fbpxΕΣΕΕ: Σήμα SOS στέλνουν οι ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΣΕΕ: Σήμα SOS στέλνουν οι ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη

ΕΣΕΕ: Σήμα SOS στέλνουν οι ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη

Την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος της SMEunited Alban Maggiar και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ: Την κατάσταση ασφυξίας στην οποία περιέρχονται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έθεσαν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος της SMEunited Alban Maggiar και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ Νίκο Μπόνη.

Ο κ. Maggiar επισήμανε πως λόγω της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μία καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία πλήττει σφόδρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών πρέπει να εξετάσουν όλους τους πιθανούς τρόπους ενεργούς στήριξης των ΜμΕ προτού οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Σημείωσε επιπλέον πως, μετά τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει κονδύλια σαφώς λιγότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα για απευθείας στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι' αυτό και προτρέπει κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των ΜμΕ.

Ο πρόεδρος της SMEUnited, η οποία εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 30 ευρωπαϊκές χώρες στον ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο και στις διαβουλεύσεις με τα κοινοτικά όργανα, είχε χθες, Τετάρτη 27 Αυγούστου, στα γραφεία της ΕΣΕΕ αναλυτική ενημερωτική συνάντηση με την ηγεσία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και τα στελέχη του ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Αναλύοντας την εικόνα της εγχώριας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε πως, παρά τις επί μέρους διαφορές λόγω των τουριστικών ροών και των τοπικών μέτρων περιορισμού της λειτουργίας επιχειρήσεων, οι επιπτώσεις της πανδημίας διαμορφώνουν στη χώρα μας «εμπορικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», εξαντλώντας ταχύτατα τις αντοχές των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εμπόρων. Ο κ. Καρανίκας επισήμανε πως από τον Σεπτέμβριο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων COVID - 19 και οι συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για επιχειρήσεις και πολίτες, φέρνουν το εμπόριο ενώπιον ενός πιθανού νέου φαύλου κύκλου έλλειψης ρευστότητας, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους σοβαρά προβλήματα επιβίωσης,  εφόσον δεν ληφθούν νέα, άμεσα και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας της ΕΣΕΕ με την SMEunited απέναντι στις νέου τύπου και επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Είχα τη δυνατότητα σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της SMEunited κ. Alban Maggiar, να εκθέσουμε στον Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα εντεινόμενα προβλήματα των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν έκρυψα την ανησυχία της ΕΣΕΕ και του εμπορικού κόσμου της χώρας για τις δυσοίωνες εξελίξεις που προδιαγράφονται το φθινόπωρο στη δημόσια υγεία, την οικονομία και την απασχόληση, ένεκα της διατήρησης των κρουσμάτων της πανδημίας σε τριψήφιο αριθμό και της κόπωσης των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων από την παρατεταμένη περίοδο «ανομβρίας» στα ταμεία τους. Η πανδημία «τεντώνει» επικίνδυνα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαντλώντας τις αντοχές των ευάλωτων συναδέλφων που δεν έχουν για «μαξιλάρι ασφαλείας» το ηλεκτρονικό εμπόριο και διευρύνοντας συνεχώς τα μερίδια αγοράς για τους κεφαλαιακά και ψηφιακά ισχυρούς. Ζητούμε νέα, εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, διότι τα αποθέματα αντοχής πολλών εμπορικών επιχειρήσεων είναι απολύτως οριακά. Με τον κ. Maggiar διαπιστώσαμε την ανάγκη περαιτέρω συντονισμού της δράσης μας, για να αυξήσουμε την πίεση για λήψη αποφάσεων προς τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών και προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερευνα: Οι ΜμΕ υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown
Ερευνα: Οι ΜμΕ υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown
Περίπου το 1/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπαν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μόνιμα εντός τριών μηνών, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου.
Ερευνα: Οι ΜμΕ υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown
Vodafone: Εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Vodafone: Εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το Vodafone Business φέρνει νέας γενιάς IoT υπηρεσίες για την αποτελεσματική επανεκκίνηση και υπεύθυνη λειτουργία όλων των εταιρειών, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων
Vodafone: Εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ερευνα: Η καταναλωτική συμπεριφορά στην υγειονομική κρίση
Ερευνα: Η καταναλωτική συμπεριφορά στην υγειονομική κρίση
Κατά την πανδημία, το 62% των Ελλήνων έδειξε την προτίμησή του σε μικρά καταστήματα, στηρίζοντας εγχώριους επιχειρηματίες, ενώ ανακάλυψε τα πολλά πλεονεκτήματα των online αγορών και δραστηριοτήτων
Ερευνα: Η καταναλωτική συμπεριφορά στην υγειονομική κρίση
Περιφέρεια: 200 εκατ. ευρώ στους μικρομεσαίους της Αττικής
Περιφέρεια: 200 εκατ. ευρώ στους μικρομεσαίους της Αττικής
Επιδοματικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που απευθύνεται στοχευμένα στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις της Αττικής, ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ο Γ. Πατούλης.
Περιφέρεια: 200 εκατ. ευρώ στους μικρομεσαίους της Αττικής