Η «ανάσταση» του ΤΑΝΕΟ – 400 εκατ. για επιχειρήσεις

Φωτό: Shutterstock

Αν και μέχρι το τέλος του 2016, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) φαίνονταν σαν ένα επιτυχημένο success story της δεκαετίας 2000-2010 που είχε πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης, τελικά μέσα από συντονισμένες κινήσεις και υπό την ομπρέλα του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης άλλαξε ρότα και κατέστη κερδοφόρο.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη μητρική ΕΤΕΑΝ και η μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές τις οποίας απέκτησε το Υπουργείο Οικονομικών, εξέλιξαν το ΤΑΝΕΟ σε έναν «καθαρό» πυλώνα ανάπτυξης. Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών ήταν η συμφωνία με τη Mubadala Investment Company (κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), ώστε να αναλάβει το ταμείο τη διαχείριση ενός πακτωλού χρημάτων 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η διοίκηση μέσα στο 2017 προέβη σε διοικητικά μέτρα και δράσεις ώστε να επανέλθει λειτουργικά το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας σε βιώσιμη κατάσταση και να μπορέσει εκ νέου να δραστηριοποιηθεί επενδυτικά. Παράλληλα, ανέθεσε στην Ελεγκτική Εταιρία ΣΟΛ, τη διενέργεια Έκτακτου Ελέγχου ο οποίος και ολοκληρώθηκε εντός τους έτους χωρίς να ανακύπτουν εκκρεμότητες και υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις του Ταμείου που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα πτώχευσης ή νομικής εμπλοκής

Η Διοίκηση επίσης επίλυσε το ζήτημα καταλογισμού προσαυξήσεων που εκκρεμούσε από προηγούμενες χρήσεις, η επιβολή των οποίων σύντομα θα καθιστούσε την ΤΑΝΕΟ ΑΕ μη οικονομικά βιώσιμη. Ταυτόχρονα δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνταν για την πλήρη οικονομική ανόρθωση της ΤΑΝΕΟ ΑΕ οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2018 και οδήγησαν την εταιρία σε θετική Καθαρή Θέση. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετατροπής των Προνομιούχων Μετοχών ονομαστικής αξίας 45 εκατ. ευρώ και οι οποίες λογίζονταν ως υποχρέωση στο Παθητικού του ΤΑΝΕΟ, σε Ονομαστικές. Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε η κεφαλαιοποίηση των μετοχών και η μετατροπή των 900.000 προνομιούχων μετοχών ονομαστικής αξίας 50 ευρώ η καθεμία

Παράλληλα με τις ενέργειες εταιρικής χρηματοοικονομικής διάρθρωσης και κεφαλαίων ασκήθηκε σημαντικό διαχειριστικό έργο επί των επενδύσεων του Ταμείου που συνέβαλλαν στην κερδοφορία της Εταιρίας και την οδήγησαν για πρώτη φορά σε θετικό πρόσημο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 120% και επάνοδο από ζημιές ύψους -4,5εκατ. ευρώ σε κέρδη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ

Με την από 03/04/2018 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, πραγματοποιήθηκε συνολική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΑΝΕΟ ΑΕ κατά 73,3 εκατ. ευρώ τον 04/2018, με σκοπό την αποπληρωμή της οφειλής προς τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών. Πράγματι κατά τον μήνα 04/2018 εξοφλήθηκε πλήρως και ολοσχερώς η οφειλή της εταιρεία προς τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.

Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σήμερα σε 119.300.000 ευρώ, εκ των οποίων το 62,28% κατέχεται από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. και το υπόλοιπο 37,72% κατέχεται από το ΥΠΟΙΚ.

Όπως σημειώνει η διοίκηση, η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της εταιρίας, η λειτουργική αναδόμηση της και η αποκατάσταση του κύρους του Ταμείου διαμόρφωσαν τις συνθήκες που απαιτούνται για έναρξη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Το ΤΑΝΕΟ ανέλαβε από τη Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επενδύσεων τη σχεδίαση και υλοποίηση επενδυτικού σχήματος (FoF) για επενδύσεις σε ελληνικές ΜΜΕ που χρήζουν χρηματοοικονομικής, διοικητικής, οργανωτικής αναδιάρθρωσης και δρομολόγησε τη συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με τον επενδυτικό κολοσσό αραβικών συμφερόντων Mubadala.

Μάλιστα πριν μερικές μέρες το ΤΑΝΕΟ σε συνεργασία με τη Mubadala Investment Company ανακοίνωσε και ότι προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του προγράμματος συν-επένδυσης συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις. Επενδυτική προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας. Η συν-επένδυση θα γίνεται με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και το ύψος αυτής θα κυμαίνεται από 8εκατ. ευρώ έως 50εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το ταμείο προσκαλεί μέχρι τις 21/12/2018, ελληνικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε περαιτέρω ανάπτυξή τους και φιλοδοξούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας παρουσίαση της επιχείρησής τους και συνοπτικό επιχειρηματικό πλάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ