπτες έφτασαν το περασμένο έτος τις 37.300, με τη μέση διάρκεια παραμονής τις 9,3 διανυκτερεύσεις και τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη τα 735 ευρώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να άρει από τις 15 Ιουνίου τους περιορισμούς για τις πτήσεις από και προς τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τη γερμανική κυβέρνηση ωστόσο να μην έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Εκτός από την Aegean, η οποία ανακοίνωσε πως ενισχύει τα δρομολόγια της από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για προορισμούς στη Γερμανία από τις 15 Ιουνίου, και η Lufthansa ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει από τα μέσα Ιουνίου τις πτήσεις για Αθήνα από Φρανκφούρτη και Μόναχο.       

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aegean: Aύξηση κατά 10% στα ενοποιημένα έσοδα το 9μηνο
Aegean: Aύξηση κατά 10% στα ενοποιημένα έσοδα το 9μηνο
Tα ενοποιημένα έσοδα είναι αυξημένα κατά 10% στα 1,0319 δισ. ευρώ από πέρσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 77,1 εκατ. ευρώ από 80,9 εκατ. ευρώ το 2018.
Aegean: Aύξηση κατά 10% στα ενοποιημένα έσοδα το 9μηνο
Aegean: Τι ισχύει με τις ακυρώσεις πτήσεων
Aegean: Τι ισχύει με τις ακυρώσεις πτήσεων
Δεν τίθεται θέμα, μέχρι στιγμής, ακύρωσης των πτήσεων της Aegean προς την Ιταλία, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Aegean: Τι ισχύει με τις ακυρώσεις πτήσεων
Aegean: Αύξηση 16% στα καθαρά έσοδα το 2019
Aegean: Αύξηση 16% στα καθαρά έσοδα το 2019
Με αυξημένα κέρδη και έσοδα έκλεισε το 2019 για την Aegean Airlines, η οποία είδε την επιβατική της κίνηση να αυξάνεται κατά 7%.
Aegean: Αύξηση 16% στα καθαρά έσοδα το 2019
Aegean: Δραστική περικοπή δρομολογίων - Ευελιξία στις κρατήσεις
Aegean: Δραστική περικοπή δρομολογίων - Ευελιξία στις κρατήσεις
Περικοπή δρομολογίων του εξωτερικού και περιορισμός των συχνοτήτων του εσωτερικού έως τα τέλη Απριλίου. Ευελιξία στις κρατήσεις εισιτηρίων
Aegean: Δραστική περικοπή δρομολογίων - Ευελιξία στις κρατήσεις
Aegean: Σταματά τις πτήσεις εξωτερικού μέχρι 30/4
Aegean: Σταματά τις πτήσεις εξωτερικού μέχρι 30/4
Από την Πέμπτη 26 Μαρτίου αναστέλλονται όλες οι πτήσεις. Θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων προς Βρυξέλλες.
Aegean: Σταματά τις πτήσεις εξωτερικού μέχρι 30/4