fbpxEurobank: Ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού | Economistas.gr
Skip to main content

Eurobank: Ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού

Eurobank: Ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού
Φωτό: Eurokinissi

Με την κατάληξη της συμφωνίας με τη doValue ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα το Νοέμβριο του 2018 για εμπροσθοβαρή απαλλαγή του ισολογισμού από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), κληρονομιά της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα και είναι πια γνωστό ως «μοντέλο Eurobank». Συγκεκριμένα:

  • Προσδιορίστηκε ένας οδικός χάρτης για την εξυγίανση, με κινήσεις που δεν ακολουθούσαν κάποιο υπάρχον πρότυπο, αλλά έγινε επεξεργασία προσαρμοσμένη εξαρχής στις ανάγκες της Τράπεζας και την ελληνική πραγματικότητα
  • Συγχώνευση Eurobank με τη Grivalia που προσέθεσε 900 εκ. ευρώ στα κεφάλαια της Τράπεζας.
  • Project Pillar – η πρώτη τιτλοποίηση ΝΡΕ στην Ελλάδα, ύψους 2 δις ευρώ
  • Εταιρικός μετασχηματισμός (hive down)
  • Project Cairo – η μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ελλάδα, ύψους 7,5 δις ευρώ
  • Με την συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Ηρακλής για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 2,4 δις ευρώ
  • Συμφωνία με τη doValue για την πώληση του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και μέρους των τιτλοποιήσεων Cairo
  • Σωρευτική μείωση ΝΡΕ πάνω από 9 δις ευρώ, τα 2/3 του αποθέματος ΝΡΕ της Τράπεζας
  • Μείωση του δείκτη ΝΡΕ στο 15,6% (με δείκτη κάλυψης 60%) που αναδεικνύει τη Eurobank ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγέθη ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  

Το «μοντέλο Eurobank» χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος τόσο ως προς τη χρήση τιτλοποιήσεων για τη μείωση των ΝΡΕ όσο και στο σκέλος του παράλληλου εταιρικού μετασχηματισμού (hive down).

Λόγω του καινοτόμου και πολύπλοκου χαρακτήρα των συναλλαγών χρειάστηκε να ληφθούν για πρώτη φορά ειδικές εποπτικές εγκρίσεις, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, που δημιούργησαν ένα ευρωπαϊκό προηγούμενο.

Στη λήψη των ευρωπαϊκών εγκρίσεων σημαντική συμβολή είχαν τα αρμόδια στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη συμμετοχή στην εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου είχε η PwC.

Η συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo στο πρόγραμμα Ηρακλής ήταν καθοριστική για την παροχή από τον Ευρωπαίο επόπτη (SSM/EKT) έγκρισης για την αποαναγνώριση των σχετικών χαρτοφυλακίων από τον ισολογισμό της Τράπεζας (SRT-Significant Risk Transfer) και για την εξασφάλιση μηδενικής στάθμισης των senior notes, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας.

Η Eurobank έχει προσθέσει από το 2014 συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα κεφάλαιά της αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και αποτελεί θετικό μήνυμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην συνέχιση και ολοκλήρωση μιας συναλλαγής που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία παρά την εκδήλωσή της συνέβαλε αποφασιστικά η εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurobank: Πάνω από 5% το ποσοστό της The Capital Group
Eurobank: Πάνω από 5% το ποσοστό της The Capital Group
Tο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της CGC στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 5,0635%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της εταιρείας.
Eurobank: Πάνω από 5% το ποσοστό της The Capital Group
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από τη Eurobank
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από τη Eurobank
H Eurobank υιοθετεί την πλατφόρμα IBM Z Development &Test στο IBM Cloud και προσφέρει νέες ψηφιακές υπηρεσίες, μειώνοντας το χρόνο διάθεσης τους στην αγορά
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από τη Eurobank
Η Eurobank ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της
Η Eurobank ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της
​​​​​​​Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ θα έχει η Eurobank από το swap των ελληνικών κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε με το ελληνικό Δημόσιο.
Η Eurobank ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της
Eurobank: Πρόγραμμα «Bridge Financing Εξοικονομώ»
Eurobank: Πρόγραμμα «Bridge Financing Εξοικονομώ»
Προϊόν μέσω του οποίου οι προμηθευτές/ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να «προχρηματοδοτηθούν» έναντι των παραγγελιών / εργασιών που αναλαμβάνουν.
Eurobank: Πρόγραμμα «Bridge Financing Εξοικονομώ»